Δάλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 35°1′0″N 33°25′0″E / 35.01667°N 33.41667°E / 35.01667; 33.41667

Δήμος Ιδαλίου

Dhali EL.jpg
Συνοπτική παρουσίαση του Δαλιού

Δήμος Ιδαλίου βρίσκεται στο τόπο Κύπρος
Δήμος Ιδαλίου
Δήμος Ιδαλίου

Επαρχία Λευκωσίας
Επίσημος πληθυσμός 5,834[1] (2001)
Υψόμετρο ~230-290 m
Δήμαρχος Λεόντιος Καλλένος[2]

Το Δάλι (Ιδάλιον) είναι κωμόπολη της επαρχίας Λευκωσίας και ανεξάρτητος δήμος της Κύπρου. Βρίσκεται στο νότιο μέρος της επαρχίας. Αποτελεί την σύγχρονη κωμόπολη της αρχαίας πόλης του Ιδαλίου. Στο χωριό Δάλι εδρεύει προσωρινά η Ιερά Μητρόπολις Τριμυθούντος. Σημερινός πρόεδρος του Δήμου Ιδαλίου είναι ο Δήμαρχος Λεόντιος Καλλένος.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης της Κύπρου. Φαίνεται η θέση του χωριού.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κωμόπολη Δάλι βρίσκεται στην επαρχία Λευκωσίας και τοποθετείται περίπου στο μέσο της νήσου Κύπρου. Απέχει περίπου 17 χιλιόμετρα νότια από την Λευκωσία και κείται σε πεδινό έδαφος. Ο πυρήνας-κέντρο του χωριού βρίσκεται μεταξύ δύο μικρών οροσειρών οι οποίες περικλείουν την κοιλάδα του ποταμού Γιαλιά. Το χωριό γειτνιάζει στα δυτικά με το Πέρα Χωριό-Νήσου, στα βόρεια με τα χωριά Ποταμιά, Άγιος Σωζόμενος, Γέρι και Λατσιά στα ανατολικά με τα χωριά Λουρουκίνα και Λύμπια και στα νότια με το χωριό Αλάμπρα. Το κέντρο του χωριού διασχίζει ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Κύπρου, "Γιαλιάς" ο οποίος οφείλει την ονομασία του στο χωριό, αφού το σημερινό όνομα του είναι η εξέλιξη του παλαιού ο ονόματος του, "Ιδαλίας".

Διοικητική διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δήμος Ιδαλίου, για διοικητικούς σκοπούς, χωρίζεται σε 2 συνοικίες:

Η συνοικία της Παναγίας Ευαγγελίστριας αποτελεί τον παλιό πυρήνα του δήμου ενώ η συνοικία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης αποτελεί την σύγχρονη επέκταση του δήμου προς την Λευκωσία. Έτσι η συνοικία Παναγίας Ευαγγελίστρια περιλαμβάνει το αρχαιότερο νότιο μέρος του χωριού, ενώ η συνοικία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης περιλαμβάνει το νεώτερο βόρειο μέρος του χωριού. Η ονομασία των δύο συνοικιών προέρχεται από τους Ιερούς Ναούς που έχουν οι εν λόγω κοινότητες.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πλούσια είναι η ιστορία του χωριού η οποία ανάγεται στους πρώτους ελληνικους χρόνους και δηλώνει την μακραίωνη παρουσία του ελληνικού στοιχείου στην Κύπρο.

Ίδρυση - Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία του χωριού ξεκινά κάπου στο 1100 π.Χ. όταν έγινε η ίδρυση του βασιλείου Ιδάλιον από τον βασιλιά Χαλκάνορα. Σύμφωνα με ιστορικούς ο βασιλιάς Χαλκάνωρ καταγόταν από την Πελοποννησιακή πόλη Αμύκλες κοντά στην Σπάρτη και μετά το πέρας του Τρωικού πολέμου πήρε χρησμό να κτίσει την πόλη του εκεί όπου θα ανέτειλε ο ήλιος. Έτσι προχωρώντας με το στρατό του στην Κύπρο, όταν κατά τις ώρες της αυγής ανέτειλε ο ήλιος κάποιος στρατιώτης αναφώνησε "ιδού άλιον", δηλαδή "είδα τον ήλιο" και έτσι επεκράτησε από τότε η πόλη να ονομάζεται "Ιδάλιον" από την εκφώνηση του στρατιώτη.

