Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Cyprus Stock Exchange (logo).png
Τύπος Χρηματιστήριο
Έδρα Λευκωσία, Κύπρος
Ιδρύθηκε 1996
Νόμισμα EUR
Ιστοσελίδα cse.com.cy

Το Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ, τουρκικά: Kıbrıs Menkul Kıymetler Borsası, KMKB, αγγλικά: Cyprus Stock Exchange, CSE) είναι ευρωπαϊκό χρηματιστήριο με έδρα τη Λευκωσία.[1] Η ανταλλαγή έχει το συνήθες εμπορικό ωράριο μεταξύ 10:00 π.μ. και 17:00 μ.μ. σε Ώρα Ανατολικής Ευρώπης, για όλες τις ημέρες της εβδομάδας εκτός Σαββάτου, Κυριακής και αργιών που δηλώθηκαν από το χρηματιστήριο εξ αρχής.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To ΧΑΚ ιδρύθηκε με βάση τους νόμους των Κινητών και Χρηματιστηριακών Αξιών της Κύπρου που προβλέπουν την ανάπτυξη της αγοράς κινητών αξιών στην Κύπρο και τη σύσταση και λειτουργία του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου. Ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Απρίλιο του 1993. Το ΧΑΚ άρχισε τις εργασίες του στις 29 Μαρτίου του 1996. Το 2006, ξεκίνησε μια κοινή πλατφόρμα με το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.[2]

Στρατηγική διαφοροποίησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) επιτρέπει σε ιδιωτικές ή δημόσιες εταιρείες να εισάγουν τα ομόλογά τους στη Νεοαναπτυσσόμενων Εταιρειών Αγορά (Ν.Ε.Α.) και για τις δημόσιες εταιρείες να εισάγουν τις μετοχές τους στη «Ν.Ε.Α.». Και στις δύο περιπτώσεις (εισαγωγή μετοχών ή ομολόγων) το ΧΑΚ παρέχει επίσης τον κωδικό ISIN ώστε να παρουσιάζονται οι τιμές μέσω των τερματικών του Bloomberg και του Reuters καθώς και οι δύο είναι επίσημοι πωλητές οικονομικών στοιχείων.[3][4][5]

Παρακολούθηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου είναι αρμόδια για την εποπτεία και τον έλεγχο όλων των λειτουργιών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, τις συναλλαγές που διενεργούνται, τις εισηγμένες εταιρείες, τους μεσίτες και τις χρηματιστηριακές εταιρείες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Cyprus Stock Exchange της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).