Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ηρακλής Θεσσαλονίκης (πετοσφαίριση ανδρών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά το τμήμα πετοσφαίρισης ανδρών του Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης. Για τον αθλητικό σύλλογο, δείτε: Γυμναστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «ο Ηρακλής».
Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης
Πλήρες όνομαΝέος Γυμναστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ο Ηρακλής 1908
Σύντομο όνομαΝ.Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908
ΠροσωνύμιοΓηραιός και Ημίθεος
Ίδρυση29 Νοεμβρίουιουλ. / 12  Δεκεμβρίου 1908γρηγ.
ΣτάδιοΚατσάνειο Κλειστό Γυμναστήριο, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
ΠρόεδροςΕφραίμ Κυριζίδης
ΠροπονητήςΠαναγιώτης Τσότρας
ΠρωτάθλημαPre League
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Instagram
Ενεργά Τμήματα του Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης
Ποδόσφαιρο
(Ανδρών)
Καλαθοσφαίριση
(Ανδρών)
Καλαθοσφαίριση
(Γυναικών)
Πετοσφαίριση
(Ανδρών)
Πετοσφαίριση
(Γυναικών)
Χειροσφαίριση
(Ανδρών)
Υδατοσφαίριση
(Ανδρών)
Υδατοσφαίριση
(Γυναικών)
Rugby
(Ανδρών)
Rugby
(Γυναικών)
Στίβος Επιτραπέζια Αντισφαίριση
Κολύμβηση Καλλιτεχνική Κολύμβηση Καταδύσεις
Κολύμβηση Ανοικτής Θάλασσας Κολύμβηση Μεγάλων Αποστάσεων Μαραθώνια Κολύμβηση
Ξιφασκία Judo Ju Jutsu
Karate Παγκράτιο
Ανενεργά Τμήματα του Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης
Ποδηλασία Πάλη Πυγμαχία
Άρση Βαρών Roller Hockey Hockey επί πάγου
Cricket


Ο Γυμναστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ο Ηρακλής[1] είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο το οποίο εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1908 και αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα εν ενεργεία αθλητικά σωματεία στην Ελλάδα.

Αντλεί το όνομα του από τον Ηρακλή, ημίθεο και ήρωα της ελληνικής μυθολογίας. Στο έμβλημα του απεικονίζεται το άγαλμα του Ηρακλή του Λυσίππου.[2] Τα χρώματα του είναι το μπλε και το λευκό, εμπνευσμένα από τη γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδας, ως ένδειξη της εθνικότητας και του πάθους των μελών του για την απελευθέρωση της υποδουλωμένης τότε Θεσσαλονίκης από την οθωμανική αυτοκρατορία.

Αποτελεί τον παλαιότερο εν ενεργεία αθλητικό σύλλογο της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, και θεωρείται ως η ομάδα των συντηρητικών παλαιών Θεσσαλονικέων.[3] Τα προσωνύμια που τον ακολουθούν είναι «Γηραιός» και «Ημίθεος».

Το ανδρικό τμήμα πετοσφαίρισης του Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1921 και καλλιεργεί τμήματα τόσο ενηλίκων όσο και νεαρότερων ηλικιακά πετοσφαιριστών. Χρησιμοποιεί ως αγωνιστική έδρα το ιδιόκτητο Κατσάνειο Κλειστό Γυμναστήριο το οποίο έχει χωρητικότητα 700 θέσεων.

Το ανδρικό τμήμα πετοσφαίρισης αποτελεί μία από τις πιο αξιόλογες και πετυχημένες ελληνικές ομάδες πετοσφαίρισης τόσο στην Ελλάδα όσο και στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Το ανδρικό τμήμα πετοσφαίρισης έχει κατακτήσει συνολικά 17 τίτλους. Από το 2000 και μετά το ανδρικό τμήμα πετοσφαίρισης διακρίθηκε όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, συμμετέχοντας 3 φορές στον τελικό του C.E.V. Champions League, ενώ 5 φορές συνολικά βρέθηκε στις 4 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης.

