Ανάργυρος Χατζηαναργύρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανάργυρος Χατζηαναργύρου
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ανάργυρος Χατζηαναργύρου (Ελληνικά)
Γέννηση1814
Θάνατος1885
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
νέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
πολιτικός
διπλωμάτης
ιστορικός
Οικογένεια
ΤέκναΣωτήριος Ανάργυρος
ΓονείςΑνδρέας Χατζηαναργύρου
ΟικογένειαΟικογένεια Χατζηαναργύρου
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Σπετσών)
Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας
Νομάρχης Κυκλάδων

Ο Ανάργυρος Ανδρέου Χατζηαναργύρου (1814 - 1885[1]) ήταν πολιτικός, πρόεδρος της Βουλής, υπουργός, συγγραφέας και ιστορικός από τις Σπέτσες.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανήκε στην οικογένεια Χατζηαναργύρου των Σπετσών και ήταν γιος του καπετάνιου και πολιτικού της επανάστασης Ανδρέα Χατζηαναργύρου[2].

Έγινε βουλευτής τρεις φορές, πρόεδρος της Βουλής (3 Απριλίου - 23 Αυγούστου 1861[1]), γενικός γραμματέας του υπουργείου εκκλησιαστικών και της δημοσίας εκπαιδεύσεως, Νομάρχης Κυκλάδων και Υπουργός επί των Εσωτερικών[3] στην Κυβέρνηση Κουμουνδούρου το Μάρτιο του 1865.

Το 1873 ήταν πρόξενος της Ελλάδας στην Μασσαλία[4].

Σύζυγός του ήταν η Ματίνα Λίτσα και παιδί τους ο Σωτήριος Ανάργυρος, αργότερα επιχειρηματίας και ευεργέτης των Σπετσών[4].

Συγγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν συγγραφέας του βιβλίου Τα Σπετσιωτικά το οποίο είναι συλλογή ιστορικών εγγράφων και υπομνημάτων που αφορούσαν την ελληνική Επανάσταση του 1821[5].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Rulers, Greece, Ministries, etc.
  2. Σπέτσες: Ναυτικές Οικογένειες, Ναυτιλιακή Ιστορία, Ιόνιο Πανεπιστήμιο - Τμήμα Ιστορίας, ανακτήθηκε στις 15 Σεπτ. 2012 «Οι γιοί του μικρότερου, του Ανδρέα Αναργ. Χατζηανάργυρου, Ανάργυρος, Πέτρος, Θεόδωρος και Ιωάννης έγιναν καπετάνιοι και πλοιάρχευσαν στα οικογενειακά ιστιοφόρα.»
  3. Βίοι Παράλληλοι των επί της αναγεννήσεως της Ελλάδος διαπρεψάντων ανδρών, Αναστάσιος Ν. Γούδας, Τόμος Δ' Πλούτος και Θυσίαι, Αθήνα, Τυπογραφείο Χ. Ν. Φιλαδελφέως, 1871, σελ. 351-352
  4. 4,0 4,1 Sotirios Anargyros 1849 - 1918 Αρχειοθετήθηκε 2013-04-19 στο Wayback Machine., AKSS Graduates Directory, πρόσβαση στις 15 Σεπτ. 2012 (από το βιβλίο «Ο εθνικός ευεργέτης Σωτήριος Ανάργυρος, η ζωή και το έργο του» του Γεώργιου Σταματίου, 2η έκδοση 2001, Α.Κ.Σ.Σ.)
  5. Τα σπετσιώτικα, ήτοι Συλλογή ιστορικών εγγράφων και υπομνημάτων αφορώντων τη κατά την ελληνικήν Επανάστασιν του 1821 αρυσθείσα εκ των αρχείων της νήσου Σπετσών, συμπληρωθείσα δε εκ των του κράτους αρχείων και άλλων πηγών υπό Αναργύρου Ανδρέου Χατζηαναργύρου, Αθήναι, Δ.Α. Μαυρομάττης, 1861