Καυτανζόγλειο Εθνικό Στάδιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Καυτανζόγλειο Στάδιο)
Καυτανζόγλειο Εθνικό Στάδιο
Έδρα του Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης
Η δυτική κερκίδα («των επισήμων»)
Πλήρες όνομαΚαυτανζόγλειο Εθνικό Στάδιο
ΙδιοκτήτηςΕλληνική Ολυμπιακή Επιτροπή
Είδοςστάδιο ποδοσφαίρου
Χωρητικότητα27.560 θεατές
Διαστάσεις αγωνιστικού χώρου105 × 68 μέτρα
ΕπιφάνειαΦυσικός χλοοτάπητας
Κατασκευή
Έναρξη εργασιών27  Οκτωβρίου 1960
Ολοκλήρωση1960
Εγκαίνια27 Οκτωβρίου 1960
Ανακαίνιση20022004
ΑρχιτέκτοναςΓ. Πάντζαρης
Τοποθεσία
Χάρτης
ΔιεύθυνσηΘεσσαλονίκη
Δήμος Θεσσαλονίκης
Ελλάδα
Φορείς εκμετάλλευσης
Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης
Ιστοσελίδα
https://kaftanzoglio.gr
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το στάδιο

Το Καυτανζόγλειο Εθνικό Στάδιο βρίσκεται στην περιοχή Σαράντα Εκκλησιές της Θεσσαλονίκης και έχει χωρητικότητα 27.560 θέσεων.[1]

Δωρεά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανέγερση ξεκίνησε το 1956 με δωρεά του ιδρύματος «Λυσίμαχος Καυτανζόγλου». Ο Λυσίμαχος Καυτανζόγλου ήταν διακεκριμένος διπλωμάτης και νομικός παλαιάς οικογένειας της Θεσσαλονίκης.[2] Ο πατέρας του, Λύσανδρος Καυτανζόγλου (1811–1885), θεωρείται από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχιτέκτονες. Σχεδίασε δεκάδες σημαντικά κτίρια, κυρίως στην πόλη της Αθήνας, με σημαντικότερα το κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Αρσάκειο.

Ο παππούς του, Ιωάννης Γούτας Καυτανζόγλου, ήταν μέλος και χρηματοδότης της Φιλικής Εταιρίας. Η περηφάνια του Λυσίμαχου Καυτανζόγλου για τον παππού του τον ώθησε να αφήσει την περιουσία του για την ανέγερση μνημείου στην πόλη της Θεσσαλονίκης, για να τιμηθεί η μνήμη όσων αγωνίστηκαν και έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία της Ελλάδας, από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης του 1453 έως την Ελληνική επανάσταση του 1821 και τον Μακεδονικό Αγώνα.[3]

Εγκαίνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα εγκαίνια του Καυτανζογλείου Εθνικού Σταδίου έγιναν στις 27 Οκτωβρίου 1960 από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, παρουσία της ελληνικής βασιλικής οικογένειας και κλιμακίου υπουργών. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κήρυξε την έναρξη της λειτουργίας του σταδίου και παρακάλεσε τον ολυμπιονίκη διάδοχο Κωνσταντίνο Β΄ να παραδώσει στους εκπροσώπους της αθλητικής νεολαίας της Βορείου Ελλάδας την σημαία της Ελλάδας. Τα εγκαίνια του Καυτανζογλείου Εθνικού Σταδίου ήταν εντυπωσιακά, με επιδείξεις γυμναστικής από τους σπουδαστές της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, τους αθλητές της εθνικής ομάδας στίβου και τους αθλητές των σωματείων της Θεσσαλονίκης, ενώ διεξήχθη και ποδοσφαιρικός αγώνας επίδειξης διάρκειας 15 λεπτών, ανάμεσα στην Εθνική Ελλάδας και τη Μικτή Θεσσαλονίκης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα χρόνια που ακολούθησαν, το Καυτανζόγλειο Εθνικό Στάδιο φιλοξένησε πολλές σπουδαίες διεθνείς οργανώσεις, κυρίως στίβου.[4]