Από την αγωνιστική περίοδο 2022–2023 το ανδρικό τμήμα πετοσφαίρισης αγωνίζεται στο δεύτερο τη τάξει πρωτάθλημα της Pre League, διαθέτοντας το νομικό πρόσωπο του αθλητικού σωματείου, με την επωνυμία «Νέος Γυμναστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ο Ηρακλής 1908».[4]

Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης – Τμήμα Πετοσφαίρισης Ανδρών (1921–2015)

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα πετοσφαίρισης ανδρών, το οποίο ιδρύθηκε το 1921, είναι το πιο πετυχημένο τμήμα του Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης. Από το πρώτο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής Κατηγορίας που διοργανώθηκε την αγωνιστική περίοδο 1968–1969, πέρα από τις δικές του επιτυχίες, τροφοδοτούσε συνεχώς με αθλητές τις εθνικές ομάδες πετοσφαίρισης της Ελλάδας. Τη δεκαετία του 1970 πραγματοποίησε αξιόλογες εμφανίσεις στην Α΄ Εθνική Κατηγορία, κατακτώντας αρκετές φορές την 2η και 3η θέση. Από το 1987 είχε θετική παρουσία και στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Την τριετία 1999–2001 συμμετείχε σε τρεις διαδοχικούς τελικούς της Α1 Εθνικής Κατηγορίας, και για πρώτη φορά το 2000 κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας.

Οι 5 συμμετοχές του Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης στο final 4 του C.E.V. Champions League.

Οι βάσεις για τη μεγάλη ομάδα του Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης που τη δεκαετία αυτή έκανε εμφατική παρουσία στον ελληνικό αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο είχαν ήδη τεθεί. Το 2002 ο Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης κατέκτησε για πρώτη φορά στην ίδια χρονιά Πρωτάθλημα Ελλάδας και Κύπελλο Ελλάδας (double) και ταυτόχρονα την τρίτη θέση στο ευρωπαϊκό C.E.V. Champions League που έγινε στο Opole της Πολωνίας. Στον ημιτελικό της διοργάνωσης εκείνης, μετά από μία συγκλονιστική εμφάνιση, ηττήθηκε μόλις με 3–2 από την ιταλική Lube Macerata, που τελικά κατέκτησε το κύπελλο. Έτσι η Ελλάδα έχασε τη σπάνια ευκαιρία να έχει δύο εκπροσώπους στον τελικό, αφού στον άλλο ημιτελικό ο Ολυμπιακός Πειραιώς νίκησε την πολωνική Mostostal με 3–1. Στον αγώνα για την τρίτη θέση ο Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης νίκησε τη Mostostal με 3–2 και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.[5]

Το 2003 ο Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης κατέλαβε την δεύτερη θέση στην Α1 Εθνική Κατηγορία. Το 2004 ο Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας ενώ συμμετείχε σε ένα ακόμη final 4 του C.E.V. Champions League στο Belgorod της Ρωσίας, όπου περιορίστηκε στην 4η θέση.

Το 2005 κατέκτησε το δεύτερο double της ιστορίας του. Την ίδια χρονιά έφτασε στο final 4 του C.E.V. Champions League που έγινε στη Θεσσαλονίκη στο Κλειστό Γήπεδο του Π.Α.Ο.Κ.. Στον ημιτελικό νίκησε τη ρωσική Lokomotiv Belgorod με 3–2 και στον τελικό υπέκυψε στην ανωτερότητα της γαλλικής Tours, χάνοντας με 3–1, αλλά με γεμάτα όλα τα set (21–25, 31–29, 25–17, 25–23).