Βασίλειο Ιδαλίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης με τα αρχαία Κυπριακά βασίλεια

Το βασίλειο του Ιδαλίου ήταν ένα από τα 11 αρχαία βασίλεια της Κύπρου και ήταν κτισμένο στην βόρεια πλαγιά της μικρής οροσειράς Ιερακαρκά. Οι εκτάσεις του τότε βασιλείου περιελάμβαναν και τα σημερινά γύρω χωριά τα οποία χρησιμοποιούντο ως γεωργική γη, για κτηνοτροφικές ασχολίες, κατοικίες πολιτών κ.λπ.

Μνημεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός μνημείων υπάρχει στο χωριό που μαρτυρούν την πλούσια ιστορία του. Τέτοια είναι τα ερείπια της αρχαίας πόλης του Ιδαλίου και ο αρχαίος νερόμυλος (κοντά στην Εκκλησία του Αγίου Δημητριανού) στην περιοχή "Αγρίδι". Πολλά αρχαιολογικά ευρήματα όπως λουτρά, βωμοί, αμφορείς, αγαλματίδια, αρχαία εργαλεία κ.λπ. συνθέτουν την πλούσια ιστορία του αρχαίου βασιλείου, αρκετά από τα οποία βρίσκονται σε διάφορα μουσεία εντός και εκτός της Κύπρου (όπως το Βρετανικό Μουσείο). Αριθμός ευρημάτων εκτίθεται και στο τοπικό μουσείο Ιδαλίου που ιδρύθηκε το 2007 πλησίον του χώρου του αρχαίου βασιλείου.

Πλάκα του Ονάσιλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανεκτίμητης αξίας είναι και μια ορειχάλκινη πλάκα, η "Πλάκα του Ονάσιλου", επονομαζόμενη και ως "Πλάκα του Αρχαίου Ιδαλίου" που ανευρέθηκε από την αρχαιολογική σκαπάνη στα ερείπια του βασιλείου. Το περιεχόμενο της πλάκας περιέχει μια συμφωνία η οποία υποδηλώνει την πολιορκία και υποταγή του Ιδαλίου στο Κίτιον το 470 π.χ. περίπου. Είναι χαραγμένη χάλκινη πλάκα σε Κυπρο-συλλαβική γραφή, που βρέθηκε πάνω από τη Δυτική Ακρόπολη του βασιλείου. Η σημασία του συγκεκριμένου είναι τεράστια καθότι αποτελεί το αρχαιότερο γραπτό συμβόλαιο ανά τον κόσμο. Σημειωτέον δε ότι η εικόνα της έχει υιοθετηθεί ως έμβλημα από το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου [3].

Αδελφοποιήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1978 (8 Οκτωβρίου) έλαβε χώρα η πρωτοποριακή για την Κύπρο αδελφοποίηση του Ιδαλίου με την Γαλλική κωμόπολη Combs la Ville, αφού υπήρξε η πρώτη αδελφοποίηση με ευρωπαϊκή πόλη πέραν της Ελλάδας. Από το 1998 έγιναν οι πρώτες επαφές για συνεργασία και πολιτιστικές ανταλλαγές με το Δήμο Αχαρνών στην Ελλάδα, οι οποίες κατέληξαν σε νέα αδελφοποίηση μεταξύ των δύο Δήμων, Ιδαλίου Κύπρου και Αχαρνών Ελλάδας την 1η Οκτωβρίου 2010.

Δήμος Ιδαλίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι πρόσφατα το Δάλι διοικείτο από κοινοτικό συμβούλιο ενώ από το 1996 έχει γίνει Δήμος. Πρώτος εκλελεγμένος δήμαρχος του Δαλιού υπήρξε ο αείμνηστος κ. Γιάννης Γρούτας († 1997). Οι Προέδροι του Δήμου Ιδαλίου μέχρι σήμερα είναι οι ακόλουθοι:

 • Γιάννης Γρόυτας 1996-1997
 • Δρ. Νίκος Νικολάου 1997-2006
 • Λεόντιος Καλλένος 2006-σήμερα

Εκκλησία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός Εκκλησιών και η μακραίωνη ιστορία του χωριού μαρτυρούν την πνευματικότητα του λαού και προσφέρουν στοιχεία για την λατρεία του Θεού στον χώρο.

Τοπικοί Άγιοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με γραπτά κείμενα, κειμήλια, αρχαιολογικά ευρήματα και προφορικές παραδόσεις, υπάρχουν τουλάχιστον δύο γνωστοί άγιοι που έζησαν ή ασκήτεψαν κοντά στο χωριό. Πρόκειται για τους: Άγιος Θεόδωρος ο παρά το Ιδαλίον ασκήσας [4] και Άγιος Δημητριανός ο Ανδριδιώτης.

Και οι δύο Άγιοι φαίνεται να είναι όσιοι ασκητές που ασκήθηκαν σε έρημους χώρους πλησίον της περιοχής. Ο μέν Άγιος Θεόδωρος φαίνεται να είναι ένας εν των Τριακοσίων "Αλαμάνων" αγίων που ήρθαν και ασκήθηκαν στην Κύπρο από την Παλαιστίνη. Κατά την παράδοση είναι αδελφός του Οσίου Ευτυχίου παρά την Νήσου ασκήσας. Κοντά στην κτηνοτροφική περιοχή σώζεται μια σπηλιά στην οποία ασκήθηκε ο Όσιος και είναι διάκριτα τα ίχνη παλαιότερης βασιλικής. Σε πρόσφατες ανασκαφές ανευρέθη ένας πλαϊνός τοίχος και το Ιερό Βήμα με την Αγία Τράπεζα.

Ο δε Άγιος Δημητριανός φέρεται να έζησε περί τον 7ο με 10ο αιώνα και αφου αρχικά υπηρέτησε σαν στρατιώτης, υπήρξε επίσης ασκητής κοντά στο Δάλι. Φαίνεται να ασκήθηκε κοντά στην περιοχή Αγρίδι, εκεί όπου υπάρχει και Εκκλησία αφιερωμένη στην μνήμη του (16 Αυγούστου).

Μητρόπολη Τριμυθούντος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκκλησιαστικά το χωριό ανήκε στην περιφέρεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου μέχρι το 2007, όπου με την διεύρυνση της Ιεράς Συνόδου δημιουργήθηκαν νέες Μητροπόλεις, Χωρεπισκοπές και Επισκοπές. Με την ανακατανομή των διοικητικών περιφερειών, περιήλθε στην διοίκηση και πνευματική ποιμαντική της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος [5], η οποία προσωρινώς εδρεύει στο ίδιο χωριό, μέχρι την ημέρα της απελευθερώσεως της κανονικής έδρας της Μητροπόλεως, δηλαδή της κωμόπολης της Τριμυθούντος, σημερινής Τρεμετουσιάς, της οποίας πρώτος Επίσκοπος υπήρξε ο Άγιος Σπυρίδων Τριμυθούντος ο Θαυματουργός.

Εκκλησίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πλήθος Εκκλησιών συνθέτουν το πέπλο της Εκκλησιαστικής ιστορίας και κοσμούν τον πνευματικό πλούτο του χωριού. Οι δύο μεγαλύτερες Εκκλησίες είναι η Παναγία Ευαγγελίστρια και οι Άγιος Κωνσταντίνος και Ελένη που βρίσκονται στις ομώνυμες ενορίες. Ο Ιερός Ναός της Παναγίας Ευαγγελίστριας είναι ο Μητροπολιτικός Ναός της Μητροπόλεως Τριμυθούντος. Εφημέριος για την ενορία Παναγίας Ευαγγελίστριας είναι ο Αιδεσιμολογιώτατος Οικονόμος Σπυρίδων Ζαχαριάδης και για τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη ο Αιδεσιμολογιώτατος Οικονόμος Μάριος Καλλένος. Οι Εκκλησίες που υπάρχουν στο χωριό είναι οι ακόλουθες:

 • Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Παναγίας Ευαγγελίστριας (1948)
 • Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης
 • Ιερός Ναός Αγίου Δημητριανού Ανδριδιώτου (1317;)
 • Ιερός Ναός Αγίου Μάμαντος (15ος αιώνας)
 • Ιερός Ναός Αγίου Θεοδώρου (1994)
 • Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου (15ος αιώνας)
 • Ιερός Ναός Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας (1841)

Πνευματικές μορφές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παπά-Κυπριανός Σταυροβουνιώτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τέκνο του Δαλιού υπήρξε και ο περίφημος Ιερομόναχος Κυπριανός, ο για σειρά ετών Πνευματικός της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου [6]. Ο κατά κόσμον Κυριάκος Χατζηγεωργαλλής γεννήθηκε στο Δάλι το 1878 και σε ηλικία 27 ετών (1905) εισήλθε ως δόκιμος στην Ιερά Μονή Σταυροβουνίου. Εκάρη Μοναχός και Ιερομόναχος στην Μονή παίρνοντας το όνομα Κυπριανός και περί το 1924 ασκήθηκε για δύο χρόνια στο Άγιο Όρος, αρχικά στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας και ακολούθως στα Κατουνάκια.

Επιστρέφοντας ακολούθως στην Κύπρο και πάλι στην Ιερά Μονή Σταυροβουνίου υπηρέτησε ως ο Πνευματικός της Μονής καθώς επίσης και πλήθους κόσμου όπως και ο ακούραστος εργάτης και συντονιστής των γεωργικών ασχολιών της Μονής. Υπήρξε αυστηρότατος ασκητής, φλογερός αγωνιστής και παρηγορητής του ταλαίπωρου κόσμου όλης της Κύπρου. Απεβίωσε την 1η Φεβρουαρίου του 1955 σε ηλικία 77 ετών από καρκίνο.

Παπά-Χρύσανθος Οικονόμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος περί το 1809/10 ο λόγιος Πατήρ Χρύσανθος χρημάτισε επί σειρά ετών ως ο εφημέριος του χωριού [7]. Ως σπουδασμένος και λόγιος κληρικός υπήρξε δάσκαλος και κοντά του έτρεχαν άνθρωποι και από τα γύρω χωριά για να διδαχθούν. Ήτανε γνωστός εκκλησιαστικός συγγραφέας [8] και μεταφραστής ξένων κειμένων. Υπήρξε ο ιδρυτής και κτίτωρ της Εκκλησίας των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας (1841) και του 'Α Δημοτικού σχολείου Ιδαλίου (1858) το οποίο ήταν από τα πρώτα σχολεία εκτός των πόλεων της Κύπρου. Ήταν θείος και δάσκαλος του εθνικού ποιητή της Κύπρου, Βασίλη Μιχαηλίδη. Απεβίωσε το 1891.

Βασίλης Μιχαηλίδης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο εθνικός ποιητής της Κύπρου Βασίλης Μιχαηλίδης [9] γεννήθηκε στο Λευκόνοικο το 1849, αλλα σε μικρή ηλικία έχασε την μητέρα του και έτσι ο πατέρας του τον έστειλε στο Δάλι να μαθητεύσει κοντά στον θείο του (αδελφό της μητέρας του) λόγιο κληρικό πατήρ Χρύσανθο. Παρέμεινε για αρκετά χρόνια μαθητευόμενος κοντά του και έτσι μεγάλωσε στο Δάλι. Εγραψε αριθμό ποιημάτων και είναι ο συγγραφέας του γνωστού "9η Ιουλίου 1821" που αναφέρεται στην θυσία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού. Απεβίωσε το 1917 [10].

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκπαίδευση στο Δάλι ξεκίνησε από το 1858 όταν κτίστηκε το πρώτο Δημοτικό σχολείο στο χωριό από τον λόγιο παπά Χρύσανθο και το πρώτο σχολείο στεγαζόταν κοντά στην Εκκλησία του Αγίου Ανδρονίκου. Το 1936 κτίστηκε το κτίριο του Ά Δημοτικού σχολείου το οποίο τότε λειτούργησε ως παρθεναγωγείο ενώ το άλλο στην Εκκλησία του Αγίου Ανδρονίκου συνέχισε να λειτουργεί ως αρρεναγωγείο.

Σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα υπάρχει σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο Δάλι τα οποία δείχνουν το επίπεδο μορφώσεως των πολιτών. Στο χωριό λειτουργούν τρία Δημοτικά Σχολεία [11] [12] [13], ένα Λύκειο (2002), το Λύκειο Ιδαλίου [14] και αριθμός προδημοτικών και νηπιαγωγείων δημοσίων και ιδιωτικών. Το Περιφερειακό Γυμνάσιο Πέρα Χωριού Νήσου [15] το οποίο παλαιότερα ονομαζόταν Ά Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας είχε αρχικά (1979) λειτουργήσει στο Δάλι και στεγαζόταν στο Β Δημοτικό Ιδαλίου.

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σωματεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διάφορα σωματεία δραστηριοποιούνται στο Δάλι σε διάφορους τομείς, όπως αθλητισμός, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά κ.λπ. Στο ποδόσφαιρο τα πιο γνωστά σωματεία είναι ο Χαλκάνωρ και ο Άδωνις. Με το ποδόσφαιρο δραστηριοποιούνται επίσης η ΑΕΚ Ιδαλίου και ο Λέφτερος Ιδαλίου που αγωνίζονται στην ΑΠΟΕΣΠ. Στο Δάλι είχε την έδρα της και η Βάμος Ιδαλίου που κατέκτησε το πρωτάθλημα Κύπρου στο γυναικείο ποδόσφαιρο και πλέον είναι ανενεργή. Σε άλλα αθλήματα υπάρχουν ο Πανιδαλιακός στη πετοσφαίριση και ο Μιχαήλ Ολύμπιος στη χειροσφαίριση.

Υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο χωριό λειτουργούν διάφορες κοινωφελείς υπηρεσίες, όπως ιατρεία, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, εστιατόρια κ.λπ. Υπάρχει επίσης και το γνωστό Αγροτικό Υγειονομικό Κέντρο (Α.Υ.Κ.) Ιδαλίου το οποίο εξυπηρετεί και τα γύρω χωριά. Εκτός αυτού λειτουργεί και μια στέγη ηλικιωμένων, ο Άγιος Δημητριανός πλησίον του Υγειονομικού Κέντρου.

Ήρωες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πεσόντες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συμβολή του χωριού στους εθνικούς αγώνες είναι γνωστή από το πλήθος των χωριανών που έλαβαν μέρος. Οι πιο γνωστοί ήρωες είναι ο Γεώργιος Εικοσάρης και ο Δημήτρης Χάματσος. Ο μεν 28χρονος Γεώργιος Εικοσάρης ως Εθνοφρουρός έπεσε μαχόμενος στις μάχες Μανσούρας στον Πύργο της Τυλληρίας κατά τους βάρβαρους βομβαρδισμούς τον Αύγουστο του 1964. Προτομή του Γεώργιου Εικοσάρη υπάρχει δίπλα από το σωματείο ΑΔΩΝΙΣ. Ο δε 18χρονος Δημήτρης Χάματσος ως μαθητής έπεσε μαχόμενος στην μάχη του χωρίου Άγιος Σωζόμενος, της επαρχίας Λευκωσίας, στις 6 Φεβρουαρίου 1964. Άγαλμα του Δημήτρη Χάματσου υπάρχει στο Δάλι στον κυκλικό κόμβο προς το χωριό Λύμπια.

Αγνοούμενοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πλήθος χωριανών πολέμησε το 1974 αμυνόμενοι τα πάτρια εδάφη κατά την τουρκική εισβολή. Κάποιων από αυτούς δεν εξακριβώθηκε η τύχη τους και δεν είναι γνωστό το που βρίσκονται, έτσι βρίσκονται στον κατάλογο των αγνοουμένων. Οι αγνοούμενοι από το Δάλι είναι:

