Παναγιώτης Βάρβογλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Παναγιώτης Βάρβογλης
Panagiotis Barboglis.JPG
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση
Θάνατος
Υπηκοότητα Ελλάδα

Ο Παναγιώτης Βάρβογλης (1799 - 1870) ήταν Έλληνας αγωνιστής του 1821 και πολιτικός του 19ου αιώνα.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1799. Πατέρας του ήταν ο Γεώργιος Βάρβογλης, πλούσιος προεστός από την Τρίπολη και αγωνιστής του '21. Ο Παναγιώτης Βάρβογλης σπούδασε νομικά στην Πίζα της Ιταλίας. Με την έκρηξη της επανάστασης επέστρεψε στην πατρίδα και πήρε μέρος στις μάχες. Υπηρέτησε αργότερα ως δικαστικός και ακολούθησε πολιτική σταδιοδρομία ως βουλευτής Μαντινείας.

Διετέλεσε τέσσερις φορές υπουργός (Κυβέρνηση Αντωνίου Κριεζή 1849, Κυβέρνηση Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου 1854 , Κυβέρνηση Ιωάννη Κολοκοτρώνη 1862, Κυβέρνηση Δημητρίου Βούλγαρη 1868) και το 1847 εξελέγη πρόεδρος της Βουλής.

Ήταν παντρεμένος με την Ελισσάβετ Πρεβέτου και είχε αποκτήσει οκτώ παιδιά. Τα πέντε από αυτά πέθαναν σε νεαρή ηλικία και δεν άφησαν απογόνους. Από τα υπόλοιπα τρία πρεσβύτερος ήταν ο Νικόλαος Βάρβογλης, αξιωματικός του στρατού, σύζυγος της Μαρίας Φραντζίδη (της οποίας το πορτρέτο είχε φιλοτεχνήσει ο Περικλής Πανταζής) και πατέρας του Μάριου Βάρβογλη. Τέταρτος, κατά σειρά γέννησης ο Φίλιππος Βάρβογλης, βουλευτής και υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος είχε παντρευτεί την Αικατερίνη Λιάμπεη. Μετά τον θάνατο του Φίλιππου Βάρβογλη η Αικετερίνη Λιάμπεη παντρεύτηκε τον εκδότη της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ Δημήτριο Καλαποθάκη, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά. Νεώτερος όλων των παιδιών του Παναγιώτη Βάρβογλη ήταν ο Αναστάσιος, διπλωμάτης, ο οποίος παντρεύτηκε την Μαρία Βερσή και απέκτησε τέσσερα παιδιά, την Ελισσάβετ, τον Φίλιππο, την Αικατερίνη και τον Γεώργιο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα