Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης (29 Σεπτεμβρίου 1916)

Η Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης ή Κυβέρνηση Θεσσαλονίκης ήταν προσωρινή, επαναστατική "κυβέρνηση" του Ελευθέριου Βενιζέλου εν μέσω του Εθνικού Διχασμού που ήλεγχε το λεγόμενο Κράτος της Θεσσαλονίκης (τη Βόρεια Ελλάδα, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη) από τις 26 Σεπτεμβρίου 1916 κατόπιν της επικράτησης του Κινήματος της Εθνικής Αμύνης, ενώ η νόμιμη συνταγματικά και επίσημη κυβέρνηση της Ελλάδας (με έλεγχο της Νότιας Ελλάδας) ήταν η φιλομοναρχική Κυβέρνηση Νικολάου Καλογερόπουλου 1916.

Την κυβέρνηση αυτή σχημάτισε στη Θεσσαλονίκη μαζί με το Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη και το Στρατηγό Παναγιώτη Δαγκλή, και με την υποστήριξη του στρατού της Τριπλή Συνεννόηση (Αντάντ) που είχαν κάνει απόβαση στην πόλη το 1915. Η απόβαση αυτή είχε συμβάλει στο να χάσει την πρωθυπουργία ο Βενιζέλος αν και νικητής των πιο πρόσφατων εκλογων του στην τρίτη και οριστική παραίτηση της κυβέρνησης Βενιζέλου από το Βασιλιά λόγω της εμπλοκής του στην απόβαση αυτή, αλλά και λόγω της αρνησης του βασιλιά να ενεργοποιηθεί η συμμαχία με Σερβία.

Οι υπουργοί της ήταν:

Από τις 6 Οκτωβρίου 1916 ανέλαβαν επίσης καθήκοντα οι: στην πόλη,

Στις 6 Δεκεμβρίου 1916:

Η προσωρινή αυτή κυβέρνηση είχε τον έλεγχο και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της νότιας Ελλάδας από την Κυβέρνηση Σπυρίδωνα Λάμπρου 1916 (Σεπτέμβριο 1916 - Απρίλιο 1917) και την Κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη 1917 (Απρίλιο - Ιούνιο 1917), μέχρι το σχηματισμό της Κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου 1917 που ήταν επίσημη κυβέρνηση της Ελλάδας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γιώργος Χιονίδης, «Η επίσημη εφημερίδα της προσωρινής κυβερνήσεως Θεσσαλονίκης του Ελευθερίου Βενιζέλου. (Μια πρώτη επισκόπηση των περιεχομένων της (15/09/1916-10/06/1917)»Ελληνική Ιστορική Εταιρεία, Ε' Πανελλήνιο Ιστορικό Συνέδριο-Πρακτικά, Αθήνα, 1984, σελ.91 κ.εξ