Οι κληρονόμοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι κληρονόμοι
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας.
ΣκηνοθεσίαΓιάννης Δαλιανίδης
ΠαραγωγήΦίνος Φιλμ
ΣενάριοΝίκος Τσιφόρος
Πολύβιος Βασιλειάδης
ΙστορίαΝίκου Τσιφόρου
Πολύβιου Βασιλειάδη
Βασισμένο σεΟι κληρονόμοι (θεατρικό)
ΠρωταγωνιστέςΝτίνος Ηλιόπουλος
Κώστας Χατζηχρήστος
Κώστας Βουτσάς
Μάρθα Καραγιάννη
Έλσα Ρίζου
Χλόη Λιάσκου
ΜουσικήΜίμης Πλέσσας
ΦωτογραφίαΝίκος Δημόπουλος
ΜοντάζΒασίλης Συρόπουλος
ΣκηνογραφίαΜάρκος Ζέρβας
ΔιανομήFinos Film
Πρώτη προβολή6 Απριλίου 1964 (Ελλάδα)
Κυκλοφορία28 Νοεμβρίου 2006 (DVD)
Διάρκεια80΄
ΠροέλευσηΕλλάδα
Γλώσσαελληνική

Οι κληρονόμοι είναι τίτλος ελληνικής, κωμικής, κινηματογραφικής ταινίας, παραγωγής της Φίνος Φιλμ σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη και σενάριο Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη, με βάση το ομότιτλο θεατρικό τους έργο.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δυο άγνωστα μεταξύ τους ανίψια, ο κουρέας Παναγιώτης (Κώστας Χατζηχρήστος) και ο άεργος Σωτήρης (Κώστας Βουτσάς) κληρονομούν μερίδιο 24% έκαστος απο τον οίκο μόδας του πρόσφατα αποθανόντα θείου τους, Αργύρη Μιχαλούδη. Ο μέχρι τότε διευθυντής του οίκου, Ρίκος (Ντίνος Ηλιόπουλος), κληρονομεί επίσης μερίδιο 24%, κάτι που όμως τον εξοργίζει αφάνταστα καθώς το θεωρεί πολύ μικρό για την μακροχρόνια συνεισφορά του στην επιχείρηση. Το υπόλοιπο 28% της κληρονομιάς, το παίρνει μια χορεύτρια, η Μαίρη (Μάρθα Καραγιάννη).

Στη συνέχεια, ενώ όλοι έχουν συναντηθεί, πλην της χορεύτριας, αυτή πείθει τον συμβολαιογράφο να μην αποκαλύψει σε κανέναν εκ των τριών κληρονόμων ποιος είναι ο τέταρτος κληρονόμος και παρουσιάζεται στον οίκο μόδας σαν μανεκέν. Εκεί αρχίζει το μπέρδεμα, για το ποιος είναι ο τέταρτος κληρονόμος.

Όταν ο Σωτήρης και ο Παναγιώτης υποπτευονται οτι η τέταρτη κληρονόμος και κατοχος του 28%, είναι η αυστηρή προισταμένη (Κατερίνα Γιουλάκη), προσπαθούν να τη ρίξουν με τη γοητεια τους διαδοχικά ώστε να μπορέσει κάποιος εκ των δυο να αποκτήσει την πλειοψηφία με 52%, ωστόσο χωρίς καμία επιτυχία.

Τελικά, ο Ρίκος ερωτεύεται τη Μαίρη, με την οποία αποκτούν τον έλεγχο της επιχείρησης. Με τη σειρά τους, οι άλλοι δύο κληρονόμοι ζευγαρώνουν με δυο υπαλλήλους του οίκου, ο Σωτήρης με την Καίτη (Χλόη Λιάσκου) και ο Παναγιώτης με τη Φώφη (Έλσα Ρίζου).

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλες Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία γυρίστηκε σε Σινεμασκόπ. [1]

Αυτή ήταν η τελευταία ταινία του Κώστα Χατζηχρήστου σε συνεργασία με τη Φίνος Φιλμ. [2] Ο Γιάννης Δαλιανίδης, εκτός του ότι έκανε τη σκηνοθεσία, έπαιξε και τον ρόλο ενός κομπάρσου. Υποδύθηκε τον άντρα που προσπαθεί να ηρεμήσει τα πνεύματα στον καβγά ανάμεσα σε οδηγούς. [3]

Η Μάρθα Καραγιάννη χορεύει σε μια σκηνή φορώντας πούπουλα κολλημένα στο σώμα της, ένα κοστούμι σύλληψης του Δαλιανίδη. Λέγεται ότι Κώστας Βουτσάς είπε βλέποντας τη συμπρωταγωνίστριά του με αυτήν την περιβολή: «Πρώτη φορά βλέπω τόσο ωραίο κοτόπουλο». [4]

Η ταινία προβλήθηκε στις αίθουσες Πειραιά-Αθήνας και προαστίων το 1964. Έκοψε 249.751 εισιτήρια, ενώ από τις 92 ταινίες της χρονιάς κατέλαβε τη 12η θέση, της σχετικής λίστας. [5] Κυκλοφόρησε και με τη μορφή ντιβιντί στις 28 Νοεμβρίου 2006. [3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Οι Κληρονόμοι (1964) - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2021. 
  2. «Οι Κληρονόμοι». ThessalonikiGuide.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2021. 
  3. 3,0 3,1 «Οι Κληρονόμοι (1964) ⋆ Filmy.gr». Filmy.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2021. 
  4. «Το τολμηρό φόρεμα της Μάρθας Καραγιάννη που τρέλανε τους κληρονόμους Βουτσά, Χατζηχρήστο, Ηλιόπουλο». www.flash.gr. 24 Απριλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2021. 
  5. Oi Klironomoi (1964) - IMDb, http://www.imdb.com/title/tt0198600/trivia/, ανακτήθηκε στις 2021-08-23 


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]