Φερές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φερές
Tessalia.png
Lua error in Module:Location_map/multi at line 13: "<span class=\"wd\">Ελλάδα</span>" is not a valid name for a location map definition.
Χώρα Ελλάδα
Χάρτης των Φερών, Χάρτα του Ρήγα, 1797

Οι Φερές (Φεραί στην καθαρεύουσα) υπήρξαν αρχαία Θεσσαλική πόλη, που πήρε το όνομά της, σύμφωνα με την παράδοση[εκκρεμεί παραπομπή], από το Φέρητα, το γιο του Κρηθέα ή από τη Φερά, την κόρη του Αιόλου.

Ήταν πάρα πολύ σπουδαία πόλη που ανήκε στην Πελασγιώτιδα τετραρχία και είχε ως επίνειο τις Παγασές. Αναφέρεται μάλιστα και από τον Όμηρο στον κατάλογο των πόλεων που πήραν μέρος στον τρωικό πόλεμο (Ιλ. Β,711 και εξής).

Γύρω στο 450 π.Χ. αναφέρεται η πόλη σε επιγραφή των Δελφών. Στις αρχές του πελοποννησιακού πολέμου η Θεσσαλική αυτή πόλη ήταν σύμμαχος των Αθηναίων. Μετά όμως από το τέλος του πολέμου εγκαθιδρύθηκε εκεί τυραννίδα με πρώτο τύραννο το Λυκόφρονα. Το 352 π.Χ. η πόλη καταλήφθηκε από τον Φίλιππο Β΄ και ελευθερώθηκε από τον Δημήτριο τον Πολιορκητή το 302 π.Χ.

Από το τέλος του 2ου π.Χ. αι. δεν γίνεται λόγος για τις Φερές. Το 191 π.Χ. η πόλη καταλήφθηκε από τον Ρωμαίο ύπατο Άκιο Γλαβρίωνα.

Στις Φερές λατρευόταν η Φεραία Άρτεμις. Έχουν ανακαλυφθεί πάρα πολλά νομίσματα των Φερών (η πόλη άρχισε να κόβει νομίσματα από το 480 π.Χ. μέχρι το 200 π.Χ.) από τα οποία τα παλιότερα ανάγονται στην εποχή των περσικών πολέμων.

Η σύγχρονη κωμόπολη Βελεστίνο βρίσκεται στο χώρο των αρχαίων Φερών. Χτίστηκε κατά τον μεσαίωνα. Εκεί γεννήθηκε ο Ρήγας Φεραίος ή Βελεστινλής.