Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «ΟΠΑΠ»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
5.162 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 1 έτος
 
=== Ιδιωτικοποίηση ===
Στις 11 Οκτωβρίου 2013 το Δημόσιο πούλησε το υπόλοιπο ποσοστό του στον οργανισμό, ύψους 33% του μετοχικού κεφαλαίου, θέση την οποία κατέλαβε το επενδυτικό σχήμα [[EMMA DELTA|'''Emma D<nowiki/>elta]]Delta Hellenic Holdings LTD''', που κατέβαλε στον τέως δεσπόζοντα μέτοχο [[ΤΑΙΠΕΔ]] (που εκπροσωπούσε το Ελληνικό Δημόσιο) το ποσό των 622 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση των εν λόγω μετοχών . H Emma Delta Hellenic Holdings LTD είναι 100% θυγατρική της '''Emma Delta Variable''', της οποίας τον έλεγχο (100% των [[δικαιώματα ψήφου|δικαιωμάτων ψήφου]]) κατέχει η '''Emma Delta Management LTD'''.
 
Το 2013, τον έλεγχο της Emma Delta Management LTD είχε από κοινού η [[Emma Capital]] του Τσέχου επιχειρηματία [[Γίρι Σμεκ]] (Jiří Šmejc), με ποσοστό 66,7% επί των δικαιωμάτων ψήφου, και ο [[Γεώργιος Μελισσανίδης]], γιος του επιχειρηματία [[Δημήτρης Μελισσανίδης|Δημήτρη Μελισσανίδη]], που κατείχε το υπόλοιπο 33,3% των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείες.
 
Εκείνη την περίοδο, στο μετοχικό κεφάλαιο της Emma Delta Variable συμμετείχαν ο Γίρι Σμεκ (μέσω της MEF Holdings Limited), ο Γεώργιος Μελισσανίδης (μέσω της Yeonama Holdings), η σλοβακική J&T (μέσω της Helixor), ο όμιλος ICT του [[Αλεξάντερ Νέσις]] (Alexander Nesis) (μέσω της Vitalpeak), η KKCG του [[Κάρελ Κόμαρεκ]] (Karel Komarek) (μέσω της Rubidium Holdings) και ο [[Χρήστος Κοπελούζος]], γιός του [[Δημήτρης Κοπελούζος|Δημήτρη Κοπελούζου]] (μέσω της Helvason). Το 2015 η KKCG του Κόμαρεκ απέκτησε τη συμμετοχή του ομίλου ICT.
 
Ένα χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 2016, η KKCG και η EMMA Capital αποφάσισαν να συγχωνεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε διάφορες λαχειοφόρες αγορές και τυχερά παιχνίδια στην SAZKA GROUP, η οποία συγκέντρωσε έτσι το 67% του μετοχικού κεφαλαίου της Emma Delta Varialble, αλλά και το 66,7% των δικαιωμάτων ψήφου της Emma Delta Management LTD (που ελέγχει την Emma Delta Varialble).
 
Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2019 οι δύο πλευρές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε διαχωρισμό των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου SAZKA Group, προκειμένου να ακολουθήσουν ξεχωριστές επενδυτικές στρατηγικές. Έτσι, ο όμιλος KKCG GROUP του Κάμαρεκ, που μέχρι τότε κατείχε το 75% της SAZCA, θα εξαγόραζε το υπόλοιπο 25% που κατείχε η Emma Capital του Σμεκ, παραχωρώντας της ανάλογο χρηματικό αντίτιμο καθώς το σύνολο των μετοχών της κροατικής στοιχηματικής εταιρείας SuperSport. Στην SAZCA, μοναδικός μέτοχος της οποίας θα ήταν πλέον η KKCG του Κάμαρεκ, θα παρέμεναν οι μετοχές που κατέχει ο όμιλος στις εταιρείες Sazka (Τσεχίας), ΟΠΑΠ (Ελλάδας), LOTTOITALIA (Ιταλίας) και Casinos Austria (Αυστρίας). Έτσι, τον Ιούλιο του 2015, η συμμετοχή του Σμεκ στον ΟΠΑΠ μηδενίστηκε.
 
Παράλληλα, τον Ιούλιο του 2019, μια μέρα μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, η SAZKA GROUP προχώρησε σε προαιρετική [[δημόσια πρόταση]] προς όλους τους κατόχους κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών της ΟΠΑΠ, για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών τους. Η πρόταση έγινε δεκτή από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και με την ολοκλήρωσή της στο τέλος Οκτωβρίου ο όμιλος του Κόμαρεκ απέκτησε 23.323.179 μετοχές και πλέον κατέχει άμεσα το 7,25% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της ΟΠΑΠ, περιλαμβανομένων των ίδιων μετοχών της εταιρείας (7,29%, εξαιρουμένων των ιδίων μετοχών). Συνολικά, η SAZCA GROUP κατέχει πλέον άμεσα και έμμεσα (μέσω τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της Emma Delta Variable) το 39,98% του ΟΠΑΠ (συμπεριλαμβανομένων των ίδιων μετοχών, ή το 40,21% εξαιρουμένων των ιδίων μετοχών που κατέχει η εταιρεία).
 
== Πρακτορεία και ηλεκτρονική πλατφόρμα ==
 
To 2014 ξεκίνησε η λειτουργία της ηλεκτρονικής στοιχηματικής πλατφόρμας του Οργανισμού. Οι παίκτες μπορούν να στοιχηματίσουν (ποντάρουν) διαδικτυακά, για το παιχνίδι Πάμε Στοίχημα, και να συμμετέχουν στα ζωντανά παιχνίδια που προσφέρονται.
22.957

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης