Σχέσεις Κύπρου και Σαουδικής Αραβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχέσεις Κύπρου και Σαουδικής Αραβίας
Map indicating locations of Cyprus and Saudi Arabia

Κύπρος

Σαουδική Αραβία

Οι Σχέσεις Κύπρου και Σαουδικής Αραβίας είναι οι διμερείς σχέσεις της Κύπρου και της Σαουδικής Αραβίας. Η Κύπρος εκπροσωπείται στη Σαουδική Αραβία μέσω του επίτιμου προξενείου της στην Τζέντα. Η Σαουδική Αραβία εκπροσωπείται στην Κύπρο μέσω της πρεσβείας της στη Λευκωσία. Οι διμερείς σχέσεις είναι στενές λόγω των ομοιοτήτων των δύο χωρών σε ιστορικά, γεωγραφικά και οικονομικά ζητήματα.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι άριστες διμερείς σχέσεις, καθώς και η ανάγκη περαιτέρω προώθησης της μεσοανατολίτικης διάστασης ήταν μεταξύ των ζητημάτων που συζήτησε ο σαουδάραβας υπουργός εξωτερικών Σαούντ αλ-Φαϊσάλ και η Κύπρια υπουργός εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή κατά την επίσκεψη της δεύτερης στο Ριάντ το 2012. Επίσης εξέφρασε τη στήριξή του στην εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου[2].

Σαουδαραβική άποψη για το Κυπριακό ζήτημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σαουδαραβική στάση στο κυπριακό ζήτημα δεσμεύεται από τον Χάρτη των ΟΗΕ και τη διεθνή νομιμότητα. Το 2012, ο σαουδάραβας υπουργός εξωτερικών Σαούντ αλ Φαϊσάλ, δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει μια ενωμένη και ομοσπονδιακή Κύπρο, ενώ είναι κατά οποιασδήποτε προσπάθειας διχοτόμησης ή απόσχισης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Saudi Arabia Αρχειοθετήθηκε 2016-03-03 στο Wayback Machine., Cyprus MFA (2012).
  2. «Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών - Τελευταίες Ειδήσεις». Cypruse Directory. Ιανουαρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2019.