Κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη 1920

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη 1920 ανέλαβε στις 4 Νοεμβρίου 1920, στη θέση της Κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου.

Η κυβέρνηση σχηματίστηκε μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου του 1920, όταν η Ηνωμένη Αντιπολίτευσις επικράτησε στις εκλογές και ητήθηκε το κόμμα των Φιλελευθέρων του οποίου ηγείτο ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο Δημήτριος Ράλλης ηγήθηκε σε αυτήν την κυβέρνηση συνασπισμού, όταν ο επικρατέστερος Δημήτριος Γούναρης αρνήθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είχε φιλοσυμμαχικό προσανατολισμό[1].

Μέλη της κυβέρνησης ήταν οι:

Επειδή στις 25 Οκτωβρίου 1920 πέθανε ο βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄, η κυβέρνηση έκανε δημοψήφισμα στις 5 Δεκεμβρίου 1920, στο οποίο ψηφίστηκε να επιστρέψει ο Κωνσταντίνος Α' ως βασιλιάς της Ελλάδας.

Η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές που έδωσαν την εξουσία στην Κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη, είχε αναθεωρητικό χαρακτήρα και ονομάστηκε Γ' Εθνική Συνέλευση.

Η κυβέρνηση έμεινε στην εξουσία για δυόμιση περίπου μήνες, μέχρι τις 24 Ιανουαρίου 1921, όταν την εξουσία πήρε η Κυβέρνηση Νικόλαου Καλογερόπουλου 1921, μετά από διαφωνία του Δ. Ράλλη με τον Βασιλιά και τον Δημήτριο Γούναρη που κατέληξε στην παραίτηση του Δ. Ράλλη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανδρέας Γ. Δημητρόπουλος (2004). Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις 1843-2004. Αθήνα, σελ. 66. http://www.jurisconsultus.gr/pubs/uploads/842.pdf.