Το 2006 κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας. Την ίδια χρονιά έφτασε ξανά στο final 4 του C.E.V. Champions League που έγινε στη Ρώμη. Εκεί, έχοντας ίσως την καλύτερη ομάδα της ιστορίας του, και με την παρουσία 6.500 χιλιάδων οπαδών του που ταξίδεψαν από τη Θεσσαλονίκη, προσπάθησε να κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Κύπελλο. Στον ημιτελικό βρίσκεται αντιμέτωπος της Lokomotiv Belgorod την οποία κέρδισε ξανά με 3–2. Στον τελικό αντιμετώπισε την πανίσχυρους Ιταλούς οικοδεσπότες της Sisley Treviso από τους οποίους ηττήθηκε με 3–1, με όλα τα set να κρίνονται στους 2 πόντους (25–23, 23–25, 25–23, 26–24). Την ομάδα του Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης εκείνης της χρονιάς αποτελούσαν οι Μάριος Γκιούρδας, Lloy Ball, Clayton Stanley, Matej Černič, Andrej Kravárik, Γιάννης Καλμαζίδης, Thomas Hoff, Alex Diaz, Χρήστος Δημητρακόπουλος, Freddy Brooks, Κώστας Μπαρμπούδης, Νίκος Ιωαννίδης, Enea Tzelati, Αντώνης Μαυρίδης, Νίκος Παπαγγελόπουλος.[6]

Το 2007 η ομάδα του Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης μπήκε στα play off της Α1 Εθνικής Κατηγορίας με μειονέκτημα έδρας, αλλά με 3–1 νίκες επί του Ολυμπιακού Πειραιώς και 3–1 επί του Παναθηναϊκού πήρε πανηγυρικά το τρίτο πρωτάθλημα στην ιστορία του συλλόγου. Το γεγονός ότι και με τους δυο αντιπάλους του ο Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης κατάφερε να σπάσει το πλεονέκτημα έδρας που είχαν απέναντί του, ήταν αφορμή να χειροκροτηθεί από φίλους και αντιπάλους.

Το 2008 κατέκτησε ξανά το Πρωτάθλημα Ελλάδας κερδίζοντας τον Παναθηναϊκό με 3–0 νίκες και έχοντας το μειονέκτημα έδρας, ενώ κατέκτησε και το Super Cup Ελλάδας. Τo 2009 έφτασε για 5η φορά στο final 4 του C.E.V. Champions League που έγινε στην Πράγα. Στον ημιτελικό νίκησε τη ρωσική Iskra Odintsovo με 3–1, αλλά στον τελικό το εμπόδιο της ιταλικής Trentino ήταν ανυπέρβλητο. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης ηττήθηκε με σκορ 3–1 και κατέκτησε άλλο ένα ασημένιο μετάλλιο στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση συλλόγων.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας αυτής, τη φανέλα του Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης φόρεσαν παίκτες καταξιωμένοι όχι μόνο στην ελληνική αλλά αλλά και στην παγκόσμια πετοσφαίριση. Εκτός από εκείνους της περιόδου 2005–2006, στον “Γηραιό” αγωνίστηκαν ακόμα οι Έλληνες: Θεόδωρος Baev, Γιώργος Πετρέας, Νίκος Σαμαράς, Άκης Χατζηαντωνίου, Κώστας Χριστοφιδέλης, οι ξένοι: Plamen Konstantinov, Slobodan Boškan, Frank Depestele, José Rivera, Simon Tischer κ.α.

Το 2011 έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στον Ολυμπιακό Πειραιώς, αλλά δεν κατάφερε να σηκώσει το τρόπαιο. Το 2012 ο Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης έκανε το double. Στις 10 Μαρτίου 2012 κατέκτησε το 6ο Κύπελλο Ελλάδας και 14ο συνολικά τίτλο της ιστορίας του. Οι κυανόλευκοι επικράτησαν με 3–0 σετ (25–21, 25–20, 25–19) τον Γ.Σ. Λαμίας και χωρίς να χάσουν set στο final 8. Στις 14 Μαΐου 2012 κατάφερε να κατακτήσει και το Πρωτάθλημα Ελλάδας κόντρα στον Α.Ο. Φοίνικα Σύρου.

