Στρόβολος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Δήμος Στροβόλου


Δήμος Στροβόλου βρίσκεται στο τόπο Κύπρος
Δήμος Στροβόλου
Δήμος Στροβόλου

Επαρχία Λευκωσίας
Επίσημος πληθυσμός 67.904[1] (2011)
Έκταση 25 km²
Υψόμετρο 175 m
Ταχυδρομικός κώδικας 2020
Δήμαρχος Ανδρέας Παπαχαραλάμπους[2]
Δικτυακός τόπος http://www.strovolos.org.cy

Ο Στρόβολος είναι δήμος της επαρχίας Λευκωσίας στην Κύπρο. Αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητος δήμος το 1986 και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της Κύπρου με πληθυσμό πέραν των 70.000 κατοίκων. Έχει έκταση 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έξι ενορίες[3]. Ο Στρόβολος απέχει 3 χιλιόμετρα από τη Λευκωσία και αποτελεί προάστιο της αλλά είναι ανεξάρτητος δήμος. Συνορεύει με τους δήμους, επίσης προάστια της Λευκωσίας, Αγλαντζιάς, Έγκωμης, Λατσιών και Λακατάμιας.

Ο Στρόβολος είναι η γενέτειρα των αρχιεπισκόπων Κυπριανού και Κύριλλου Α΄. Επίσης των αδελφών Θησέως, Κυπριανός, Νικόλαος και Θεοφύλακτος, και οι τρεις ήταν μέλη της Φιλικής εταιρίας και πήραν σε μάχες της ελληνικής επανάστασης.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την ονομασία Στρόβολος υπάρχουν πολλές εκδοχές. Η μία αναφέρει ότι προέρχεται από τους ανεμοστρόβιλους που δημιουργούνται στη περιοχή. Μία δεύτερη, και πιθανότερη, αναφέρει ότι προέρχεται από το αρχαίο όνομα ενός πεύκου που φυτρώνει στη περιοχή και λεγόταν Στρόβιλος.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχαιότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον Στρόβολο έχει ανασκαφεί νεκρόπολη, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες από μεσαιωνικούς συγγραφείς για την ύπαρξη ερειπίων αρχαίου συνοικισμού. Πιστεύεται ότι στην περιοχή στην αρχαιότητα υπήρχε μικρός αγροτικός οικισμός δίπλα στην αρχαία πόλη της Λήδρας. Πιστεύεται ότι αυτός ο οικισμός διατηρήθηκε μέχρι τον μεσαίωνα που έχουμε και τις πρώτες γραπτές μαρτυρίες, η άποψη αυτή επικρατεί κυρίως λόγω της διατήρησης του αρχαίου τοπωνυμίου.

Μεσαίωνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Στρόβολος αναφέρεται πρώτη φορά στον μεσαίωνα ως βασιλικό φέουδο με την ονομασία Στρόβιλος. Εκεί ο βασιλιάς είχε και εκτροφείο για κυνηγετικά γεράκια αλλά χρησιμοποιούσε την περιοχή για κυνήγι. Επίσης στον Στρόβολο αναφέρεται ότι είχε εξοχική κατοικία ο βασιλιάς Ερρίκος Β΄. Το 1464 παραχωρήθηκε από τον Ιάκωβο Β΄ στον Δημήτριο ντε Κορόν για τις υπηρεσίες του που είχε προσφέρει στον βασιλιά. Επόμενος κάτοχος του ήταν ο Ντιέγκο ντε Βιττόρια ο οποίος είναι και ο τελευταίος ιδιοκτήτης της περιοχής που αναφέρεται σε πηγές.

Τουρκοκρατία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αυτή τη περίοδο υπήρχε μικρός αγροτικός οικισμός. Τότε κατασκευάστηκε και η εκκλησία της Παναγίας της Χρυσελεούσας και του Αγίου Γεωργίου οι οποίες διασώζονται ακόμα και σήμερα. Από την ίδια περίοδο σώζονται και κατοικίες. Το 1810 με ενέργειες του αρχιεπισκόπου Κυπριανού μεταφέρθηκε πόσιμο νερό στον Στρόβολο και ιδρύθηκε σχολείο.

Αγγλοκρατία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας ο Στρόβολος γνώρισε ραγδαία αύξηση του πληθυσμού. Από 590 κατοίκους το 1881 είχε 1.036 το 1911, 3.252 το 1946, 7.554 το 1960. Σε αυτή τη περίοδο κατασκευάστηκαν οι πρώτοι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι και κοινοτικά σχολεία.

