Σωτήρα Αμμοχώστου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σωτήρα Αμμοχώστου
Sotira's municipal amphitheater.jpg
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Σωτήρα Αμμοχώστου
Χώρα Κύπρος
Διοικητική υπαγωγή Επαρχία Αμμοχώστου
Υψόμετρο 65 m
Πληθυσμός 5 474 (2011)[1]
Γεωγραφικός κωδικός 3103[2]
Ζώνη ώρας UTC+02:00
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Δήμος Σωτήρας ΑμμοχώστουΕπαρχία Αμμοχώστου
Επίσημος πληθυσμός 5.474 [3] (2011)
Ταχυδρομικός κώδικας 5390
Δήμαρχος Γιώργος Τάκκας [4]

Η Σωτήρα είναι κωμόπολη της Επαρχίας Αμμοχώστου της Κύπρου, κοντά στην πόλη της Αμμοχώστου και ένα από τα μεγαλύτερα Κοκκινοχώρια. Η Σωτήρα είναι παραλιακή κωμόπολη και κατέχει μια μπλε σημαία για την παραλία της Αγίας Θέκλας. Διάσημη για τις Βυζαντινές και τις Μεταβυζαντινές της εκκλησίες, η Σωτήρα δεν ονομάζεται τυχαία "Βυζαντινή κωμόπολη". Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, το χωριό αριθμεί 5.589 κατοίκους, αριθμός που έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σωτήρα βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Αμμοχώστου.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεωμορφολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σωτήρα είναι χτισμένη σε μέσο υψόμετρο 75 μέτρων πάνω από τη θάλασσα. Το τοπίο είναι καμπίσιο και έχει μια μικρή κλίση προς τη θάλασσα.

Χλωρίδα και πανίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα κομμάτι της λίμνης Παραλιμνίου ανήκει στην Σωτήρα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια μεγάλη χλωρίδα και πανίδα που πρέπει να προστατεύεται από διεθνείς οργανισμούς. Ένα είδος φιδιού που ονομάζεται νερόφιδο υπάρχει στη λίμνη Παραλιμνίου και προστατεύεται από την κυπριακή δημοκρατία.

Επαγγέλματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κυριότερες ασχολίες των κατοίκων της Σωτήρας είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Μάλιστα, η Σωτήρα φημίζεται για την μεγαλύτερη καλλιέργεια κολοκασιού στην Κύπρο. Από το 2009, θεσμοθετήθηκε το φεστιβάλ που διεξάγεται κάθε χρόνο αφιερωμένο στο κολοκάσι, συνήθως τον Οκτώβριο. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μικρή βιομηχανική ανάπτυξη η οποία αναμένεται να έχει περαιτέρω ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια, μετά τη μετατροπή της Σωτήρας σε Δήμο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προέλευση Ονόματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικοί από τους μύθους για τη δημιουργία του χωριού λένε ότι ένας αρχαίος οικισμός ζούσε κοντά στην παράκτια περιοχή της Αγίας Θέκλας. Μετά από επίθεση πειρατών, η ομάδα αναγκάστηκε να μετακινηθεί προς μια πιο ασφαλή ζώνη, και έτσι έκαναν. Κινήθηκαν προς το μέρος όπου η Σωτήρα υπάρχει μέχρι σήμερα και έδωσαν αυτό το όνομα στο χωριό, λόγω της σωτηρίας τους από τους πειρατές. Μια άλλη λαϊκή γνώμη λέει ότι το όνομα της Σωτήρας προήλθε από την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, η οποία χτίστηκε τον 12ο αιώνα από τους Βυζαντινούς.

Κάτοικοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κάτοικοι της Σωτήρας κατά τον τελευταίο αιώνα διαμορφώνονται ως εξής:

Έτος Αριθμός κατοίκων
1946 1.037
1960 1.515
1982 3.015
1992 3.553
2001 4.258
2011 5.589

Τοπική κυβέρνηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κυπριακή δημοκρατία αποφάσισε να μετατρέψει τη Σωτήρα σε Δήμο μετά από αίτημα του Κοινοτικού Συμβουλίου του χωριού. Έτσι, οι κάτοικοι της Σωτήρας ψήφισαν στις 3 Ιουλίου 2011 και με ποσοστό 90,35% είπαν ναι. Η μετατροπή της Σωτήρας σε Δήμο θα γίνει την 1η Ιανουαρίου 2012. Ο πρώτος εκλελεγμένος δήμαρχος της Σωτήρας, είναι μέχρι σήμερα ο Γεώργιος Τάκκας.

Παραλιακή περιοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παραλιακή περιοχή της Αγίας Θέκλας απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα δυτικά της Αγίας Νάπας, του διασημότερου τουριστικού θέρετρου της Κύπρου και όλης της Ευρώπης. Επιπρόσθετα, τοποθετείται 8 χιλιόμετρα νότια της Σωτήρας και 50 χιλιόμετρα ανατολικά το αεροδρομίου της Λάρνακας. Η Αγία Θέκλα έχει εξελιχθεί λόγω της ταχείας ανάπτυξης στον τομέα της ιδιωτικής ιδιοκτησίας που έλαβε χώρα μετά που η Κύπρος προσχώρησε στην ΕΕ το 2004. Τα τελευταία 6 χρόνια η Αγία Θέκλα είχε μια εξέλιξη σχετικά με συγκροτήματα και βίλες που αναπτύχθηκαν και κατέκτησε και μια γαλάζια σημαία για την παραλία της Αγίας Θέκλας, μετά από μια κίνηση του Κοινοτικού Συμβουλίου Σωτήρας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]