Την αγωνιστική περίοδο 2012–2013 ο Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης τερμάτισε στη 10η θέση της Volley League, αλλά στα play out κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία. Όμως εκκρεμούσε η απόφαση του αθλητικού δικαστή για την αποβολή του από το πρωτάθλημα λόγω χρεών. Ο Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης προσέφυγε στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλύσεως Αθλητικών Διαφορών (Α.Σ.Ε.Α.Δ.) ασκώντας έφεση κατά της απόφασης, η οποία όμως απορρίφθηκε με αποτέλεσμα τον υποβιβασμό του στην Α2 Εθνική Κατηγορία.[7] Στη συγκεκριμένη κατηγορία αγωνίστηκε τις επόμενες δύο αγωνιστικές περιόδους, κατακτώντας τελικά το πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας 2014–2015,[8] γεγονός το οποίο τον οδηγούσε και πάλι στη Volley League.

Ηρακλής Πετοσφαίριση 2015 (2015–2020)

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 20 Αυγούστου 2015 το τμήμα πετοσφαίρισης του Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης συγχωνεύτηκε με το πετοσφαιρικό σωματείο «Ηρακλής Πετοσφαίριση 2015» το οποίο ιδρύθηκε το 2015.[9] Στις 15 Οκτωβρίου 2015 ο Ηρακλής Πετοσφαίριση 2015 κατάφερε να πάρει την αδειοδότηση από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α.) και να συμμετάσχει κανονικά στο πρωτάθλημα της Volley League 2015–2016.[10][11]

Από την αγωνιστική περίοδο 2015–2016 έως την αγωνιστική περίοδο 2019–2020 το ανδρικό τμήμα πετοσφαίρισης αγωνιζόταν στο πρώτο τη τάξει πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής Κατηγορίας (Volley League), διαθέτοντας το νομικό πρόσωπο του τμήματος αμειβομένων πετοσφαιριστών (Τ.Α.Π.), με την επωνυμία «Ηρακλής Πετοσφαίριση 2015 Τμήμα Αμειβομένων Πετοσφαιριστών».

Έμβλημα – Χρώματα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο έμβλημα του απεικονίζεται το άγαλμα του Ηρακλή του Λύσιππου.[2] Τα χρώματα του Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης είναι το μπλε και το λευκό, εμπνευσμένα από τη γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδας, ως ένδειξη της εθνικότητας και του πάθους των μελών του για την απελευθέρωση της υποδουλωμένης τότε Θεσσαλονίκης από την οθωμανική αυτοκρατορία.

Τελευταία ενημέρωση: Σεπτέμβριος 2024

Το δυναμικό της ανδρικής ομάδας πετοσφαίρισης του Ν.Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908 για την αγωνιστική περίοδο 2024–2025:[4][12]

Αριθμός
Φανέλας
Εθνικότητα Πετοσφαιριστής Θέση Ύψος
(m)
Ημερομηνία
Γέννησης
1 Πέτρος Πηλίτσης Libero 1,83 8/6/2005
2 Θάνος Καραπέτσας Ακραίος 1,90 24/2/2008
3 Θοδωρής Ντανίκας Κεντρικός 2,00
4 Eduardo Matheus Studzinski Rodrigues Ακραίος 1,97 18/9/1994
5 Αλέξανδρος Ιντρισλλάρι Διαγώνιος 1,98 6/3/2005
6 Julian Bissette Κεντρικός 1,98 6/2/1991
7 Αλέξανδρος Πετρίδης Libero 1,77 12/9/2005
8 Κώστας Προύσαλης (c) Πασαδόρος 1,87 6/10/1980
9 Βαγγέλης Ρούσος Ακραίος 1,93 27/8/2005
10 Αλέξανδρος Αλεξάκης Κεντρικός 2,03 19/4/2000
11 Απόστολος Σιώης Ακραίος 1,95 11/12/2008
14 Γιώργος Τζιουμάκας Διαγώνιος 2,06 23/1/1995
15 Μιχάλης Σαρικεΐσογλου Ακραίος 1,88 28/4/1983
33 Μάριος Σταυρόπουλος Πασαδόρος 1,85 31/3/2005

