Ελληνοκυπριακές σχέσεις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτή είναι μια παλιά έκδοση της σελίδας, όπως διαμορφώθηκε από τον Sg7438 (συζήτηση | συνεισφορές) στις 09:02, 25 Αυγούστου 2022. Μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την τρέχουσα έκδοση.
Σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας
Map indicating locations of Cyprus and Greece

Κύπρος

Ελλάδα

Οι σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου αναφέρονται στις διμερείς διπλωματικές σχέσεις και τις εξ αυτών πολιτικές, αμυντικές, οικονομικές, εμπορικές, ναυτιλιακές, μορφωτικές, πολιτιστικές κλπ που ξεκίνησαν το 1960, σε επίπεδο πρεσβειών, μεταξύ της Δημοκρατίας της Κύπρου και της Ελληνικής Δημοκρατίας, όταν η πρώτη αναγνωρίσθηκε επίσημα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. Η Κύπρος διατηρεί Πρεσβεία στην Αθήνα και Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη. Η Ελλάδα διατηρεί Πρεσβεία στη Λευκωσία.[1]

Αμφότερες οι χώρες είναι πλήρη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ στενές ήδη από την αρχαιότητα. Ο ελληνικός πληθυσμός της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Ελληνικός πληθυσμός της Ελλάδας έχουν κοινή εθνικότητα, κληρονομιά, γλώσσα και θρησκεία οδηγώντας σε εξαιρετικά στενές σχέσεις μεταξύ τους.

Παραδοσιακά, η Ελλάδα αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα και εισαγωγέα της Κύπρου.

Εικόνες

Σημειώσεις

  1. Ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας, Σταύρος Δήμας με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, Γιαννάκη Ομήρου το Νοέμβριο του 2011

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι