Κατάλογος δήμων της Κυπριακής Δημοκρατίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Κατάλογος δήμων της Κυπριακής Δημοκρατίας περιλαμβάνει όλους τους δήμους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία έχει 39 δήμους οι οποίοι λειτουργούν με βάση τον περί Δήμο νόμο του 1985. Ωστόσο, υπήρχαν δήμοι και πριν το 1985, οι οποίοι εξακολουθούν να υφίστανται.[1]

Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η διοικητική έκταση εννέα δήμων της Κύπρου καταλήφθηκε από τον τουρκικό στρατό. Λόγω αυτού, οι δήμοι αυτοί δεν ασκούν πλέον τις συνηθισμένες δημοτικές εξουσίες και αρμοδιότητες. Ωστόσο, διατηρούν τη νομική τους υπόσταση και έχουν την έδρα τους στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία.[2]

Στον πιο κάτω πίνακα παρουσιάζονται οι δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρουσιάζονται πληροφορίες για την επαρχία στην οποία ανήκουν, την ημερομηνία ίδρυσης τους, τον πληθυσμό τους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, την επιφάνεια που καλύπτουν και τον δήμαρχο. Για τους κατεχόμενους δήμους, οι οποίοι δεν ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία και ως εκ τούτου δεν μπορεί να πραγματοποιήσει απογραφή πληθυσμού στη διοικητική τους έκταση, δεν παρουσιάζεται πληθυσμός.

Αυτός ο κατάλογος ενημερώνεται περιοδικά με μηχανικό τρόπο από ένα bot. Επεξεργασίες σε αυτό τον κατάλογο από χρήστες με το συνηθισμένο «χειροκίνητο» τρόπο θα αναιρεθούν με την επόμενη ανανέωση από το bot!

WQS | PetScan | YASGUI | Βρείτε εικόνες
Α/Α Ονομασία Επαρχία Ημερομηνία ίδρυσης Πληθυσμός (2011) Επιφάνεια (km2) Δήμαρχος
1 Άγιος Αθανάσιος Επαρχία Λεμεσού[3][4] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 1986-06-01 14578 14,1711 Μαρίνος Κυριάκου[5]
2 Άγιος Δομέτιος Επαρχία Λευκωσίας[6] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 1986-06-01 12456 11,8382 Κώστας Πέτρου[7]
3 Έγκωμη Λευκωσίας Επαρχία Λευκωσίας[8] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 1986-06-01 18010 9,90484 Ζαχαρίας Κυριάκου[9]
4 Ύψωνας Επαρχία Λεμεσού[3][4] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 2012-01-01 11117 32,6644 Παντελής Ευτυχίου Γεωργίου[10]
5 Αγία Νάπα Επαρχία Αμμοχώστου[11] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 1991 3212 30,6395 Χρίστος Ζαννέττου[12][13]
6 Αγλαντζιά Επαρχία Λευκωσίας[14] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 1986-06-01 20783 31,1816 Ανδρέας Κωνσταντίνου[15]
7 Αθηένου Επαρχία Λάρνακας[4][3] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 1926 4996 64,404 Κυριάκος Καρεκλάς[16]
8 Ακανθού Επαρχία Αμμοχώστου[17] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 1908-07-10 80,1776 Ελένη Μυλωνά Χατζημιχαήλ[18]
9 Αραδίππου Επαρχία Λάρνακας[4][3] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 1986-06-01 19199 55,3317 Ευάγγελος Ευαγγελίδης[19][20]
10 Γέρι Επαρχία Λευκωσίας[21] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 2012-01-01 8235 33,3662 Νεόφυτος Παπαλαζάρου[22]
11 Γερμασόγεια Επαρχία Λεμεσού[3][4] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 1994 13421 15,9916 Κυριάκος Ξυδιάς[23]
12 Γεροσκήπου Επαρχία Πάφου[4][3] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 1994 7878 10,8596 Μιχάλης Παυλίδης[24]
13 Δάλι Επαρχία Λευκωσίας[25] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 1996 10466 31,3197 Λεόντιος Καλλένος[26]
14 Δήμος Αμμοχώστου Επαρχία Αμμοχώστου[11] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 1878 38,2446 Σίμος Ιωάννου[27]
15 Δήμος Δρομολαξιάς-Μενεού Επαρχία Λάρνακας[4][3] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 2012-01-01 6689 23,50536 Κύπρος Ανδρονίκου[28][29]
16 Δήμος Κερύνειας Επαρχία Κερύνειας[4][3] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 1878 10,5925 Ρίτα Ελισσαίου Κωμοδίκη[30]
17 Δήμος Λάρνακας Επαρχία Λάρνακας[4][3] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 1878 51214 29,3477 Ανδρέας Βύρας[31][32]