Σύγχρονη εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δημοτικό θέατρο Στροβόλου

Μετά την Τούρκικη εισβολή του 1974 και την κατασκευή βιομηχανικής περιοχής, στην περιοχή του Στροβόλου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού του που από μικρός συνοικισμός της Λευκωσίας μετατράπηκε σε πόλη [4]. Από 18.572 κατοίκους το 1973 έφτασε τους 30.421 το 1976 και στην τελευταία απογραφή του 2001 είχε 58.525 κατοίκους.

Επίσης λειτουργεί στο Στρόβολο μεγάλη βιομηχανική περιοχή, ενώ οι τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό.

Διατελέσαντες Δήμαρχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δήμαρχοι:

 •     1986 - 1996, Ιωσήφ Χρ Χατζιωσήφ
 •     1997 - 2012, Σάββας Ηλιοφώτου
 •     2012 - 2016, Δρ Λάζαρος Σ Σαββίδης
 •     2017 - σήμερα, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους

Λειτουργία Δήμου - Υποδομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι 27μελές και απαρτίζεται από τον Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο και 25 Δημοτικούς Συμβούλους. Οι αρμοδιότητες του Δήμου, καθώς και τα καθήκοντα και εξουσίες του Συμβουλίου περιγράφονται στα άρθρα 83, 84 και 85 του Περί Δήμων Νόμου Ν. 111/85.

Ο Δήμαρχος προεδρεύει των συνεδριάσεων του Συμβουλίου, είναι το εκτελεστικό όργανο του Δήμου και προΐσταται της Υπηρεσίας. Για διευκόλυνση του έργου του Δημοτικού Συμβουλίου, έχουν εγκαθιδρυθεί οι πιο κάτω Δημοτικές Επιτροπές:

Διαχειριστική Επιτροπή

Επιτροπή Θεμάτων Προσωπικού

Τεχνική Επιτροπή

Επιτροπή Πολιτιστικών θεμάτων

Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Επιτροπή Δημόσιας Υγείας και Καθαριότητας

Επιτροπή Αθλητισμού και Νεολαίας

Επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων

Επιτροπή Κοινωνικής Πρόνοιας

Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας   

Επιτροπή Προσφυγικών Θεμάτων

Επιτροπή Ευρωπαϊκών Θεμάτων

Επιτροπή Ανάπτυξης Παλαιού Πυρήνα

Επιτροπή Λαϊκής Αγοράς

Επιτροπή Φορολογιών

Επιτροπή Προσφορών

Εκτελεστική Επιτροπή

Επιτροπή Πρόσληψης Εργατών

Διοικητικό Σύμβούλιο Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Στροβόλου

Η Δημοτική Υπηρεσία αποτελείται από 97 υπαλλήλους και 170 εργάτες. Τη Γενική Διεύθυνση έχει ο Δημοτικός Γραμματέας. Η Υπηρεσία διαχωρίζεται στα ακόλουθα τμήματα/τομείς, των οποίων προΐστανται αντίστοιχοι Προϊστάμενοι:

 • Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού
 • Οικονομικό Τμήμα
 • Τεχνικό Τμήμα, στο οποίο υπάγονται ο Τομέας Αδειών και Διαίρεσης Γης, καθώς και Τομέας Κατασκευών και Συντήρησης
 • Τμήμα Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης
 • Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Καθαριότητας
 • Τμήμα Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πληροφόρησης

Ο Δήμος διαθέτει επίσης Γραφείο Εξυπηρέτησης Δημοτών και Γραφείο Ασφάλειας και Υγείας.

Η Δημοτική Υπηρεσία στεγάζεται από τον Αύγουστο του 2001 σε ένα σύγχρονο κτίριο στην Λεωφόρο Στροβόλου 100. Το κτίριο ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός σύγχρονου οργανισμού και παρέχει στο προσωπικό την ευχέρεια να εργάζεται σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, δίνοντας του την ευκαιρία να ανταποκρίνεται στις πολλές ανάγκες των δημοτών του Στροβόλου. Πρόκειται για τριώροφο κτίριο με υπόγειο, ισόγειο, μεσοπάτωμα και δύο άλλους ορόφους. Το κτίριο διαθέτει υπόγειους και εξωτερικούς χώρους στάθμευσης, αποθηκευτικούς χώρους, χώρο υποδοχής, καφετέρια, Αίθουσα Εκδηλώσεων, Αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου, αίθουσες συνεδριάσεων Επιτροπών, γραφεία στέγασης των Τμημάτων και Τομέων του Δήμου, καθώς και αίθουσες για μελλοντική χρήση. Στα Βόρεια του κτιρίου διαμορφώθηκε η πλατεία, πλαισιωμένη με χώρους πρασίνου, για διοργάνωση υπαίθριων εκδηλώσεων. Η πλατεία ενώνεται οργανικά με το υπόλοιπο κτίριο και διαχέεται μέσω ημιυπαίθριας στοάς προς το Γραμμικό Πάρκο και τον Πεδιαίο ποταμό.