Διοικητική Διάρθρωση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Διοικητική Διάρθρωση Ιδιότητα Εθνικότητα Υπεύθυνος
Διοικητικά Στελέχη[4][13][14] Έφορος Βαγγέλης Μπερμπέρογλου
Αθλητικός ΔιευθυντήςTeam Manager – Υπεύθυνος Ακαδημιών Ηρακλής Θεοδώρου
Προπονητικό Επιτελείο[4] Προπονητής Παναγιώτης Τσότρας
Βοηθός Προπονητή Οδυσσέας Τσιράκης
Ιατρικό Επιτελείο[4] Φυσικοθεραπευτής Στέλιος Ναβροζίδης
Επιτελείο Υποστήριξης[4] Υπεύθυνος Ιματισμού Θοδωρής Οσμαλάρι
Γραφείο Τύπου[4] Υπεύθυνος Επικοινωνίας Μάκης Ιωαννίδης

Πορεία στην Α΄ Εθνική Κατηγορία / Α1 Εθνική Κατηγορία / Volley League

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Θ. 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
1 1 1 1 1 1
2 2 2 2 2 2 2 2 2 2
3 3 3 3 3 3 3 3
4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
5 5
6 6 6 6 6 6
7 7 7 7 7 7
8 8 8 8 8 8
9
10 10
11 11
12 12
Θέση 10η 11η 12η
Φορές 5 9 7 9 1 5 5 5 0 1 1 1

Αξιομνημόνευτοι Πετοσφαιριστές – Προπονητές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έλληνες Πετοσφαιριστές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Εθνικότητα Πετοσφαιριστής
Ανδρέας Ανδρεάδης
Νίκος Αντωνιάδης
Μάριος Γκιούρδας
Χρήστος Δημητρακόπουλος
Γεράσιμος Κανέλλος
Θεόκλητος Καρυπίδης
Χρύσανθος Κυριαζής
Γιάννης Μέλκας
Βασίλης Μητρούδης
Χαράλαμπος Μπαμπαλιούτας
Κώστας Μπαρμπούδης
Θοδωρής Μποζίδης
Νικόλας Παπαγγελόπουλος
Παναγιώτης Πελεκούδας
Γιώργος Πετρέας
Κώστας Προύσαλης
Νίκος Σαμαράς
Νίκος Σμαραγδής
Γιώργος Στεφάνου
Γιάννης Τακουρίδης
Γιώργος Τζιουμάκας
Άκης Χατζηαντωνίου
Κώστας Χριστοφιδέλης
Γιάννης Καλμαζίδης

Ξένοι Πετοσφαιριστές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Εθνικότητα Πετοσφαιριστής
Enea Xhelati
Tontor–Zlatkov Baev
Yevgenii Gorchaniuk
Andrej Kravárik
Rodrigo Quiroga
Frank Depestele
Nikolay Jeliazkov
Plamen Konstantinov
Frantz Granvorka
Simon Tischer
Lloy Ball
Brook Billings
Thomas Hoff
Clayton Stanley
Matej Černič
Freddy Brooks
Joël Despaigne
Rolando Jurquin–Despaigne
Ricardo Vantes
Aleh Akhrem
José Rivera
Slobodan Boškan
Marcus Nilsson
Sinan Cem Tanık
Εθνικότητα Προπονητής
Αλέκος Λεώνης
Σωτήριος Δρίκος
Flavio Gulinelli
Anders Kristiansson

Τρόπαια – Διακρίσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης (1921–2015)