 • Μιχάλης Σολομώντος του Χρίστου
 • Νικόλαος Περικλέους του Χαράλαμπου
 • Σάββας Σάββα του Κώστα
 • Λοΐζος Ζαβός του Παναγιώτη
 • Δημήτρης Δημητρίου του Συμεών
 • Ιωνάς Χρίστου του Χρίστου
 • Χριστόφορος Σκορδής του Γεωργίου
 • Ανδρέας Ταλιαδώρος του Ιακώβου
 • Νίκος Παντελή του Θεοφίλου
 • Αντώνης Ευθυμίου του Σταύρου
 • Μιχαλάκης Γρούτας του Ανδρονίκου
 • Χαράλαμπος Θεοχάρους του Λοΐζου
 • Μιχαλάκης Δημητρίου του Σάββα (Σιημητρά)
 • Νίκος Τσιελεπή του Δημητρίου
 • Χριστάκης Χριστοδούλου του Νικόλα (Χαλουβατζιή)
 • Γεώργιος Μηλικούρης του Σολωμή
 • Μάρκος Μάρκου του Ανδρέα (Πιττή)
 • Γεώργιος Κυριάκου του Παναγιώτη

Καβάζογλου - Μισιαούλης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Δάλι, όπως και σε αρκετά άλλα χωριά της Κύπρου έζησε αριθμός Τουκοκυπρίων και το χωριό υπήρξε ένα εκ των λεγομένων "μικτών" χωριών της Κύπρου. Το 1960 κατοικούσαν στο χωριό 2600 Ελληνοκύπριοι και 200 Τουρκοκύπριοι. Σύμβολο της ελληνοτουρκικής φιλίας υπήρξαν οι τουρκοκύπριος Ντερβίς Αλί Καβάζογλου (καταγόμενος από το Δάλι) και ελληνοκύπριος Κώστας Μισιαούλης οι οποίοι αγωνίστηκαν για την ελλητουρκική φιλία και σεβασμό και δολοφονήθηκαν το 1965 στο Δάλι από τουρκοκύπριους εθνικιστές.

Ασχολίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω της μορφολογίας του εδάφους και του ποταμού Γιαλιά, το Δάλι ήταν ανέκαθεν γνωστό ως αγροτική κωμόπολη. Μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα η πλειοψηφία των χωριανών ασχολείτο με την γεωργία και ειδικά αμπελουργία, εσπεριδοειδή, πατάτες, βαμβάκι, εποχιακά και σιτηρά. Σήμερα, καλλιεργούνται κυρίως σιτηρά τα οποία χρησιμεύουν και ως υλικό στην κτηνοτροφία. Ενδεικτικά το Δάλι έχει μια μεγάλη κτηνοτροφική παραγωγή, η οποία παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό γάλακτος σε όλη την Κύπρο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Πληθυσμός κατά Δήμο/Κοινότητα, Απογραφή πληθυσμού 2001, Στατιστική Υπηρεσία Υπουργείου Οικονομικών Κύπρου, 1 Οκτωβρίου 2001, http://www.mof.gov.cy/mof/cystat/statistics.nsf/populationcondition_22main_gr/populationcondition_22main_gr?OpenForm&sub=1&sel=2, ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2011 
 2. «Μέλη». Ένωση Δήμων Κύπρου. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-02-10. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2011. 
 3. Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας - Ιστορικό Αρχαίας Πλάκας Ιδαλίου – 1ο Τέταρτο του 5ου Αιώνα π.χ.
 4. Βλασίου Μοναχού Σταυροβουνιώτου, Πατερικόν της Νήσου Κύπρου - Άγιοι Ασκητές και Σπήλαια της Κύπρου. Άγιον Όρος, 2009. ISBN 978-960-930673-7
 5. Ιερά Μητρόπολις Τριμυθούντος
 6. Γέροντος Ιωσήφ, Όσιων Μορφών Αναμνήσεις, Ψυχωφελή Βατοπαιδινά 4, β' Έκδοσις, Ιερά Βασιλική και Πατριαρχική Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, 2003
 7. Παπά-Χρύσανθος Οικονόμου
 8. Διάφοροι Συμβουλαί προς την Νεολαίαν - Υπό Χρυσάνθου Οικονόμου.
 9. Βασίλης Μιχαηλίδης
 10. English Wikipedia - Vasilis Michaelides
 11. Ά Δημοτικό Σχολείο Ιδαλίου
 12. Β' Δημοτικό Σχολείο Ιδαλίου
 13. Γ' Δημοτικό Σχολείο Ιδαλίου
 14. Λύκειο Ιδαλίου
 15. Περιφερειακό Γυμνάσιο Πέρα Χωριού-Νήσου

Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]