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δήμος Στροβόλου από της ίδρυσής του έχει δώσει μεγάλη σημασία και στον πολιτιστικό τομέα. Έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν με επιτυχία επί σειρά ετών η Δημοτική Χορωδία, οΛαογραφικός /Χορευτικός Όμιλος, ο Φωτογραφικός Όμιλος, και η Συμφωνική Μπάντα Δήμου Στροβόλου – Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το ετήσιο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις από καλλιτέχνες του εγχώριο, αλλά και του ελληνικού πολιτιστικού γίγνεσθαι. Στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου εντάσσονται συναυλίες που καλύπτουν ένα ευρύ ρεπερτόριο, εικαστικές εκθέσεις, διαλέξεις, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ, επετειακές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις αφιερωμένες στα παιδιά.

Οι καλλιτεχνικοί φορείς που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου, υποβάλλουν τις προτάσεις τους στον Δήμο, μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος που δημοσιεύεται. Όλες οι προτάσεις τυγχάνουν πρώτης αξιολόγησης από την Επιτροπή Πολιτιστικών Θεμάτων και ακολούθως από το Δημοτικό Συμβούλιο.

 • Δημοτική Χορωδία

Η Χορωδία Δήμου Στροβόλου ιδρύθηκε το Σεπτέμβρη του 1991. Είναι μικτή, τετράφωνη χορωδία και αποτελείται από 50 περίπου μέλη. Tην καλλιτεχνική διεύθυνση και διδασκαλία έχει ο Στέλιος Καραολής, ενώ στο πιάνο συνοδεύει η Έλενα Αριστοδήμου.

Συμμετάσχει σε πολλά χορωδιακά φεστιβάλ, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Αξιοσημείωτες ήταν οι συμμετοχές της χορωδίας στις Ολυμπιάδες χορωδιών στη Βρέμη της Γερμανίας (2004) και στο Γκρατς της Αυστρίας (2008), όπου η χορωδία βραβεύτηκε με το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία που συμμετείχε, καθώς και στο Φεστιβάλ χορωδιών που πραγματοποιήθηκε στο Σαλέρνο της Ιταλίας, τον Οκτώβριο του 2010.

Οι πρόβες της Χορωδίας πραγματοποιούνται συνήθως δύο φορές την εβδομάδα. Η χορωδιακή χρονιά αρχίζει το Σεπτέμβριο και διαρκεί καθ’ όλο το έτος, ανάλογα με τις εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες. Στη Χορωδία συμμετέχουν άτομα που η φωνή τους ανταποκρίνεται στη σύνθεση της χορωδίας. Νέα μέλη γίνονται δεκτά κατόπιν ακροάσεως.

 • Λαογραφικός/Χορευτικός Όμιλος

Ο Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος Δήμου Στροβόλου δημιουργήθηκε το 2007 από έμπειρους χορευτές. Στο σύντομο αυτό διάστημα, έχει δώσει το δικό του στίγμα στον χώρο της κυπριακής παράδοσης και του πολιτισμού, με πολλές παραστάσεις και εμφανίσεις τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό.

 • Φωτογραφικός Όμιλος Στροβόλου

Ο Φωτογραφικός Όμιλος Στροβόλου (ΦΟΣ) δραστηριοποιείται από το 2002 και έχει στο ενεργητικό του μεγάλο αριθμό εκθέσεων και βραβείων σε διεθνείς διαγωνισμούς Φωτογραφίας.

 • Συμφωνική Μπάντα Δήμου Στροβόλου – Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η Συμφωνική Μπάντα Δήμου Στροβόλου – Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2007 με την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στον Δήμο Στροβόλου και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (πρώην Cyprus College). Μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής της μπάντας είναι ο Δρ. Γιάννης Μυράλης.

Στη Συμφωνική Μπάντα συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές του προγράμματος Μουσικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και άτομα κάθε ηλικίας με υψηλό επίπεδο εκτέλεσης σε κάποιο πνευστό ή κρουστό όργανο. Το ρεπερτόριο της Συμφωνικής Μπάντας περιλαμβάνει κλασσική, τζαζ, ποπ, κινηματογραφική, παραδοσιακή (ελληνική και κυπριακή), καθώς και ευρύτερη σύγχρονη μουσική. Νέα μέλη γίνονται δεκτά κατόπιν ακροάσεως.