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Τύπος Διοργάνωσης Διοργάνωση Τρόπαια Αγωνιστική Περίοδος
Πανελλήνιες Διοργανώσεις[15] Α1 Εθνική Κατηγορία 5 2002, 2005, 2007, 2008, 2012
Κύπελλο Ελλάδας 6 2000, 2002, 2004, 2005, 2006, 2012
Super Cup Ελλάδας 4 2004, 2005, 2007, 2008
Κύπελλο Ε.Ο.ΠΕ. 1 1998
Α2 Εθνική Κατηγορία 1 2015
Τοπικές Διοργανώσεις[15] Πρωτάθλημα Μακεδονίας 3 1926, 1928, 1961
Πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης 1 1960[16]
Διοργανώσεις Υποδομών Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων 7 1997, 2002, 2003, 2007, 2008, 2009, 2010
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων 11 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2010, 2012, 2013, 2015
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παμπαίδων 6 2000, 2002, 2003, 2004, 2005, 2010
Πρωτάθλημα Εφήβων Ε.ΠΕ.Σ. Θεσσαλονίκης 13 1997, 2002, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2012, 2013, 2014, 2015
Πρωτάθλημα Παίδων Ε.ΠΕ.Σ. Θεσσαλονίκης 14 2001, 2002, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015
Πρωτάθλημα Παμπαίδων Ε.ΠΕ.Σ. Θεσσαλονίκης 10 2000, 2002, 2003, 2004, 2006, 2008, 2009, 2010, 2012, 2013
Πρωτάθλημα Εφήβων Θεσσαλονίκης 1 1971[17]
Τύπος Διοργάνωσης Διοργάνωση Διακρίσεις Αγωνιστική Περίοδος
Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις[15] C.E.V. Champions League (2η Θέση) 3 2005, 2006, 2009
C.E.V. Champions League (3η Θέση) 1 2002
C.E.V. Champions League (4η Θέση) 1 2004

Ηρακλής Πετοσφαίριση 2015 (2015–2020)

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Τύπος Διοργάνωσης Διοργάνωση Τρόπαια Αγωνιστική Περίοδος
Πανελλήνιες Διοργανώσεις[15] Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Beach Volley 1 2018
Διοργανώσεις Υποδομών[15] Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων 1 2018
Πρωτάθλημα Εφήβων Ε.ΠΕ.Σ. Θεσσαλονίκης 2 2018, 2019

Ν.Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908 (2020–Σήμερα)

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Τύπος Διοργάνωσης Διοργάνωση Τρόπαια Αγωνιστική Περίοδος
Πανελλήνιες Διοργανώσεις Β΄ Εθνική Κατηγορία (Ε.ΠΕ.Σ. Θεσσαλονίκης) 1 2022[18]
Τοπικές Διοργανώσεις Κύπελλο Ε.ΠΕ.Σ. Θεσσαλονίκης 1 2022[19]
Διοργανώσεις Υποδομών Πρωτάθλημα Εφήβων Ε.ΠΕ.Σ. Θεσσαλονίκης 1 2024[20]
Πρωτάθλημα Παίδων Ε.ΠΕ.Σ. Θεσσαλονίκης 1 2024[21]
Πρωτάθλημα Παμπαίδων Ε.ΠΕ.Σ. Θεσσαλονίκης 1 2024[22]
Οργανωμένοι οπαδοί του Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης στη Θύρα 10 του Καυτανζογλείου Εθνικού Σταδίου, σε έναν εντός έδρα αγώνα με τον Α.Ο. Παναθηναϊκό.
Οργανωμένοι οπαδοί του Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης σε έναν εκτός έδρας αγώνα με τον Α.Π.Σ. Πανθρακικό στην εναρκτήρια αγωνιστική της αγωνιστικής περιόδου 2009–2010 της Super League στις 23 Αυγούστου 2009.

Ενεργοί Σύνδεσμοι Φίλων

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός Θεσσαλονίκης έχουν ανοίξει σύνδεσμοι οπαδών στο Ασβεστοχώρι, στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, στο Ανατολικό Θεσσαλονίκης (Βαλμάδα), στην Κοζάνη, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στην Αθήνα, στο Κιλκίς, στη Δράμα, στην Καστοριά, στην Πτολεμαΐδα, στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη, στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Ανενεργοί Σύνδεσμοι Φίλων