18 Δήμος Λεμεσού Επαρχία Λεμεσού[3][4] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 1878 101000 34,1873 Νίκος Νικολαΐδης[33]
19 Δήμος Λευκωσίας Επαρχία Λευκωσίας[6] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 1878 55014 50,6291 Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης[34]
20 Δήμος Πάφου Επαρχία Πάφου[4][3] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 1878 32892 18,0882 Φαίδωνας Φαίδωνος[35][36]
21 Δερύνεια Επαρχία Αμμοχώστου[11] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 1994-01-06 5844 31,97 Άνδρος Καραγιάννης[37]
22 Κάτω Πολεμίδια Επαρχία Λεμεσού[3][4] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 1986-06-01 22369 18,0984 Νίκος Αναστασίου[38]
23 Καραβάς Επαρχία Κερύνειας[4][3] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 1884-06-07 14,0423 Νίκος Χατζηστεφάνου[39]
24 Κυθρέα Επαρχία Λευκωσίας[40] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 1915 32,783 Πέτρος Καρεκλάς[41]
25 Λάπηθος Επαρχία Κερύνειας[4][3] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 1878 18,7113 Νεοπτόλεμος Κότσαπας[42]
26 Λακατάμια Επαρχία Λευκωσίας[43] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 1986-06-01 38345 27,444 Φωτούλα Χατζήπαπα[44]
27 Λατσιά Επαρχία Λευκωσίας[45] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 1986-06-01 16774 16,272 Χρίστος Πιτταράς[46]
28 Λευκόνοικο Επαρχία Αμμοχώστου[47] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 1939 52,9628 Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη[48]
29 Λιβάδια Επαρχία Λάρνακας[4][3] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 2012-01-01 7177 7,78036 Μάριος Αρμένης[49][50]
30 Λύση Επαρχία Αμμοχώστου[51] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 1962 45,361 Ανδρέας Καουρής[52]
31 Μέσα Γειτονιά Επαρχία Λεμεσού[3][4] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 1986-06-01 14477 3,60819 Δώρος Αντωνίου[53]
32 Μόρφου Επαρχία Λευκωσίας[54] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 1883-12-05 58,2031 Βίκτωρ Χατζηαβραάμ[55]
33 Πάνω Λεύκαρα Επαρχία Λάρνακας[4][3] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 1883 737 62,1744 Σοφοκλής Σοφοκλέους[56][57]
34 Πέγεια Επαρχία Πάφου[4][3] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 1994 3953 50,641 Μαρίνος Λάμπρου[58][59]
35 Παραλίμνι Επαρχία Αμμοχώστου[11] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 1986-06-01 14963 50,7958 Θεόδωρος Πυρίλλης[60]
36 Πόλη Χρυσοχούς Επαρχία Πάφου[4][3] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 1882 2018 13,3698 Γιώτης Παπαχριστοφή[61][62]
37 Στρόβολος Επαρχία Λευκωσίας[63] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 1986-06-01 67904 24,893 Ανδρέας Παπαχαραλάμπους[64]
38 Σωτήρα Επαρχία Αμμοχώστου[65] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 2012-01-01 5474 25,6569 Γεώργιος Τάκκας[66]
39 Τσέρι Επαρχία Λευκωσίας[67] Δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας — 2012-01-01 7035 27,0504 Σταύρος Μιχαήλ[68]
Τέλος αυτόματα δημιουργημένου καταλόγου.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ο περί Δήμων Νόμoς τoυ 1985 - 111/1985». www.cylaw.org. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2018. 
  2. «Επαρχιακές Διοικήσεις - Ιστορικό». www.moi.gov.cy. Υπουργείο Εσωτερικών. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 3,11 3,12 3,13 3,14 3,15 3,16 3,17 3,18 «ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ ΔΗΜΩΝ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, 2015». Γεωγραφικοί κωδικοί Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2018. 
  4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 4,13 4,14 4,15 4,16 4,17 4,18 http://www.mof.gov.cy/mof/cystat/statistics.nsf/All/A2A7A50A241BC682C2257DBF002697D0/$file/GEO_CODES-2015.xls?OpenElement
  5. «Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου». Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2018. 
  6. 6,0 6,1 «Επαρχία Λευκωσίας». Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2018. 
