Ιωάννης Μεσσηνέζης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης Μεσσηνέζης
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1821, Αίγιο
Θάνατος18  Φεβρουαρίου 1896
Πάτρα
ΥπηκοότηταΕλλάδα
Επάγγελμαπολιτικός
ΑξίωμαΠρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Υπουργός Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως της Ελλάδας, Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας, Υπουργός Παιδείας της Ελλάδας, μέλος της Βουλής των Ελλήνων και πληρεξούσιος

Ο Ιωάννης Μεσσηνέζης (1821-18 Φεβρουαρίου 1896) ήταν βουλευτής Αιγιαλείας και πρόεδρος της Β' Εθνοσυνέλευσης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Αίγιο και ήταν γιος του μεγαλεμπόρου και ήρωα της επανάστασης Λέοντα Μεσσηνέζη ενώ η μητέρα του καταγόταν από την Οικογένεια Λόντου. Σπούδασε σε ελβετικό λύκειο και έμαθε τη γαλλική και την αγγλική γλώσσα. Στη συνέχεια, σπούδασε νομικά στο Παρίσι, όπου αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Δικαίου.

Επέστρεψε στην Ελλάδα στις 3 Σεπτεμβρίου 1843 την ημέρα της επανάστασης που είχε ως αποτέλεσμα την παραχώρηση συντάγματος από τον Όθωνα. Συμμετείχε μάλιστα στη διαδήλωση που έγινε γι' αυτό και τραυματίστηκε. Άσκησε τη δικηγορία στην Πάτρα και εντάχθηκε στον δικαστικό κλάδο. Υπηρέτησε ως πρωτοδίκης Σύρου , ειρηνοδίκης και εφέτης Αθηνών . Κατά τη διάρκεια της δικηγορίας του στην Πάτρα έγινε ανεπιτυχής δολοφονική απόπειρα εναντίον του από τον Ταμπακόπουλο, επειδή υπερασπίστηκε το δημόσιο εναντίον του και κέρδισε τη δίκη. Παραιτήθηκε όμως από τη θέση του και ασχολήθηκε με την πολιτική.

Το 1861 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αιγιαλείας ενώ το 1862 εξελέγη πληρεξούσιος στην εθνοσυνέλευση, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος. Κατά τη διάρκεια των ταραχών που κατέληξαν στην έξωση του Όθωνα τραυματίστηκε σοβαρά. Υπέγραψε το σύνταγμα του Βασιλιά Γεωργίου Α΄ ως πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης. Αρθρογραφούσε σε διάφορες εφημερίδες εναντίον του Γεωργίου Α΄, γι' αυτό και περιέπεσε στη δυσμένεια του παλατιού.

Το 1867 διορίστηκε Υπουργός Εσωτερικών και των κκλησιαστικών και της δημοσίας εκπαιδεύσεως στην κυβέρνηση Μωραϊτίνη και κατόπιν πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Αιγιαλείας από το 1872 έως το 1894. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του διέμενε μόνιμα στην Αθήνα. Το σπίτι του ήταν στο σημείο όπου χτίστηκε αργότερα το «Ιλίου Μέλαθρον».

Απεβίωσε στην Πάτρα το 1896 και τον επικήδειο λόγο του τον εκφώνησε ο γυμνασιάρχης Ρούγκας. Ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Δούμα και είχαν έναν γιο, τον Λέοντα Μεσσηνέζη, μετέπειτα νομάρχη και μια κόρη, τη Μαρία Σωτηριάδη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]