Κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη 1916

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Τέταρτη κυβέρνηση Ζαΐμη
Βασιλευομένη Δημοκρατία
Ημερομηνία σχηματισμού9 Ιουνίου 1916
Ημερομηνία διάλυσης3 Σεπτεμβρίου 1916
Πρόσωπα και δομές
Αρχηγός ΚράτουςΚωνσταντίνος Α΄ της Ελλάδας
Πρόεδρος ΚυβέρνησηςΑλέξανδρος Ζαΐμης
Συνολικός αριθμός Μελών10
Κατάσταση στο νομοθετικό σώμακυβέρνηση διορισμένη από το «Συμβούλιο του Στέμματος» (κοινή συνεδρίαση πολιτικών αρχηγών και βασιλέα)
Αξιωματική ΑντιπολίτευσηΚόμμα Φιλελευθέρων
Αρχηγός Αξιωματικής ΑντιπολίτευσηςΕλευθέριος Βενιζέλος
Ιστορία
ΕκλογέςΕλληνικές βουλευτικές εκλογές Δεκεμβρίου 1915
Θητεία νομοθετικού σώματοςΗ Βουλή δεν συνεδρίαζε
ΠροηγούμενηΚυβέρνηση Στέφανου Σκουλούδη 1915
ΔιάδοχηΚυβέρνηση Νικολάου Καλογερόπουλου 1916

Η Κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη 1916 (Ιούνιος - Σεπτέμβριος 1916), εν μέσω του Εθνικού Διχασμού, αντικατέστησε την κυβέρνηση Σκουλούδη. Ο μετριοπαθής Αλέξανδρος Ζαΐμης, προκρίθηκε από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς (Δ. Γούναρης, Γ. Στρέιτ και Δ. Ράλλης) ως καταλληλότερος πρωθυπουργός, για να αναλάβει την πορεία της χώρας προς τις εκλογές, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Αντάντ, όπως εκδηλώθηκαν στο τελεσίγραφο της 8ης Ιουνίου 1916, που στάλθηκε στην ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την συμμαχική διακοίνωση, οι Αγγλογάλλοι «...απαιτούσαν την αποστράτευση του ελληνικού στρατού, την άμεση αντικατάσταση της κυβέρνησης Σκουλούδη, τη διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών καθώς και την απόλυση ορισμένων ανώτερων αξιωματικών των σωμάτων ασφαλείας που η στάση τους ήταν εχθρική προς την Αντάντ». [1]. Η κυβέρνηση Ζαΐμη ανέλαβε με την σύμφωνη γνώμη του βασιλιά, να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Συμμάχων, προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις των δυο μερών.
Οι απαιτήσεις των Συμμάχων για νέες παραχωρήσεις αυξάνονταν μέρα με τη μέρα: η κυβέρνηση μην μπορώντας να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις για τον ελέγχου των λιμανιών, των σιδηροδρόμων, των ταχυδρομείων, των τηλεγραφείων και των σταθμών ασυρμάτου, και με τον βασιλιά Κωνσταντίνο αρνούμενο την συμμετοχή στον πόλεμο, ακόμα και μετά την έξοδο της Ρουμανίας στο πλευρό της Αντάντ, (πράγμα που έφερνε την νίκη των Συμμάχων ακόμα πιο κοντά) παραιτήθηκε.
Το κίνημα της Εθνικής Άμυνας που ξέσπασε στις 17 Αυγούστου του 1916, καθώς και η απόφαση των Γάλλων - να αλλάξουν την ίδια τους την διακοίνωση και να ζητήσουν αναβολή των εκλογών- συνέβαλαν επίσης στην παραίτηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη.[2]

Η Θεσσαλονίκη το 1916

Σύνθεση υπουργικού συμβουλίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[3]

- στις 11 Ιουνίου 1916 ανέλαβε ο Αναστάσιος Χαραλάμπης
- στις 11 Ιουνίου 1916 ανέλαβε ο υποναύαρχος Ιωάννης Δαμιανός

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τζιομάκης Χρήστος: «ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1910:ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ». [2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Η δράση των Αγγλογάλλων και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα την περίοδο 1915 - 1918 σύμφωνα με την εφημερίδα "Το Φως"», Σάββας Λοστορίδης, μεταπτυχιακή εργασία, ΑΠΘ, Φιλοσοφική σχολή, 2007, σελ. 47 [1]
  2. Τζιομάκης, σελ.91
  3. «Γενική Γραμματείας της Κυβέρνησης»: http://www.ggk.gov.gr/?p=886