Κατάλογος δήμων της Κυπριακής Δημοκρατίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Κατάλογος δήμων της Κυπριακής Δημοκρατίας περιλαμβάνει όλους τους δήμους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία έχει 39 δήμους οι οποίοι λειτουργούν με βάση τον περί Δήμο νόμο του 1985. Ωστόσο, υπήρχαν δήμοι και πριν το 1985, οι οποίοι εξακολουθούν να υφίστανται.[1]

Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η διοικητική έκταση εννέα δήμων της Κύπρου καταλήφθηκε από τον τουρκικό στρατό. Λόγω αυτού, οι δήμοι αυτοί δεν ασκούν πλέον τις συνηθισμένες δημοτικές εξουσίες και αρμοδιότητες. Ωστόσο, διατηρούν τη νομική τους υπόσταση και έχουν την έδρα τους στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία.[2]

Στον πιο κάτω πίνακα παρουσιάζονται οι δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρουσιάζονται πληροφορίες για την επαρχία στην οποία ανήκουν, την ημερομηνία ίδρυσης τους, τον πληθυσμό τους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, την επιφάνεια που καλύπτουν και τον δήμαρχο. Για τους κατεχόμενους δήμους, οι οποίοι δεν ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία και ως εκ τούτου δεν μπορεί να πραγματοποιήσει απογραφή πληθυσμού στη διοικητική τους έκταση, δεν παρουσιάζεται πληθυσμός.

Αυτός ο κατάλογος ενημερώνεται περιοδικά με μηχανικό τρόπο από ένα bot. Επεξεργασίες σε αυτό τον κατάλογο από χρήστες με το συνηθισμένο «χειροκίνητο» τρόπο θα αναιρεθούν με την επόμενη ανανέωση από το bot!

WQS | PetScan | YASGUI | Βρείτε εικόνες
Α/Α Ονομασία Επαρχία Ημερομηνία ίδρυσης Πληθυσμός (2011) Επιφάνεια (km2) Δήμαρχος
1 Αγία Νάπα Επαρχία Αμμοχώστου 1991 3212 30,6395 Γιάννης Καρούσος
2 Άγιος Αθανάσιος Επαρχία Λεμεσού 1986-06-01 14347 14,1711 Μαρίνος Κυριάκου
3 Άγιος Δομέτιος Επαρχία Λευκωσίας 1986-06-01 12456 11,8382 Κώστας Πέτρου
4 Αγλαντζιά Επαρχία Λευκωσίας 1986-06-01 20783 31,1816 Χαράλαμπος Πετρίδης
5 Αθηένου Επαρχία Λάρνακας 1926 4996 64,404 Κυριάκος Καρεκλάς
6 Ακανθού Επαρχία Αμμοχώστου 1908-07-10 80,1776 Ελένη Μυλωνά Χατζημιχαήλ
7 Αραδίππου Επαρχία Λάρνακας 1986-06-01 19199 55,3317 Ευάγγελος Ευαγγελίδης
8 Γέρι Επαρχία Λευκωσίας 2012-01-01 8235 33,3662 Νεόφυτος Παπαλαζάρου
9 Γερμασόγεια Επαρχία Λεμεσού 1994 13421 15,9916 Κυριάκος Ξυδιάς
10 Γεροσκήπου Επαρχία Πάφου 1994 7878 10,8596 Μιχάλης Παυλίδης
11 Δάλι Επαρχία Λευκωσίας 1996 10466 31,3197 Λεόντιος Καλλένος
12 Δερύνεια Επαρχία Αμμοχώστου 1994-01-06 5844 31,97 Άντρος Καραγιάννης
13 Δήμος Αμμοχώστου Επαρχία Αμμοχώστου 1878 38,2446 Αλέξης Γαλανός
14 Δήμος Δρομολαξιάς-Μενεού Επαρχία Λάρνακας 2012-01-01 6689 23,50536 Κύπρος Ανδρονίκου
15 Δήμος Κερύνειας Επαρχία Κερύνειας 1878 10,5925 Ρίτα Ελισσαίου Κωμοδίκη
16 Δήμος Λάρνακας Επαρχία Λάρνακας 1878 51214 29,3477 Ανδρέας Βύρας
17 Δήμος Λεμεσού Επαρχία Λεμεσού 1878 101000 34,1873 Νίκος Νικολαΐδης
18 Δήμος Λευκωσίας Επαρχία Λευκωσίας 1878 55014 50,6291 Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
19 Δήμος Πάφου Επαρχία Πάφου 1878 32892 18,0882 Φαίδωνας Φαίδωνος
20 Έγκωμη Λευκωσίας Επαρχία Λευκωσίας 1986-06-01 18010 9,90484 Ζαχαρίας Κυριάκου
21 Καραβάς Επαρχία Κερύνειας 1884-06-07 14,0423 Νίκος Χατζηστεφάνου
22 Κάτω Πολεμίδια Επαρχία Λεμεσού 1986-06-01 22369 18,0984 Νίκος Αναστασίου
23 Κυθρέα Επαρχία Λευκωσίας 1915 32,783 Πέτρος Καρεκλάς
24 Λακατάμια Επαρχία Λευκωσίας 1986-06-01 38345 27,444 Φωτούλα Χατζήπαπα
25 Λάπηθος Επαρχία Κερύνειας 1878 18,7113 Νεοπτόλεμος Κότσαπας
26 Λατσιά Επαρχία Λευκωσίας 1986-06-01 16774 16,272 Χρίστος Πιτταράς
27 Λευκόνοικο Επαρχία Αμμοχώστου 1939 52,9628 Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη
28 Λιβάδια Επαρχία Λάρνακας 2012-01-01 7177 7,78036 Μάριος Αρμένης
29 Λύση Επαρχία Αμμοχώστου 1962 45,361 Ανδρέας Καουρής
30 Μέσα Γειτονιά Επαρχία Λεμεσού 1986-06-01 14477 3,60819 Δώρος Αντωνίου
31 Μόρφου Επαρχία Λευκωσίας 1883-12-05 58,2031 Βίκτωρ Χατζηαβραάμ
32 Πάνω Λεύκαρα Επαρχία Λάρνακας 1883 737 62,1744 Σοφοκλής Σοφοκλέους
33 Παραλίμνι Επαρχία Αμμοχώστου 1986-06-01 14963 50,7958 Θεόδωρος Πυρίλλης
34 Πέγεια Επαρχία Πάφου 1994 3953 50,641 Μαρίνος Λάμπρου
35 Πόλη Χρυσοχούς Επαρχία Πάφου 1882 2018 13,3698 Γιώτης Παπαχριστοφή
36 Στρόβολος Επαρχία Λευκωσίας 1986-06-01 67904 24,893 Ανδρέας Παπαχαραλάμπους
37 Σωτήρα Επαρχία Αμμοχώστου 2012-01-01 5474 25,6569 Γεώργιος Τάκκας
38 Τσέρι Επαρχία Λευκωσίας 2012-01-01 7035 27,0504 Σταύρος Μιχαήλ
39 Ύψωνας Επαρχία Λεμεσού 2012-01-01 11117 32,6644 Παντελής Γεωργίου
Τέλος αυτόματα δημιουργημένου καταλόγου.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ο περί Δήμων Νόμoς τoυ 1985 - 111/1985». www.cylaw.org. Ανακτήθηκε στις 2018-12-01. 
  2. «Επαρχιακές Διοικήσεις - Ιστορικό». www.moi.gov.cy. Υπουργείο Εσωτερικών. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-02-27. Ανακτήθηκε στις 2017-02-27.