Κυβέρνηση Χαρίλαου Τρικούπη 1886

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Κυβέρνηση Χαρίλαου Τρικούπη (9 Μαΐου 1886 – 14 Οκτωβρίου 1890[1]) ήταν κυβέρνηση του Ελληνικού Κράτους που διαδέχθηκε τη βραχύβια Κυβέρνηση του Δημήτριου Βάλβη.

Σύσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενικώς διαδέχθηκε την πιο προηγούμενη Κυβέρνηση του Θεόδωρου Δηλιγιάννη, αφού αυτή κατέρρευσε μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Δηλιγιάννη και την άρνηση του αρχηγού της αντιπολίτευσης Τρικούπη να αναλάβει τον σχηματισμό κυβερνήσεως δίχως εκλογές. Ο Βασιλιάς Γεώργιος Α' αποτάνθηκε διαδοχικά στους Παπαμιχαλόπουλο και Βάλβη, από τους οποίους ο τελευταίος κατόρθωσε να προτείνει υπουργικό συμβούλιο, το οποίο σχημάτισε κυβέρνηση. Η έκβαση της ψηφοφορίας του προέδρου της βουλής ήταν ο λόγος που η κυβέρνηση Βάλβη παραιτήθηκε αμέσως.

Στον Τρικούπη ανατέθηκε η σύσταση κυβέρνησης, ο οποίος υπέβαλε προς έγκριση στον Βασιλιά τον εξής κατάλογο των Υπουργών:

Όταν πέθανε ο Λομβάρδος στις 5 Ιουλίου 1888, το υπουργείο Εσωτερικών ανέλαβε προσωρινά ο Τρικούπης και στις 2 Νοεμβρίου 1888 ο Δραγούμης.

Κατά την έναρξη της θητείας της κυβέρνησης Τρικούπη έγιναν πολεμικές συμπλοκές με την Τουρκία από 8-12 Μαΐου 1886 με 1500-2000 νεκρούς από κάθε πλευρά. Μετά το σταμάτημα των εχθροπραξιών και την απόλυση των εφέδρων, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις (Ρωσία, Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Μεγάλη Βρετανία και Ιταλία) ήραν τον αποκλεισμό στις 24 Μαΐου 1886.

Στις 15 Αυγούστου 1886 μεγάλος σεισμός έπληξε τη Μεσσηνία δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα.

Μετά από τέσσερα χρόνια θητείας, η κυβέρνηση αντικαταστάθηκε από την Κυβέρνηση Θεόδωρου Δηλιγιάννη 1890.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]