Κατάλογος πολιτικών κομμάτων της Κύπρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Στον κατάλογο αυτό αναφέρονται τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο. Η Κύπριακή Δημοκρατία, η οποία λειτουργεί ως Προεδρική δημοκρατία έχει πολυκομματικό κοινοβουλευτικό σύστημα, με τρία ή τέσσερα ισχυρά κόμματα που κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Flag of Cyprus.svg
Αυτό το λήμμα ανήκει στη σειρά:
Πολιτικό σύστημα Κύπρου

Κοινοβουλευτικά κόμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης: Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου

Ο πίνακας περιλαμβάνει τα κοινοβουλευτικά κόμματα, μετά τις Κυπριακές βουλευτικές εκλογές 2016 και τις Κυπριακές ευρωεκλογές 2014.[23][24] Η σημερινή κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων μπορεί να διαφέρει.

Κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα
Κόμμα Ιδεολογία Πολιτική
θέση
Έδρες Ευρωπαϊκό
κόμμα
Ευρωπαϊκή
ομαδα
Αρχηγός κόμματος
Δημοκρατικός
Συναγερμός
ΔΗ.ΣΥ. Συντηρητισμός
Χριστιανοδημοκρατία
Κεντροδεξιά Βουλή των Αντιπροσώπων:
18 / 56
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:
2 / 6
Ευρωπαϊκό
Λαϊκό Κόμμα
Ευρωπαϊκό
Λαϊκό Κόμμα
Αβέρωφ Νεοφύτου
Ανορθωτικό
Κόμμα
Εργαζόμενου
Λαού
Α.Κ.Ε.Λ. Κομμουνισμός Αριστερά Βουλή των Αντιπροσώπων:
16 / 56
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:
2 / 6
- Ευρωπαϊκή
Ενωτική
Αριστερά-
Βόρεια
Πράσινη
Αριστερά
Άνδρος Κυπριανού
Δημοκρατικό
Κόμμα
ΔΗ.ΚΟ. Κεντρισμός
Κοινωνικός φιλελευθερισμός
Κέντρο
Κεντροδεξιά
Βουλή των Αντιπροσώπων:
9 / 56
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:
1 / 6
- Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Νικόλας Παπαδόπουλος
Κίνημα
Σοσιαλδημοκρατών-
Ε.Δ.Ε.Κ.
Κ.Σ. Ε.Δ.Ε.Κ. Σοσιαλδημοκρατία Κεντροαριστερά Βουλή των Αντιπροσώπων:
3 / 56
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:
1 / 6
Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Μαρίνος Σιζόπουλος
Συμμαχία
Πολιτών
ΣΥ.ΠΟΛ. Εθνικός συντηρητισμός
Κοινωνικός φιλελευθερισμός
Κέντρο
Κεντροαριστερά
Βουλή των Αντιπροσώπων:
3 / 56
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:
0 / 6
Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα - Γιώργος Λιλλήκας
Αλληλεγγύη Εθνικός συντηρητισμός
Ευρωσκεπτικισμός
Δεξιά Βουλή των Αντιπροσώπων:
3 / 56
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:
0 / 6
Συμμαχία Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές Ελένη Θεοχάρους
Κίνημα
Οικολόγων-
Συνεργασία
Πολιτών
Πολιτική οικολογία Κεντροαριστερά Βουλή των Αντιπροσώπων:
2 / 56
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:
0 / 6
Ευρωπαϊκό
Πράσινο
Κόμμα
- Γιώργος Περδίκης
Εθνικό
Λαϊκό
Μέτωπο
Ε.ΛΑ.Μ. Εθνικισμός
Νεοναζισμός
Ακροδεξιά Βουλή των Αντιπροσώπων:
2 / 56
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:
0 / 6
- - Χρίστος Χρίστου

Μη κοινοβουλευτικά κόμματα και οργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κόμμα Ιδεολογία Ευρωπαϊκό κόμμα Αρχηγός κόμματος
Δημοκρατική Παράταξη ΔΗ.ΠΑ.
Ενωμένοι Δημοκράτες Ε.ΔΗ. Φιλελευθερισμός
Κοινωνικός φιλελευθερισμός[25]
Συμμαχία Φιλελευθέρων και
Δημοκρατών για την Ευρώπη
Πραξούλα Αντωνιάδου
Μήνυμα Ελπίδας Στέλιος Πλατής
Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου Φιλοζωία
Δικαιώματα των ζώων
Euro Animal 7 Κυριάκος Κυριάκου
Οργάνωση Αγωνιστών Δικαιοσύνης Ο.Α.Δ. Μιχάλης Μηνά
Νέα Διεθνιστική Αριστερά ΝΕ.Δ.Α. Διεθνισμός, Αντικαπιταλισμός
Κίνημα Κοινωνικής Οικολογίας ΚΙ.Κ.Ο. Οικολογία Άθως Αγαπητός
Εγώ, ο πολίτης Ε.Ο.Π. Αλεξέι Βολομπόεφ
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ΦΙ.ΔΗΜ. Φιλελευθερισμός Κρίς-Σωφρόνης Σωφρονίου
Εργατική Δημοκρατία Ε.ΔΗΜ. Τροτσκισμός

Κόμματα που έχουν διαλυθεί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το εκκρεμές της κεντροδεξιάς
  2. Parties and Elections in Europe
  3. Επίσημα Πρόεδρος ΔΗΣΥ ο Αβέρωφ Νεοφύτου
  4. Parties and Elections in Europe
  5. Ο Αντρος Κυπριανού νέος γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ
  6. Parties and Elections in Europe
  7. Πρόεδρος Δημοκρατικού Κόμματος-«Η Κύπρος χρειάζεται ένα ισχυρό Κέντρο και το Κέντρο ένα ενισχυμένο ΔΗΚΟ
  8. Ο πόλεμος των ΔΗΚΟ
  9. Κύπρος: νέος πρόεδρος του ΔΗΚΟ o Νικόλας Παπαδόπουλος
  10. Parties and Elections in Europe
  11. CYPRUS: Socialists elect new leader, aim for 2016 elections
  12. Επανεκλέγηκε πρόεδρος της ΕΔΕΚ ο Μαρίνος Σιζόπουλος
  13. Parties and Elections in Europe
  14. Λιλλήκας: Μετά τις αποχωρήσεις, κεντροαριστερό πλέον το προφίλ της Συμμαχίας
  15. Λιλλήκας: Eίμαστε η διεκδικητική Κεντροαριστερά
  16. Parties and Elections in Europe
  17. Παραιτήθηκε η Θεοχάρους από το ΔΗΣΥ
  18. Η Ελένη Θεοχάρους μέλος του Κόμματος Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών
  19. Parties and Elections in Europe
  20. Ανέλαβε εκ νέου τα ηνία του Κινήματος Οικολόγων ο Γιώργος Περδίκης
  21. Parties and Elections in Europe
  22. Ian Law κ.ά. (2014). Mediterranean Racisms: Connections and Complexities in the Racialization of the Mediterrranean Region. Μπέηζινγκστοκ, Χάμπσαϊρ: palgrave macmillan, σελ. 85. «[...] ELAM, the extreme right neo-Nazi party, which is related to Golden Dawn [...]» 
  23. Υπουργείο Εσωτερικών - Βουλευτικές εκλογές 2016: Επίσημα αποτελέσματα
  24. Υπουργείο Εσωτερικών - Ευρωεκλογές 2014: Επίσημα αποτελέσματα
  25. Οι Ενωμένοι Δημοκράτες, ΕΔΗ, είμαστε παρόντες