Στρόβολος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Δήμος Στροβόλου

Strovolos EL.jpg
Συνοπτική παρουσίαση του Στροβόλου

Δήμος Στροβόλου βρίσκεται στο τόπο Κύπρος
Δήμος Στροβόλου
Δήμος Στροβόλου

Επαρχία Λευκωσίας
Επίσημος πληθυσμός 58.525[1] (2001)
Έκταση 25 km²
Υψόμετρο 175 m
Δήμαρχος Λαζαρος Σαββιδης[2]
Δικτυακός τόπος http://www.strovolos.org.cy

Ο Στρόβολος είναι δήμος της επαρχίας Λευκωσίας στην Κύπρο. Αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητος δήμος το 1986 και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της Κύπρου με 60.000 περίπου κατοίκους. Έχει έκταση 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έξι ενορίες[3]. Ο Στρόβολος απέχει 3 χιλιόμετρα από τη Λευκωσία και αποτελεί προάστιο της αλλά είναι ανεξάρτητος δήμος. Συνορεύει με τους δήμους, επίσης προάστια της Λευκωσίας, Αγλαντζιάς, Έγκωμης, Λατσιών και Λακατάμιας.

Ο Στρόβολος είναι η γενέτειρα των αρχιεπισκόπων Κυπριανού και Κύριλλου Α΄. Επίσης των αδελφών Θησέως, Κυπριανός, Νικόλαος και Θεοφύλακτος, και οι τρεις ήταν μέλη της Φιλικής εταιρίας και πήραν σε μάχες της ελληνικής επανάστασης.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την ονομασία Στρόβολος υπάρχουν πολλές εκδοχές. Η μία αναφέρει ότι προέρχεται από τους ανεμοστρόβιλους που δημιουργούνται στη περιοχή. Μία δεύτερη, και πιθανότερη, αναφέρει ότι προέρχεται από το αρχαίο όνομα ενός πεύκου που φυτρώνει στη περιοχή και λεγόταν Στρόβιλος.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχαιότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον Στρόβολο έχει ανασκαφεί νεκρόπολη, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες από μεσαιωνικούς συγγραφείς για την ύπαρξη ερειπίων αρχαίου συνοικισμού. Πιστεύεται ότι στην περιοχή στην αρχαιότητα υπήρχε μικρός αγροτικός οικισμός δίπλα στην αρχαία πόλη της Λήδρας. Πιστεύεται ότι αυτός ο οικισμός διατηρήθηκε μέχρι τον μεσαίωνα που έχουμε και τις πρώτες γραπτές μαρτυρίες, η άποψη αυτή επικρατεί κυρίως λόγω της διατήρησης του αρχαίου τοπωνυμίου.

Μεσαίωνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Στρόβολος αναφέρεται πρώτη φορά στον μεσαίωνα ως βασιλικό φέουδο με την ονομασία Στρόβιλος. Εκεί ο βασιλιάς είχε και εκτροφείο για κυνηγετικά γεράκια αλλά χρησιμοποιούσε την περιοχή για κυνήγι. Επίσης στον Στρόβολο αναφέρεται ότι είχε εξοχική κατοικία ο βασιλιάς Ερρίκος Β΄. Το 1464 παραχωρήθηκε από τον Ιάκωβο Β΄ στον Δημήτριο ντε Κορόν για τις υπηρεσίες του που είχε προσφέρει στον βασιλιά. Επόμενος κάτοχος του ήταν ο Ντιέγκο ντε Βιττόρια ο οποίος είναι και ο τελευταίος ιδιοκτήτης της περιοχής που αναφέρεται σε πηγές.

Τουρκοκρατία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αυτή τη περίοδο υπήρχε μικρός αγροτικός οικισμός. Τότε κατασκευάστηκε και η εκκλησία της Παναγίας της Χρυσελεούσας και του Αγίου Γεωργίου οι οποίες διασώζονται ακόμα και σήμερα. Από την ίδια περίοδο σώζονται και κατοικίες. Το 1810 με ενέργειες του αρχιεπισκόπου Κυπριανού μεταφέρθηκε πόσιμο νερό στον Στρόβολο και ιδρύθηκε σχολείο.

Αγγλοκρατία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας ο Στρόβολος γνώρισε ραγδαία αύξηση του πληθυσμού. Από 590 κατοίκους το 1881 είχε 1.036 το 1911, 3.252 το 1946, 7.554 το 1960. Σε αυτή τη περίοδο κατασκευάστηκαν οι πρώτοι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι και κοινοτικά σχολεία.

Σύγχρονη εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δημοτικό θέατρο Στροβόλου

Μετά την Τούρκικη εισβολή του 1974 και την κατασκευή βιομηχανικής περιοχής, στην περιοχή του Στροβόλου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού του που από μικρός συνοικισμός της Λευκωσίας μετατράπηκε σε πόλη [4]. Από 18.572 κατοίκους το 1973 έφτασε τους 30.421 το 1976 και στην τελευταία απογραφή του 2001 είχε 58.525 κατοίκους.

Ενορίες και συνοικίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όψη του Στροβόλου

Ο Στρόβολος σήμερα χωρίζεται έχει 7 ενορίες και τέσσερις προσφυγικούς οικισμούς. Οι ενορίες είναι της Χρυσελεούσας, του Αγίου Δημητρίου, Αποστόλου Βαρνάβα και Αγίου Μακαρίου, Αγίου Βασιλείου, Εθνομάρτυρα Κυπριανού και Σταυρού. Από το 1974 προστέθηκαν και οι προσφυγικοί οικισμοί Κόκκινες, Άσπρες, Στρόβολος ΙΙ, Στρόβολος ΙΙΙ.

Οι συνοικίες του Στρόβολου εκτός από τις προαναφερόμενες, είναι και η Ακρόπολις, οι Εξήντα Σκάλες και ο Παρισσινός.

Σύλλογοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον Στρόβολο υπήρξαν πολλοί σύλλογοι αθλητικοί, θεατρικοί, θρησκευτικοί και πολιτιστικοί, οι σπουδαιότεροι ήταν, η Ομόνοια με έτος ίδρυσης το 1893 ο παλιότερος σύλλογος του Στροβόλου, το 1921 ιδρύθηκε ο Αισχύλος και το 1926 ο Κεραυνός.

Στον αθλητικό τομέα έχουν την έδρα τους στον Στρόβολο οι σύλλογοι, Κεραυνός, Γ.Σ. τα Παγκύπρια, ΑΫΜΑ, και τα προσφυγικά ΠΑΕΕ Κερύνειας, ΠΑΟ Κυθρέας, Εθνική Σκυλούρας, ΓΣ Πενταδάκτυλος Κερύνειας, Ηρακλής Γερολάκκου, ΘΟΙ Φιλιάς, Πρόοδος Μιας Μηλιάς και Εθνικός Άσσιας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πληθυσμός κατά Δήμο/Κοινότητα, Απογραφή πληθυσμού 2001, Στατιστική Υπηρεσία Υπουργείου Οικονομικών Κύπρου, 1 Οκτωβρίου 2001, http://www.mof.gov.cy/mof/cystat/statistics.nsf/populationcondition_22main_gr/populationcondition_22main_gr?OpenForm&sub=1&sel=2, ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2011 
  2. «Μέλη». Ένωση Δήμων Κύπρου. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-02-10. http://web.archive.org/20070210095315/www.ucm.org.cy/GR/02_enosi/meli.htm. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2011. 
  3. Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας
  4. Δήμος Στροβόλου Ιστορία

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]