Ενορίες και συνοικίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όψη του Στροβόλου

Ο Στρόβολος σήμερα χωρίζεται έχει έξι ενορίες και τέσσερις προσφυγικούς οικισμούς. Οι ενορίες είναι της Χρυσελεούσας, του Αγίου Δημητρίου, Αποστόλου Βαρνάβα και Αγίου Μακαρίου, Αγίου Βασιλείου, Εθνομάρτυρα Κυπριανού και Σταυρού. Από το 1974 προστέθηκαν και οι προσφυγικοί οικισμοί Κόκκινες, Άσπρες, Στρόβολος ΙΙ, Στρόβολος ΙΙΙ.

Οι συνοικίες του Στρόβολου εκτός από τις προαναφερόμενες, είναι και η Ακρόπολις, οι Εξήντα Σκάλες και ο Παρισσινός.

Σύλλογοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον Στρόβολο υπήρξαν πολλοί σύλλογοι αθλητικοί, θεατρικοί, θρησκευτικοί και πολιτιστικοί, οι σπουδαιότεροι ήταν, η Ομόνοια με έτος ίδρυσης το 1893 ο παλιότερος σύλλογος του Στροβόλου, το 1921 ιδρύθηκε ο Αισχύλος και το 1926 ο Κεραυνός.

Στον αθλητικό τομέα έχουν την έδρα τους στον Στρόβολο οι σύλλογοι Κεραυνός Στροβόλου, Γυμναστικός Σύλλογος «Τα Παγκύπρια», ΑΫΜΑ, Παρνασσός Στροβόλου, ΣΠΕ Στροβόλου, Χαράλαμπος Πεττεμερίδης, Δόξα Στροβόλου, ΑΣΠΙΣ Δασουπόλεως, Πήγασος Στροβόλου, (Α Σ) ΚΝ Ακρόπολης, Αλπάτρος '83, Περικλής Δημητρίου, Σύλλογος Δρομέων Υγείας Κύπρου, Πανελλήνιος, Φάρος Ακροπόλεως, Σύλλογος Ερασιτεχνικής Πάλης Λευκωσία, Αθλητικός Σύλλογος Αστέρας Στροβόλου, Ένωση Νέων ΣΠΕ Στροβόλου, Σωματείο "Παρθένων" Συνοικισμού Στρόβολος ΙΙΙ και τα προσφυγικά ΠΑΕΕ Κερύνειας, ΠΑΟK Κυθρέας, Εθνική Σκυλούρας, Πενταδάκτυλος, Ηρακλής Γερολάκκου, ΘΟΪ Φιλιάς, Πρόοδος Μιας Μηλιάς και Εθνικός Άσσιας.

Προσωπικότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Eπικοινωνία με τον Δήμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Τηλεφωνικό Κέντρο/Γραφείο Εξυπηρέτησης Δημοτών: 22 470470
 • Τηλεομοιότυπο: 22 470400
 • Διεύθυνση: Λεωφ. Στροβόλου 100, 2020 Στρόβολος
 • Τ.Θ. 28403 2094 Στρόβολος
 • Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: municipality@strovolos.org.cy

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Πληθυσμός κατά Δήμο/Κοινότητα, Απογραφή πληθυσμού 2001, Στατιστική Υπηρεσία Υπουργείου Οικονομικών Κύπρου, 6 Nοεμβρίου 2013, http://www.mof.gov.cy/mof/cystat/statistics.nsf/populationcondition_22main_gr/populationcondition_22main_gr?OpenForm&sub=1&sel=2, ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2011 
 2. «Μέλη». Ένωση Δήμων Κύπρου. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-02-10. http://web.archive.org/20070210095315/www.ucm.org.cy/GR/02_enosi/meli.htm. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2011. 
 3. Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας
 4. Δήμος Στροβόλου Ιστορία
 5. Γεωργίου Ι. Κηπιάδου, Απομνημονεύματα των κατά το 1821 εν τη νήσω Κύπρω τραγικών σκηνών, Εν Αλεξανδρεία 1888, έκδοσις δευτέρα επηυξημένη, σελ 6.
 6. Γενική Ελληνική και Παγκόσμια Εγκυκλοπαίδεια «Υδρόγειος», εκδόσεις Δομική, Αθήνα 1993, τόμος 18ος, σελ. 335.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]