Σχέσεις Κύπρου και Μάλτας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι σχέσεις Κύπρου–Μάλτας αναφέρονται στις εξωτερικές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Μάλτας. Οι δύο χώρες έχουν την ιδιότητα μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τηςΚοινοπολιτείας των Εθνών. Η Κύπρος εκπροσωπείται στη Μάλτα μέσω της διαπιστευμένης πρεσβείας στη Ρώμη (Ιταλία). Η Μάλτα εκπροσωπείται στην Κύπρο μέσω της διαπιστευμένης πρεσβείας στην Αθήνα (Ελλάδα). Οι πολιτικές σχέσεις είναι στενές λόγω των ομοιοτήτων ανάμεσα στις 2 χώρες (ιστορικές, οικονομικές και περιφερειακές). Είναι οι δύο νησιωτικές χώρες της Μεσογείου. Από το Μάιο του 2004 είναι μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη έχουν μακρά ιστορία στην Κύπρο, προτού υποχωρήσουν στη Μάλτα, και ήταν ακόμα μια σημαντική δύναμη στη Μεσόγειο.

Το 2005, ο Ύπατος Αρμοστής της Μάλτας για τη Κύπρο Τζον Μπάλζαν υποσχέθηκε υποστήριξη για την επανένωση της Κύπρου προς τον Πρόεδρο της Κύπρου Τάσο Παπαδόπουλο.[1]

Οι άριστες σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Μάλτας, καθώς και η ανάγκη για την περαιτέρω προώθηση της Μεσογειακής διάστασης των δύο χωρών ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού με τον Πρόεδρο της Μάλτας Έντι Φενέκ Αντάμι. Ο Κυπριανού έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Μάλτας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα μεταξύ 20 και 21 Ιουλίου 2008. Υπήρξε συμφωνία για κοινή χρήση του κτιρίου της Διπλωματικής Αποστολής της Δημοκρατίας της Κύπρου στο Τελ Αβίβ με τις διπλωματικές υπηρεσίες της Μάλτας. Επίσης, συζητήθηκε η καθιέρωση κοινής διπλωματικής εκπροσώπησης Κύπρου-Μάλτας στη Ραμάλα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]