Άγγελος Τσουκαλάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Άγγελος Τσουκαλάς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1906
Θάνατος 1996
Υπηκοότητα Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Νέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
δικηγόρος
Οικογένεια
Τέκνα Κωνσταντίνος Τσουκαλάς
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας
Δήμαρχος Αθηναίων
Υπουργός Γενικός Διοικητής Νήσων Ιονίου Πελάγους
μέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Αθηνών)

Ο Άγγελος Τσουκαλάς (1906 - 1996) ήταν Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός, δήμαρχος Αθηναίων (1959-64) και υπουργός Δικαιοσύνης επί χούντας (1970-73).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άγγελος Τσουκαλάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1906 και ήταν γιος του Κωνσταντίνου Τσουκαλά από το Μεσολόγγι, καθηγητή του Ποινικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε και ο ίδιος. Εργάστηκε ως δικηγόρος Αθηνών, και ήταν ιδιοκτήτης δικηγορικού γραφείου στο Κολωνάκι.

Διετέλεσε υφυπουργός - γενικός διοικητής Νήσων Ιονίου Πελάγους στην κυβέρνηση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου το 1945.

Στις εκλογές του 1946 ήταν υποψήφιος βουλευτής με το «Εθνικόν Ενωτικόν Κόμμα» του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, που κατέβηκε μαζί με το «Δημοκρατικόν Σοσιαλιστικόν Κόμμα» του Γεωργίου Παπανδρέου και το «Κόμμα Βενιζελικών Φιλελευθέρων» του Σοφοκλή Βενιζέλου. Δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Το 1951-52 ο Άγγελος Τσουκαλάς ήταν ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης του Νίκου Μπελογιάννη στην πολύκροτη δίκη. Στις εκλογές του 1956 και του 1958 εκλέχθηκε βουλευτής Αθηνών με το Κόμμα Φιλελευθέρων. Από το 1959 ως το 1964 διετέλεσε δήμαρχος Αθηναίων με την υποστήριξη της Αριστεράς (ΕΔΑ), και για το λόγο αυτό διαγράφτηκε από το Κόμμα Φιλελευθέρων.

Επί χούντας ο Τσουκαλάς συνεργάστηκε με το καθεστώς και μάλιστα διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης από τον Ιούνιο του 1970 ως τον Μάιο του 1973, στις δικτατορικές κυβερνήσεις του Γεωργίου Παπαδόπουλου.

Ως υπουργός Δικαιοσύνης, ο Άγγελος Τσουκαλάς υπέγραψε την θανατική καταδίκη του Βασίλη Λυμπέρη, ο οποίος εκτελέστηκε στις 25 Αυγούστου 1972. Η εκτέλεση του Λυμπέρη έμελλε να είναι η τελευταία στην ιστορία της Ελλάδας. Τα δικαστήρια συνέχιζαν να καταδικάζουν ανθρώπους σε θάνατο και μετά τον Λυμπέρη (με πιο διάσημες τις περιπτώσεις των χουντικών αρχιπραξικοπηματιών αλλά και του Νίκου Κοεμτζή), αλλά σε καμία περίπτωση η ποινή δεν εκτελέστηκε. Η θανατική ποινή τελικά καταργήθηκε από την τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το Δεκέμβριο του 1993.

Γιος του είναι ο καθηγητής Κοινωνιολογίας και διανοούμενος της ελληνικής Αριστεράς Κωνσταντίνος Α. Τσουκαλάς.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης
  • Βιογραφική Εγκυκλοπαίδεια του Νεωτέρου Ελληνισμού 1830-2010 - Αρχεία Ελληνικής Βιογραφείας, τόμος Γ΄, σελ. 527
  • Βιογραφικά στοιχεία

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Έναρξη του 11ου Διεθνούς Συνεδρίου Συμβολαιογράφων με ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης Άγγελου Τσουκαλά στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού 02/10/1971 [1]