Νικόλαος Λεβίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Νικόλαος Λεβίδης
Nikolaos Dimitrios Levidis - c. 1896.jpg
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση
Κέρκυρα
Θάνατος1942
Αθήνα
ΥπηκοότηταΕλλάδα
Επάγγελμααθλητής σκοποβολής
πολιτικός
ΑξίωμαΠρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας, Υπουργός Ναυτικών της Ελλάδας, Υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας και μέλος της Βουλής των Ελλήνων
Ο Νικ. Λεβίδης (Έργο του Ερνέστου Κάρτερ στην Πινακοθήκη της Βουλής)

Ο Νικόλαος Λεβίδης (Κέρκυρα, 25 Αυγούστου 1868 – Αθήνα, 1942) ήταν Έλληνας νομικός και πολιτικός.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπούδασε νομικά και φιλολογία. Εκλέχθηκε επανειλημμένως βουλευτής Αττικής από το 1881 ως το 1920. Για τη ρητορική του δεινότητα τον αποκάλεσαν «αηδόνι της Βουλής». Διετέλεσε υπουργός των Ναυτικών (1895), υπουργός Δικαιοσύνης (Κυβέρνηση Γεωργίου Θεοτόκη του 1903), και υπουργός Εσωτερικών (1908). Δυο φορές, επίσης, διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής. Δώρισε την προσωπική του βιβλιοθήκη στον Σύλλογο «Παρνασσός», ο οποίος κατήρτησε ιδιαίτερη αίθουσα για την τοποθέτηση των βιβλίων, μεταξύ άλλων, πλήρεις προϋπολογισμούς και απολογισμούς του ελληνικού κράτους μιας ολόκληρης εκατονταετίας, όλους τους τόμους της εφημερίδας της κυβερνήσεως, όλες τις συζητήσεις των νομοθετικών σωμάτων από ίδρυση του Ελληνικού κράτους, φακέλους όλων των μεγάλων ζητημάτων του Ελληνικού κράτους, καθώς και όλα τα έργα που δημοσίευσε ο Λεβίδης σε τόμους, περιοδικά και εφημερίδες. Η αίθουσα αυτή ονομάστηκε «αίθουσα Νικόλαου Λεβίδη».

Έργο του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως συγγραφέας ο Ν. Λεβίδης υπήρξε πληθωρικός. Έγραψε πολλά άρθρα και μελέτες από τις οποίες οι πιο αξιόλογες είναι: «Τα μοναστηριακά κτήματα» (1892) και «Βασιλεία συνταγματική μετά κοινοβουλευτισμού» (1934). Τη σημαντική βιβλιοθήκη του την κληροδότησε στον Φ. Σ. «Παρνασσός», του οποίου ήταν ιδρυτικό μέλος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Π. Δρανδάκη, Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια
  • Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό «Ηλίου» κ.ά.
  • Νέοι Δρόμοι, 1939, τεύχος 13ο, σελ. 5.