Ευθύμιος Κεχαγιάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ευθύμιος Κεχαγιάς
Υπουργός, Πρόεδρος Βουλής
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1819
Προσήλιο (Σεγδίτσα)
Θάνατος24  Μαρτίου 1885
ΕπάγγελμαΟικονομολόγος

Ο Ευθύμιος Κεχαγιάς (1819 ή 1821 - 24 Μαρτίου 1885) ήταν Έλληνας οικονομολόγος και πολιτικός[1][2].

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις αρχές της επαναστάσεως του 1821 στην Παρνασίδα της Άμφισσας. Ο πατέρας του Ιωάννης και ιδίως ο θείος του Αναγνώστης είχαν διακεκριμένη εκεί περιωπή. Σε παιδική ηλικία έμεινε ορφανός από πατέρα. Μαθήτευσε επί Καποδίστρια στην Σχολή Αιγίνης, και έπειτα στο γυμνάσιο της Αθήνας[1], όπου και διακρίθηκε στα μαθηματικά.

Στράφηκε στο εμπόριο και εργάστηκε ως υπάλληλος στο πρώτο εμπορικό κατάστημα της Αθήνας που είχε ιδρύσει ο συγγενής του έμπορος Λαζαρής. Προσελήφθη στην Εθνική Τράπεζα από την ίδρυση του καταστήματος το 1842.

Το 1851 πήγε με αποστολή στην Ευρώπη και παρέμεινε πάνω από ένα χρόνο στη Γαλλία για να μελετήσει τις νεώτερες οικονομικές μεθόδους Τραπεζιτικής Πίστεως και των διαφόρων κλάδων της Εθνικής Βιομηχανίας[3].

Επιστρέφοντας από την Γαλλία έγινε μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, εκλεγόμενος το 1853 βουλευτής Παρνασσίδος. Μετά την μεταπολίτευση εκλέχτηκε Πληρεξούσιος και έγινε το 1863 Υπουργός Οικονομικών δια ψηφίσματος της έκτακτης Εθνικής Συνελεύσεως. Για δεύτερη φορά έγινε υπουργός Οικονομικών το 1867[1]. Απεβίωσε στις 24 Μαρτίου 1885.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]