Διοικητική διαίρεση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Κυπριακή Δημοκρατία χωρίζεται σε διοικητικές διαιρέσεις και υποδιαιρέσεις. Η πρώτη διοικητική διαίρεση είναι οι επαρχίες. Η δεύτερη διοικητική διαίρεση είναι οι δήμοι και οι κοινότητες.[1][2][3]

Επαρχίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διοικητικός χάρτης της Κύπρου.

Η Κύπρος διαιρείται σε έξι επαρχίες: Αμμοχώστου, Κερύνειας, Λάρνακας, Λεμεσού, Λευκωσίας, και Πάφου. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και την κατάληψη μεγάλου μέρους των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα τουρκικά στρατεύματα, ολόκληρη η επαρχία Κερύνειας, το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Αμμοχώστου, μεγάλο μέρος της επαρχίας Λευκωσίας και μικρό μέρος της επαρχίας Λάρνακας τελούν υπό κατοχή.[3]

Η κάθε επαρχία διοικείται από την Επαρχιακή Διοίκηση, επικεφαλής των οποίων είναι ένας έπαρχος. Ο κάθε έπαρχος είναι ανώτερος δημόσιος υπάλληλος, υπαγόμενος στο Υπουργείο Εσωτερικών.[3]

Τοπικές Αρχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι επαρχίες της Κύπρου διαιρούνται σε δήμους και κοινότητες.

Δήμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δήμοι αποτελούν το δεύτερο επίπεδο διοικητικής διαίρεσης της Κύπρου (μαζί με τις κοινότητες), μετά τις επαρχίες. Σήμερα η Κύπρος έχει 39 δήμους οι οποίοι λειτουργούν με βάση τον περί Δήμο νόμο του 1985.[4] Οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια εκλέγονται απευθείας από τους πολίτες, μέσω των δημοτικών εκλογών, για πενταετή θητεία.[4] Όλοι οι δήμοι αποτελούν μέλη της Ένωσης Δήμων Κύπρου.

Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η διοικητική έκταση εννέα δήμων της Κύπρου καταλήφθηκε από τον τουρκικό στρατό. Λόγω αυτού, οι δήμοι αυτοί δεν ασκούν πλέον τις συνηθισμένες δημοτικές εξουσίες και αρμοδιότητες. Ωστόσο, διατηρούν τη νομική τους υπόσταση και έχουν την έδρα τους στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία.[5]

Κοινότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κοινότητες αποτελούν το δεύτερο επίπεδο διοικητικής διαίρεσης της Κύπρου (μαζί με τους δήμους), μετά τις επαρχίες. Σήμερα η Κύπρος έχει 576 κοινότητες οι οποίες λειτουργούν με βάση τον περί Κοινοτήτων νόμο του 1999. Η διοίκηση των κοινοτήτων ανήκει στην αρμοδιότητα των Κοινοτικών Συμβουλίων.[6][7] Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου ονομάζεται κοινοτάρχης.[6] Όλες οι κοινότητες αποτελούν μέλη της Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου.

Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η διοικητική έκταση 172 κοινοτήτων της Κύπρου καταλήφθηκε -πλήρως ή μερικώς- από τον τουρκικό στρατό. Λόγω αυτού, οι κοινότητες αυτές δεν ασκούν πλέον τις συνηθισμένες κοινοτικές εξουσίες και αρμοδιότητες. Ωστόσο, διατηρούν τη νομική τους υπόσταση και έχουν την έδρα τους στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία.[6]

Δύο ή περισσότερες κοινότητες που συνορεύουν μπορούν να αιτηθούν να δημιουργήσουν ένα σύμπλεγμα κοινοτήτων.[6]

Συνοικίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ορισμένοι δήμοι και κοινότητες διαιρούνται σε συνοικίες.[1][2] Κάθε συνοικία έχει ένα διορισμένο κοινοτάρχη με περιορισμένες, διαδικαστικές εξουσίες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ ΔΗΜΩΝ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, 2015». Στατιστική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2018. 
  2. 2,0 2,1 «Επεξηγηματικοί σημείωμα για το κωδικό σύστημα». Στατιστική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2018. 
  3. 3,0 3,1 3,2 «Επαρχιακές Διοικήσεις - Ιστορικό». www.moi.gov.cy. Υπουργείο Εσωτερικών. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 
  4. 4,0 4,1 «Ο περί Δήμων Νόμoς τoυ 1985 - 111/1985». www.cylaw.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2018. 
  5. «Επαρχιακές Διοικήσεις - Ιστορικό». www.moi.gov.cy. Υπουργείο Εσωτερικών. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 «Ο περί Κοινοτήτων Νόμoς τoυ 1999» (PDF). www.cylaw.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 1 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2019. 
  7. «Ο περί Κοινοτήτων Νόμος του 1999» (PDF). www.moi.gov.cy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 2 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2019.