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. «Εγγεγραμμένα σωματεία | Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων με Ειδική Αθλητική Αναγνώριση». somateia2023.gga.gov.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2024. 
  2. 2,0 2,1 «Σήματα | Iraklakias.com». web.archive.org. 14 Μαρτίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2023. CS1 maint: Unfit url (link)
  3. «Ο Ηρακλής, η ομάδα των «μπαγιάτηδων», γιορτάζει 114 χρόνια ιστορίας». www.makthes.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2023. 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 4,6 «ΝΓΣΘ Ηρακλής | ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ». www.volleyball.gr. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2024. 
  5. «CEV - Confédération Européenne de Volleyball». web.archive.org. 29 Σεπτεμβρίου 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2023. CS1 maint: Unfit url (link)
  6. «CEV - Confédération Européenne de Volleyball». www-old.cev.eu. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουνίου 2023. 
  7. «Υποβιβάζεται στην Α2 το βόλεϊ του Ηρακλή!». 
  8. «Πρωταθλητής στην Α2 ο Ηρακλής». www.sport24.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2023. 
  9. Sportsfeed (20 Αυγούστου 2015). «Και εγένετο Ηρακλής Πετοσφαίριση 2015». Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2024. 
  10. «Αποφάσεις ΕΕΑ - Συνεδρίαση 15-10-2015». gga.gov.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2023. 
  11. «Το αφιέρωμα της Volleyleague για τον Αυτοκράτορα – Iraklis1908.gr». www.iraklis1908.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2024. 
  12. «Iraklis Thessaloniki » rosters :». Volleybox (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2023. 
  13. «Διοίκηση - Γ.Σ. Ηρακλής». Γ.Σ. Ηρακλής - Επίσημο site του ερασιτέχνη Ηρακλή (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2024. 
  14. «Ακαδημία Βολεϊ - Γ.Σ. Ηρακλής». Γ.Σ. Ηρακλής - Επίσημο site του ερασιτέχνη Ηρακλή (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2024. 
  15. 15,0 15,1 15,2 15,3 15,4 «Τίτλοι - Γ.Σ. Ηρακλής». Γ.Σ. Ηρακλής - Επίσημο site του ερασιτέχνη Ηρακλή (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2024. 
  16. Εφημερίδα «Ελευθερία», Φύλλο: 29/9/1960, σελίδα: 5
  17. Εφημερίδα «Ελευθερία», Φύλλο: 21/5/1971, σελίδα: 6
  18. «O ΝΕΟΣ ΓΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Β΄ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ - ΕΝΩΣΗ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ». 7 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2024. 
  19. «Ο Νέος ΓΣ Ηρακλής Κυπελλούχος Ανδρών ΕΠΕΣΘ - ΕΝΩΣΗ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ». 19 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2024. 
  20. «Ο Ηρακλής πρωταθλητής Κ21 Αγοριών, 3-0 τον ΠΑΟΚ - ΕΝΩΣΗ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ». 6 Μαρτίου 2024. Ανακτήθηκε στις 7 Μαρτίου 2024. 
  21. «Ο Ηρακλής πρωταθλητής Κ18 Αγοριών, 3-1 τον ΠΟ Μουδανιών - ΕΝΩΣΗ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ». 21 Φεβρουαρίου 2024. Ανακτήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2024. 
  22. «Ο Ηρακλής πρωταθλητής Κ17 Αγοριών, 3-0 τον Αίαντα Ευόσμου - ΕΝΩΣΗ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ». 14 Μαΐου 2024. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2024. 
  23. «ΙΣΤΟΡΙΚΟ». apache club 1999. Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2020. 
  • Καράδαλης, Γεώργιος (2002). ΗΡΑΚΛΗ Σαλονικιέ μου... 1899-2002. Ένας αιώνας ιστορικής πορείας. Θεσσαλονίκη: Metrosport Ε.Π.Ε. 
  • ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ. 100 ΧΡΟΝΙΑ ΗΡΑΚΛΗΣ. 1908-2008. Θεσσαλονίκη: Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης του Δήμου Θεσσαλονίκης. 2008. ISBN 960-87344-6-0. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσημοι ιστότοποι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Social Media – Επίσημες σελίδες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]