Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1968
Λευκωσία
Υπηκοότητα Κύπρος
Οικογένεια
Γονείς Πολύκαρπος Γιωρκάτζης

Ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης είναι Κύπριος επιχειρηματίας[1] και πολιτικός. Την 18η Δεκεμβρίου του 2011 εξελέγη δήμαρχος Λευκωσίας, συγκεντρώνοντας το 57, 11%[2] των ψήφων.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιωρκάτζης γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1968 στη Λευκωσία. Πατέρας του ήταν ο δολοφονημένος το 1970, Πολύκαρπος Γιωρκάτζης[3], αγωνιστής της ΕΟΚΑ και πρώην υπουργός. Μετά τη δολοφονία του πατέρα του μεγάλωσε με την μητέρα του Φωτεινή Παπαδοπούλου, το γένος Λεβέντη και τον δεύτερο σύζυγο της μητέρας του και θετό του πατέρα, Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αφού ολοκλήρωσε τις μαθητικές του σπουδές στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ανδρέα και την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας, πραγματοποίησε τη στρατιωτική του θητεία το 1986 στην Εθνική Φρουρά, υπηρέτωντας ως έφεδρος ανθυπολοχαγός Καταδρομών[4].

Αργότερα σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης ολοκληρώνοντας τις σπουδές του το 1993[4] και εν συνεχεία ασχολήθηκε με επιχειρηματικές δραστηριότητες σε αρκετές χώρες όπως η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Μολδαβία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο κλπ[4]. Το 2005, επέστρεψε στην Κύπρο όπου δραστηριοποιήθηκε σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία μέχρι το 2010 όταν και αποχώρησε[1].

Εμπλοκή στην πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Σεπτέμβριο του 2011 διακήρυξε την υποψηφιότητά του για το αξίωμα του δημάρχου Λευκωσίας[3], υποστηριζόμενος από το ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ[5]. Στις εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου του 2011 εξελέγη δήμαρχος Λευκωσίας, λαμβάνοντας 12845 ψήφους που αντιστοιχούσαν στο 57,11%[2] των ψηφοφόρων, επικρατώντας επί της απερχόμενης δημάρχου, Ελένης Μαύρου, μια επικράτηση η οποία αντιμετωπίστηκε με προβληματισμό από την πλευρά των Κατεχομένων[6].

Τον Δεκέμβριο του 2012, από κοινού με άλλους 23 δημάρχους, τάχτηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη ενόψει των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν το 2013[7].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]