  7. http://www.dad.org.cy/wp-content/uploads/2017/01/12.01.2017-D.S..pdf
  8. «Επαρχία Λευκωσίας». Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2018. 
  9. http://engomi.org/dimotiko-symvoulio-kai-epitropes/meli-d-s-kai-epitropes/
  10. «Δημοτικό Συμβούλιο». Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2018. 
  11. 11,0 11,1 11,2 11,3 «Επαρχία Αμμοχώστου». Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2018. 
  12. http://www.ayianapa.org.cy/mayor.php
  13. «Νέος Δήμαρχος Αγίας Νάπας ο Χρίστος Ζαννέττου». Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2020. 
  14. «Επαρχία Λευκωσίας». Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2018. 
  15. https://aglantzia.org.cy/archiki-selida/o-dimos-mas/dimotiko-simvoulio/
  16. «Μήνυμα Δημάρχου». Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2019. 
  17. «Επαρχία Αμμοχώστου». Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2018. 
  18. «Δημοτικό Συμβούλιο». Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2018. 
  19. «Ιστορικό των δημοτικών συμβουλίων». Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2019. 
  20. http://www.aradippou.org.cy/index.php/en/municipality/municipal-council/municipal-council-history
  21. «Επαρχία Λευκωσίας». Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2018. 
  22. «Δημοτικό Συμβούλιο». Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2018. 
  23. http://yermasoyiamunicipality.org.cy/municipality/council
  24. «Δήμος Γεροσκήπου». Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2019. 
  25. «Επαρχία Λευκωσίας». Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2018. 
  26. «Δημοτικό Συμβούλιο». Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2018. 
  27. «Βιογραφικό δημάρχου». Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2018. 
  28. «Μέλη Δήμου». Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2019. 
  29. http://dromolaxia-meneou.com.cy/page.php?&id=187&lang=en
  30. «Βιογραφικό δημάρχου». Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2018. 
  31. «Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Λάρνακας». Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2019. 
  32. http://www.larnaka.org.cy/index.php/en/page/dimotiko-simvoulio#.Xgfif_xS_IU
  33. «Βιογραφικό δημάρχου». Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2018. 
  34. «Καλωσόρισμα Δημάρχου». Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2018. 
  35. «Βιογραφικό δημάρχου». Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2018. 
  36. http://www.pafos.org.cy/index.php/en/page/mayors-curriculum?
  37. http://deryneia.org.cy/o-dimos/dimotika-symboylia/2017-2021
  38. http://www.polemidiamunicipal.com.cy/el/page/organosi-dimou
  39. «Δημοτικό Συμβούλιο». Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2018. 
  40. «Επαρχία Λευκωσίας». Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2018. 
  41. «Δήμαρχος». Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  42. «Εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2018. 
  43. «Επαρχία Λευκωσίας». Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2018. 
  44. «Δημοτικό Συμβούλιο & Επιτροπές». Ανακτήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2018. 
  45. «Επαρχία Λευκωσίας». Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2018. 
  46. «Δημοτικό Συμβούλιο». Ανακτήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2018. 
  47. «Επαρχία Αμμοχώστου». Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2018. 
  48. «Δημοτικό Συμβούλιο». Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2018. 
  49. «Δημοτικό Συμβούλιο». Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2012. 
  50. https://www.livadia.org.cy/en/municipality/council
  51. «Επαρχία Αμμοχώστου». Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2018. 
  52. «Το δημοτικό συμβούλιο». Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2018. 
  53. «Δημοτικό Συμβούλιο». Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2018. 
  54. «Επαρχία Λευκωσίας». Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2018. 
  55. «Δημοτικό Συμβούλιο». Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2018. 
  56. «Δημοτικό Συμβούλιο». Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2019. 
  57. https://www.lefkara.org.cy/en/the-municipality/city-council
  58. «Δημοτικό Συμβούλιο Πέγειας». Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2018. 
  59. https://pegeiamunicipality.com/en/municipal-council/
  60. «Δημοτικό Συμβούλιο». Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2018. 
  61. http://www.polis-municipality-cyprus.com/el/page/dimotiko-symvoulio
  62. https://www.polis-municipality-cyprus.com/en/page/dimotiko-symvoulio?
  63. «Επαρχία Λευκωσίας». Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2018. 
  64. «Δημοτικό Συμβούλιο». Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2018. 
  65. «Επαρχία Αμμοχώστου». Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2018. 
  66. https://www.sotira.org.cy/el/o-dimos-mas/dimotiko-symvoulio
  67. «Επαρχία Λευκωσίας». Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2018. 
  68. http://www.tseri.org.cy/councillors.php