Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων «οι Ζωσιμάδες»

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 39°40′04″N 20°50′56″E / 39.6677°N 20.8488°E / 39.6677; 20.8488

Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων «οι Ζωσιμάδες»
Τοποθεσία Ιωάννινα, Ελλάδα
Χωρητικότητα 7.500 [1] θέσεις
Διαστάσεις 105 × 68 m
Επιφάνεια Γρασίδι
Κατασκευή
Ολοκλήρωση 1952
Ανακαίνιση 2000
Φορείς εκμετάλλευσης
ΠΑΣ Γιάννινα 1966-
ΑΟ Βελισσαρίου 1992-1996
Αθλητική Ένωση Γιάννενα 2005-2007

Το Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων «οι Ζωσιμάδες», γνωστό και ως Στάδιο Ζωσιμάδων, είναι ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο στα Ιωάννινα χτισμένο το 1952 με χωρητικότητα περίπου 7.500 θέσεων και έδρα του ΠΑΣ Γιάννινα. Παλαιότερα η χωρητικότητα του γηπέδου ανερχόταν στα 10.700 άτομα. Ρεκόρ εισιτηρίων πραγματοποιήθηκε στον αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα - Ολυμπιακός της περιόδου 1974-75, όταν και διατέθηκαν 14.557. Το 2000 τοποθετήθηκαν οι προβολείς του γηπέδου, ενώ αντικαταστάθηκαν τα καθίσματα. Γύρω από τον αγωνιστικό χώρο υπάρχουν λωρίδες στίβου. Το στάδιο πήρε την ονομασία από τους εθνικούς ευεργέτες αδελφούς Ζωσιμάδες.

Τον Ιούνιο του 2010 στο γήπεδο πραγματοποιήθηκε συναυλία των Scorpions, κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιοδείας τους.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1934, μετά από πρόταση του χειρουργού-γιατρού Περικλή Γιαννή και τις άοκνες και πείσμωνες προσπάθειες του τότε Μητροπολίτη Ιωαννίνων και αργότερα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σπυρίδωνος (Βλάχου), οι αθλητικές εγκαταστάσεις μεταφέρθηκαν στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το Εθνικό στάδιο των ''Ζωσιμάδων''.Βέβαια πιθανόν να γινόταν χρήση από πιο πριν,περίπου στα τέλη του 1932 με αρχές του 1933.[2] Στην περιοχή αυτή τότε, υπήρχε ένας εκτεταμένος χώρος ο λεγόμενος ''χωράφι του Χότζα'', που προφανώς ανήκε κάποτε σε κάποιο Χότζα, το οποίο όμως ήταν μικρό για να καλύψει τις ανάγκες ενός μόνιμου σταδίου της πόλης. Τότε ο Μητροπολίτης Σπυρίδων επισκέφτηκε αυτοπροσώπως την περιοχή η οποία περιστοιχιζόταν από φτωχά μικρόσπιτα που διέθεταν μικρούς κήπους και χωραφάκια. Με φλογερά πατριωτικά λόγια έπεισε τους περίοικους του γηπέδου αυτού, να παραχωρήσουν μέρος των ιδιοκτησιών τους ώστε να δημιουργηθεί η προβλεπόμενη έκταση και τελικά να χτισθεί ένα αξιοπρεπές στάδιο όπου θα γυμναζόταν η νεολαία. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε το πρώτο αξιοπρεπές στάδιο στην πόλη μας.

Ο θεμέλιος λίθος του νέου γηπέδου τέθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1936.Στην τελετή παρέστησαν επίσημοι από την κυβέρνηση,τοπικές και εκκλησιαστικές αρχές.Επίσης στην τελετή παρέστησαν μαθητές από τα σχολεία και τις σχολές της πόλης αλλά και πλήθος κόσμου.[3]

Στην αρχή η Μητρόπολη διέθεσε αρκετά χρήματα για την περίφραξη του νέου σταδίου χτίζοντας ένα τεράστιο πέτρινο τοίχο ολόγυρα. Λίγο αργότερα, περίπου στα 1959 με 1960 η Μητρόπολη χτίζει, στη βόρεια μεγάλη πλευρά του σταδίου, μια κερκίδα χωρητικότητας περίπου πεντακοσίων θεατών, με απώτερο σκοπό να εξασφαλίσει την ιδιοκτησία του σταδίου, δεδομένου ότι δεν υπήρχε τίποτε που να αποδεικνύει την κυριότητά του. Το καθεστώς αυτό κράτησε μέχρι τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών, οπότε σε μία επίσκεψη του τότε Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Κωνσταντίνου Ασλανίδη ο οποίος, βλέποντας τον τεράστιο αυτό χώρο στη μέση της πόλης, εντυπωσιάσθηκε θετικά και ζήτησε να γίνει το γρηγορότερο μία μελέτη που να βεβαιώνει ότι μπορεί να κατασκευασθεί ένα αξιοπρεπές στάδιο, αντάξιο της ιστορικής πόλης των Ιωαννίνων. Όπως ήταν φυσικό τέθηκε θέμα ιδιοκτησίας του γηπέδου, διότι δεν ήταν δυνατόν να εκταμιεύονται χρήματα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και ιδιοκτήτης να είναι η Μητρόπολη. Τελικά το αγόρασε το κράτος κι' έτσι έληξε οριστικά το θέμα.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

http://www.stadia.gr/zossimades/zossimades-gr.html

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Zosimades Stadium της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).