Σχέσεις Κύπρου και Βουλγαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχέσεις Κύπρου και Βουλγαρίας
Map indicating locations of Bulgaria and Cyprus

Βουλγαρία

Κύπρος

Οι σχέσεις Κύπρου και Βουλγαρίας αναφέρονται στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Βουλγαρίας. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι στενές και η Βουλγαρία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την Κυπριακή ανεξαρτησία το 1960, οδηγώντας στον εορτασμό για τα 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών το 2010. Οι σχέσεις αυτές εξελίχθηκαν θετικά στη διεθνή σκηνή καθώς και στο εμπόριο και στρατηγικών υποθέσεων.[1] Η Βουλγαρία έχει μία πρεσβεία στη Λευκωσία και γενικό προξενείο στη Λεμεσό. Η Κύπρος έχει πρεσβεία στη Σόφια και ένα παράρτημα στο Μπουργκάς.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών χρονολογούνται σε πάνω από διακόσια χρόνια, όταν βούλγαροι επαναστάτες που αγωνίζονταν κατά των Οθωμανών συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στη Λευκωσία. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής τους, ανέπτυξαν δυνατές φιλίες με τους ντόπιους. Μάλιστα ένας από τους κρατούμενους έγραψε ένα ενημερωτικό ημερολόγιο για τη ζωή στη Λευκωσία το 1800.

Εκπαιδευτικές σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πίνακας του Ιωάννη του Ευαγγελιστή από τη Κύπρο στο Ερευνητικό Κέντρο Ντούιτσεφ στη Σόφια

Τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, μέχρι και 5.000 Κύπριοι φοιτητές έχουν πάει στη Βουλγαρία από υποτροφίες που χορήγησε η κυβέρνηση της Βουλγαρίας. Η Υπουργός εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, είναι δύο από τους πιο υψηλόβαθμους βουλγαρόφωνους αξιωματούχους. Σήμερα υπάρχουν γύρω στους 800 Κύπριους φοιτητές στη Βουλγαρία. Πιο συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάνου σπούδασε στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών και Κοινωνικής Διοίκησης της Σόφιας (1984-1989) λαμβάνοντας πτυχίο Πολιτικών Επιστημών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε ενεργά στο Φοιτητικό Κίνημα και διετέλεσε Πρόεδρος της Φοιτητικής οργάνωσης Κυπρίων Βουλγαρίας.[2]

Οικονομική συνεργασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κύπρος είναι ισχυρός επενδυτής στη Βουλγαρία, με τις κυπριακές επενδύσεις να φτάνουν τα €1,7 δισ. ευρώ το 2010. Υπό την αιγίδα του Κυπριακού εμπορικού και βιομηχανικού Επιμελητηρίου έχει ιδρυθεί μια ένωση με το όνομα "ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΎΠΡΟΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΊΑ" και εφεξής η "Ένωση" και έχει σκοπό την προαγωγή, επέκταση και ενθάρρυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.[3]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Evripidis, Stefanos (21 February 2010). Close ties with Bulgaria to be built on with joint ventures. 3. Cyprus Mail. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 February 2010. https://web.archive.org/web/20100223042515/http://www.cyprus-mail.com/features/close-ties-bulgaria-be-built-joint-ventures/20100221. Ανακτήθηκε στις 2010-02-01. 
  2. «Bulgarian educational and cultural center in Cyprus». Απριλίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2012. 
  3. «MEMORANDUM AND ARTICLES OF ASSOCIATION OF THE "CYPRUS-BULGARIA BUSINESS ASSOCIATION"». Απριλίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2012.