Σχέσεις Κύπρου και Αιγύπτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι σχέσεις Κύπρου και Αιγύπτου αναφέρονται στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου. Εξαιτίας των στενών πολιτισμικών και ιστορικών δεσμών μεταξύ των δύο εθνών, η Κύπρος και η Αίγυπτος απολαμβάνουν σήμερα φιλικές και στρατηγικές σχέσεις υψηλού επιπέδου. Οι σύγχρονες διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες ξεκίνησαν μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960.[1] Η Κύπρος έχει μία πρεσβεία στο Κάιρο και η Αίγυπτος μία πρεσβεία στη Λευκωσία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης σε υπουργικό επίπεδο τον Απρίλιο του 2009 οι δύο χώρες αποφάσισαν να διερευνηθούν τρόποι για να αναπτύξουν στενότερους δεσμούς με σχέδια για αυξημένη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού και της ενέργειας.[2]

Επίσημη επίσκεψη του Δημήτρη Χριστόφια στην Αίγυπτο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας πραγματοποίησε μια τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο και διαβεβαίωσε την αιγυπτιακή κυβέρνηση και τους υπαλλήλους που συμμετείχαν στο φόρουμ ότι η Αίγυπτος μπορεί να επικαλεστεί την Κύπρο ιδιαίτερα όσον αφορά τις σχέσεις της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε στις τρεις διμερείς συμφωνίες που υπεγράφησαν στο Κάιρο ως πολύ σημαντικές συμφωνίες σχετικά με την έρευνα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην περιοχή εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι "δύο κυβερνήσεις μπορούν να δημιουργήσουν ένα πολύ σταθερό θεμέλιο για εσάς, τους ανθρώπους των επιχειρήσεων, να προωθηθεί η περαιτέρω συνεργασία ως φίλοι, ως άνθρωποι των επιχειρήσεων".[3]

Επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μοχάμεντ Καμέλ Αμρ ήταν ο πρώτος ανώτατος Αιγύπτιος αξιωματούχος που επισκέφθηκε την Κύπρο μετά την Αιγυπτιακή εξέγερση το 2011 που ανάγκασε τον Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί μετά από 30 χρόνια στην εξουσία της Αιγύπτου. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμέντ Καμέλ Αμρ είπε κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία ότι υπάρχει ένα τεράστιο δυναμικό για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου. Η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή ανακοίνωσε ότι τόσο η Αιγυπτιακή όσο και η Κυπριακή κυβέρνηση συμφώνησαν να ολοκληρώσουν το συμβατικό πλαίσιο για την από κοινού εκμετάλλευση σύμφωνα με τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ τους το 2006.[4]

Τριμερής σύνοδος κορυφής στο Κάιρο το 2014[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 8 Νοεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε τριμερής σύνοδος κορυφής ανάμεσα στην Αίγυπτο, την Κύπρο και την Ελλάδα στο Κάιρο, όπου οι ηγέτες των τριών χωρών συζήτησαν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή ζητήματα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου και συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία μεταξύ τους στους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας, του τουρισμού και της ενέργειας, καθώς και τον καθορισμό κοινών θαλάσσιων συνόρων και της ΑΟΖ στη Μεσόγειο.[5]

Στη διάσκεψη Κορυφής του Καΐρου οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου καταδίκασαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αιγυπτιακή επικράτεια και το Όρος Σινά, εξέφρασαν την πολιτική τους στήριξη προς την Αιγυπτιακή κυβέρνηση και συμφώνησαν στην αμοιβαία υποστήριξη και των τριών χωρών σε διεθνείς οργανισμούς και φόρα, με την Ελλάδα και την Κύπρο να υποστηρίζουν τις θέσεις της Αιγύπτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Αλ-Σίσι, Νίκος Αναστασιάδης και Αντώνης Σαμαράς συμφώνησαν στην περαιτέρω ενθάρρυνση των ξένων επενδύσεων στην αιγυπτιακή οικονομία και τις υποδομές.[6]

Τριμερής σύνοδος κορυφής στη Λευκωσία το 2015[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε λιγότερο από ένα εξάμηνο από την πρώτη τριμερή σύνοδο Κορυφής, μία νέα υψηλού επιπέδου σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία στις 29 Απριλίου 2015 μεταξύ των επικεφαλής των κυβερνήσεων της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ελλάδας. Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah el-Sisi και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσαν τη βούληση να ενισχύσουν τις θερμές σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών και συμφώνησαν για περαιτέρω συνεργασία σε θέματα που αφορούν τους διεθνείς οργανισμούς. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν είναι η ανάπτυξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.[7][8][9]

Τριμερής σύνοδος κορυφής στη Λευκωσία το 2017[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσ, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκαν ξανά στη Λευκωσία στις 21 Νοεμβρίου 2017.[10][11][12] Συζήτησαν σχετικά με την ανάπτυξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και για αμοιβαία επωφελή ενεργειακά έργα. Ενθάρρυναν και εξέφρασαν την ικανοποίηση των πρωτοβουλιών του ιδιωτικού τομέα για έργα ενεργειακής υποδομής, γεγονός πολύ σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια και των τριών χωρών.[13]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Egypt, Cyprus, Greece leaders talk EU, Turkey, Palestine - Politics - Egypt - Ahram Online». English.ahram.org.eg. 8 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2016. 
 2. «Cyprus and Egypt keep LNG talks secret». FinancialMirror. 9 Απριλίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2009. 
 3. «Egypt: Foreign Minister in Cyprus to Recover Smuggled Money». allafrica.com. 3 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2009. 
 4. «Egyptian-Cypriot gas exploration likely to raise tension with Israel». Daily News Egypt. 3 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2016. 
 5. «Greece, Cyprus to represent Egypt's interests in EU». Daily News Egypt. 8 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2016. 
 6. «Egypt, Greece, Greek Cyprus pledge to boost cooperation | Cyprus | Worldbulletin News». Worldbulletin.net. 8 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2016. 
 7. «Sisi, Greek, Cypriot leaders to hold tripartite summit in Nicosia». Cairo Post. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2016. 
 8. Wednesday 29-04-2015 01:03 PM (29 Απριλίου 2015). «Aswat Masriya - Sisi holds summit with Cypriot counterpart in Nicosia». En.aswatmasriya.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2016. 
 9. «Cyprus News and Blogs in English». CyprusNewsReport.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2016. 
 10. Energy, peace focus of Tripartite Summit, Cyprus Mail, November 21, 2017
 11. Joint Declaration following the 5th Cyprus – Egypt – Greece Trilateral Summit, PIO Cyprus,Nicosia, 21 November 2017
 12. l Fattah el-Sisi, Anastasiades, Tsipras Trilateral Summit 21 November 2017
 13. «EuroAfrica interconnector». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2018.