Ο πρώτος επίσημος ποδοσφαιρικός αγώνας διεξήχθη στις 6 Νοεμβρίου 1960, στα πλαίσια της 8ης αγωνιστικής της Α΄ Εθνικής Κατηγορίας 1960–1961, Μ.Γ.Σ.Σ. Θερμαϊκός ΘεσσαλονίκηςΓ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης: 1–2 (τυπικά γηπεδούχος ήταν ο πρώτος), ενώ το πρώτο τέρμα σημείωσε ο ποδοσφαιριστής του Μ.Γ.Σ.Σ. Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης Ξυλάς στο 2ο λεπτό της αναμέτρησης.

Μέχρι το 1982 ήταν το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα στάδιο της Ελλάδας, δεδομένου ότι η χωρητικότητά του ξεπερνούσε τις 45.000 θέσεις. Το 2000 έγινε μία μικρή ανακαίνιση με τοποθέτηση πλαστικών καθισμάτων και έτσι η χωρητικότητα του μειώθηκε στις 28.200 θέσεις. Από το 2002 μέχρι το 2004 το στάδιο ήταν κλειστό λόγω εργασιών ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ποδοσφαιρικούς αγώνες στο πλαίσιο των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2004 της Αθήνας. Έτσι αποτέλεσε, μαζί με το Παγκρήτιο, το Παμπελοποννησιακό και το Πανθεσσαλικό, μία από τις αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιήθηκαν εκτός Αττικής.

Η ομάδα ποδοσφαίρου του Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης το χρησιμοποιεί ως αγωνιστική έδρα από το 1960, ενώ κατά καιρούς έχει χρησιμοποιηθεί ως αγωνιστική έδρα και από τις υπόλοιπες ομάδες της Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται στο Καυτανζόγλειο το ετήσιο Ολυμπιακό Μίτινγκ Στίβου. Βρίσκεται αρκετά κοντά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Τριανδρία Θεσσαλονίκης, ενώ είναι αρκετά εύκολη η πρόσβαση σ' αυτό.

Το ρεκόρ εισιτηρίων στο Καυτανζόγλειο Εθνικό Στάδιο είναι 47.458, και είχαν διατεθεί σε αγώνα για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1970, ΕλλάδαΕλβετία: 4–1, στις 15 Οκτωβρίου 1969. Επρόκειτο για τον πρώτο εντός Ελλάδας ποδοσφαιρικό αγώνα που μεταδόθηκε σε ζωντανή μετάδοση από την δημόσια τηλεόραση.

Διεθνείς και εθνικές διοργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Καυτανζόγλειο Εθνικό Στάδιο είχε επιλεγεί από την UEFA το 1973 ώστε να φιλοξενήσει τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης 1972–1973 της χρονιάς εκείνης, όπου η Μίλαν νίκησε με σκορ 1–0 την Λιντς. Επίσης, διεξήχθησαν δύο τελικοί Κυπέλλου Ελλάδας (Α.Σ. Άρης ΘεσσαλονίκηςΠ.Α.Ο.Κ.: 1–0 το 1970 και Σ.Φ. Ολυμπιακός ΠειραιώςΑ.Σ. Άρης Θεσσαλονίκης: 2–0 το 2008), ενώ διεξήχθησαν αγώνες για το ποδοσφαιρικό τουρνουά των Μεσογειακών Αγώνων 1991 και των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2004, ανάμεσά τους ο μικρός τελικός για το χάλκινο μετάλλιο (ΙταλίαΙράκ 1–0).

Συγκοινωνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Εγκαταστάσεις - Εθνικό Στάδιο Καυτανζόγλειο». kaftanzoglio.gr. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2023. 
  2. «Λυσίμαχος Καυτανζόγλου: Ο μέγας ευεργέτης και τα εγκαίνια του Καυτανζογλείου». 
  3. «Καυτανζόγλειο Στάδιο - Θεσσαλονίκη». www.kaftanzoglio.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2016. 
  4. Εγκαίνια αθλητικών χώρων στη Βόρεια Ελλάδα, Ιστορικό Λεύκωμα 1960, Καθημερινή (1997)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]