Ακανθού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Δήμος Ακανθούς

Akanthou EL.jpg

Δήμος Ακανθούς βρίσκεται στο τόπο Κύπρος
Δήμος Ακανθούς
Δήμος Ακανθούς

Επίσημος πληθυσμός 1,379[1]
Δήμαρχος Σάββας Σαββίδης[2]
Δικτυακός τόπος akanthou.org.cy

Η Ακανθού είναι κατεχόμενη κωμόπολη της Κύπρου στην Επαρχία Αμμόχωστου και ανεξάρτητος δήμος . Προσωρινή έδρα του δήμου είναι η Αγλαντζιά, είναι ο μοναδικός δήμος της Καρπασίας. Βρίσκεται στα Βόρειο δυτικά της Αμμόχωστου σε υψόμετρο 200 μέτρα. Πριν την Τούρκικη εισβολή του 1974 είχε 1294 κατοίκους[3]. Ο δήμος έχει έκταση 50 τετραγωνικά μίλια

Η Ακανθού αναφέρεται πρώτη φορά σε γραπτές πηγές με αυτή την ονομασία το 1383[4]. Είναι από τους μικρότερους δήμους της Κύπρου σε πληθυσμό αλλά και από τους παλιότερους , αναγνωρίστηκε δήμος το 1908 και μετά από εκλογές πρώτος δήμαρχος ήταν ο Κυριάκος Χατζημιχάλης. Το 1850 λειτούργησε το πρώτο σχολείο στην Ακανθού και από το 1929 νηπιαγωγείο. Επίσης ονομαστά ήταν τα ξυλόγλυπτα που κατασκευάζονταν στην πόλη και εξάγονταν από το λιμανάκι στον ορμίσκος των Νεράδων.

Όσον αφορά την έκταση, ο Δήμος Ακανθούς είναι ο μεγαλύτερος στην Κύπρο, και η Ακανθού ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός. Όσον αφορά τον πληθυσμό, το 1960 ήταν ο 16ος μεγαλύτερος οικισμός στην επαρχία Αμμοχώστου και ο 57ος στην Κύπρο.

Ακανθιώτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γνωστός Ακανθιώτης ήταν ο καθηγητής της Φιλοσοφίας και βαρύτονος, Πιερής Ζαρμάς.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]