Βρετανό-Κυπριακές σχέσεις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βρετανό-Κυπριακές σχέσεις
Map indicating locations of Cyprus and United Kingdom
Flag of Cyprus.svg
Κύπρος
Flag of the United Kingdom (3-5).svg
Ηνωμένο Βασίλειο

Οι Βρετανό-Κυπριακές σχέσεις είναι οι διεθνείς σχέσεις της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1961, μετά από 83 χρόνια βρετανικού ελέγχου. Οι δύο χώρες απολαμβάνουν τώρα θερμές σχέσεις, αλλά η συνεχιζόμενη βρετανική κυριαρχία των Περιοχών Κυρίαρχων Βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας εξακολουθεί να διαιρεί τους Κυπρίους. Οι δύο χώρες είναι μέλη της Κοινοπολιτείας των Εθνών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει Υπάτη Αρμοστεία στη Λευκωσία. Από τον Αύγουστο του 2014, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρος είναι ο Ρικ Τοντ.[1] Η Κύπρος έχει Υπάτη Αρμοστεία στο Λονδίνο. Ο σημερινός Κυπριακός Ύπατος Αρμοστής στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο Ευριπίδης Λ. Ευρυβιάδης.[2]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάτη Αρμοστεία της Κύπρου στο Λονδίνο

Η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1961, μετά από 83 χρόνια βρετανικού ελέγχου. Το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης υπέγραψε μια συνθήκη με την Ελλάδα και την Τουρκία σχετικά με την ανεξαρτησία της Κύπρου, τη "Συνθήκη Εγγυήσεων", η οποία υποστηρίζει ότι η Βρετανία είναι "εγγυήτρια δύναμη" της ανεξαρτησίας του νησιού.[3]

Για τέσσερα χρόνια μετά την κυπριακή ανεξαρτησία, η βρετανική κυβέρνηση υποστήριξε οικονομικά τη Δημοκρατία της Κύπρου, κάτω από την Ανταλλαγή Σημειώσεων του 1960 για την Οικονομική Βοήθεια προς τη Δημοκρατία της Κύπρου.[4] Μεταξύ άλλων, η ανταλλαγή διακοινώσεων που έχει προμηθευτεί για την καταβολή του συνόλου £12 εκατομμυρίων "ως επιχορήγηση", ξεκινώντας με £4 εκατομμύρια το 1961 και άρχιζε να λεπταίνει προς τα κάτω στα £1,5 εκατομμύρια τον Μάρτιο του 1965, με πρόβλεψη για τη βρετανική κυβέρνηση να επανεξετάσει την κατάσταση για κάθε επόμενη περίοδο 5 ετών, σε συνεννόηση με την Δημοκρατία της κυβέρνησης, και να "καθορίσει το ποσό της οικονομικής βοήθειας που πρέπει να παρέχεται". Μετά τη διακοινοτική σύγκρουση του 1963-64, υποστηρίχθηκε ότι δεν υπήρχε καμία εγγύηση ότι οι δύο κοινότητες θα επωφεληθούν εξίσου από αυτά τα χρήματα. Η κυπριακή κυβέρνηση εξακολουθεί να διεκδικεί τα χρήματα από το 1964 έως σήμερα, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει διεθνή νομική δράση για να ελεγχθεί την εγκυρότητα του ισχυρισμού του. Οι εκτιμήσεις για το χρέος κυμαίνονται από αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Σύγχρονες σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Και οι δύο χώρες είναι μέλη της Κοινοπολιτείας των Εθνών. Υπάρχουν 400,000 Ελληνοκύπριοι[5] και 300,000 Τουρκοκύπριοι[6] που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχουν 50,000 Βρετανοί που ζουν στην Κύπρο, με τους περισσότερους να έχουν την περιουσία τους στην επαρχία Πάφου. Οι σημερινές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρούνται εξαιρετικές, με υψηλά επίπεδα συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, διπλωματίας και εκπαίδευσης. Στις 16 Ιανουαρίου του 2014, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επιβεβαίωσαν τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών κατά τη διάρκεια συνάντησης τους στην 10 Downing Street.

Ακρωτήρι και Δεκέλεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συνεχιζόμενη βρετανική κυριαρχία των Περιοχών Κυρίαρχων Βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας συνεχίζει να διαιρεί τους Κύπριους. Αρκετά Κυπριακά χωριά παραμένουν εγκλωβισμένα στους τομείς, και έχουν υπάρξει πολλές συλλήψεις αντι-βρετανικών διαδηλωτών κατά τα τελευταία έτη. Αυτοί οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει να συνεχίσει να κατέχει εδάφη σε ένα άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ.

Τον Ιανουάριο του 2014, μια συμφωνία που υπογράφτηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης και τον Υπουργό Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, με την παρουσία του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, έγινε για να άρει τους περιορισμούς στην ανάπτυξη ακινήτων εντός των Βρετανικών βάσεων. Το δικαίωμα των ιδιοκτητών να αναπτύξουν τη γη τους αφορά 15 τοπικές διοικητικές μονάδες, οι οποίες αποτελούν το 78% της συνολικής έκτασης των βάσεων. Η συμφωνία είχε αρθεί όλους τους περιορισμούς σχετικά με την επιλεξιμότητα και την ανάπτυξη των ακινήτων εντός των Βρετανικών Βάσεων, έτσι ώστε όλοι οι κανονισμοί που εφαρμόζονται στη Δημοκρατία της Κύπρου θα ισχύουν εντός των Κυρίαρχων Περιοχών Βάσεων, όσον αφορά την αγορά και την ανάπτυξη ακινήτων από υπηκόους ευρωπαϊκών ή τρίτων χωρών.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ric Todd». Gov.uk. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2014. 
  2. «Welcome to our Website». Cyprus High Commission in London. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2014. 
  3. Sovereign Base Areas Cyprus
  4. http://www.cyprus.gov.cy/portal/portal.nsf/0/7efeb0c73e0ee288c2256fdc00396ae3?OpenDocument&ExpandSection=1[νεκρός σύνδεσμος]
  5. Cole, Jeffrey (2011), Ethnic Groups of Europe: An Encyclopedia, ABC-CLIO, σελ. 92, ISBN 1-59884-302-8 
  6. Home Affairs Committee (2011). «Implications for the Justice and Home Affairs area of the accession of Turkey to the European Union» (PDF). The Stationery Office. σελ. Ev 34. 
  7. «British bases land development agreement». Cyprus Property News. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2014.