Ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές 1964

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές 1964 διεξήχθησαν σε όλη την Ελλάδα την Κυριακή 5 Ιουλίου του 1964. Ήταν οι τελευταίες δημοτικές εκλογές πριν από την επιβολή του καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967, το οποίο εφάρμοσε δικτατορία, καταργώντας τα πολιτικά κόμματα και αναστέλλοντας τις συνταγματικές ελευθερίες του ελληνικού λαού επί μια ολόκληρη επταετία (1967-1974). Έτσι, οι επόμενες ελεύθερες δημοτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν έπειτα από συνολικά 11 έτη, το 1975. Στις εκλογές του 1964 υπήρξε μεγάλη πολιτική ένταση, λόγω του κλίματος πόλωσης μεταξύ Ενώσεως Κέντρου και ΕΡΕ.

Εκλογική συνεργασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις δημοτικές εκλογές του 1964 υπήρξε εκτεταμένη συνεργασία μεταξύ της τότε κυβερνώσας Ε.Κ. του Γεωργίου Παπανδρέου με την Ε.Δ.Α., κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι δήμαρχοι που προέκυψαν να προέρχονται από το χώρο της κεντροαριστεράς. Από τη σύμπραξη αυτή περισσότερο κερδισμένη αναδείχθηκε η Αριστερά, η οποία ενίσχυσε περαιτέρω τη θέση της στο πολιτικό προσκήνιο. Αντίθετα, η ΕΡΕ σημείωσε σημαντική οπισθοχώρηση. Από τους τρεις μεγάλους δήμους, μόνο η Θεσσαλονίκη εξέλεξε ανώτατο άρχοντα την Α΄ Κυριακή, τον Κ. Τσίρο που υποστηρίχθηκε από την ΕΔΑ και την Ε.Κ. και συγκέντρωσε το 49,7% των ψήφων ξεπερνώντας κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες την εκλογική βάση (40%)

Αδυναμία άμεσης εκλογής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Αθήνα πρώτευσε (χωρίς όμως να εκλεγεί απευθείας) ο καθηγητής Νίκος Κιτσίκης (της ΕΔΑ) με 30%, έναντι των Γ. Πλυτά (Ε.Ρ.Ε.), Π. Κατσώτα (Ε.Κ.) και Άγ. Τσουκαλά. Στον Πειραιά πρώτος ήρθε ο συνδυασμός του Γ. Κυριακάκου της ΕΔΑ. Παρόμοια αποτελέσματα υπήρξαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως στο Βόλο και στα Ιωάννινα με τον Γ. Μελανίδη, αλλά στην Πάτρα ανέλπιστα πρώτος αναδείχθηκε ο Νικόλαος Βέτσος της ΕΡΕ, οποίος όμως παραιτήθηκε τον Αύγουστο υπέρ του συμβούλου του Απ. Τσιτσάρα. Το Σεπτέμβριο του 1964 ανέλαβε οριστικά ο Θεόδωρος Άννινος. Σε όσους δήμους ή κοινότητες δεν κατέστη δυνατή η άμεση εκλογή ανωτάτων αρχόντων, διενεργήθηκαν έμμεσες εκλογές, από ψηφοφορία μεταξύ των εκλεγέντων δημοτικών /κοινοτικών συμβούλων.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]