Αθλητικό στοίχημα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το στοίχημα στα αθλητικά γεγονότα αποτελεί τυχερό παιχνίδι, κατά το οποίο ένας παίκτης προβλέπει τα αποτελέσματα τους και τοποθετεί χρηματικό ποσό σε αυτή την πρόβλεψη, με άμεσο στόχο το κέρδος. Ο στοιχηματισμός αποτελεί ένα είδος τζόγου όπου διεξάγεται τόσο σε πρακτορεία όσο και στο internet.

Είδη Στοιχήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα παρακάτω είδη του στοιχηματισμού σε αθλητικά γεγονότα αναφέρονται με βάση το ποδόσφαιρο, την καλαθοσφαίριση (μπάσκετ) αλλά και την αντισφαίριση (τένις), αθλήματα ιδιαίτερα δημοφιλή αναφορικά με το στοίχημα.

  • Απευθείας, είναι εκείνο το είδος στοιχήματος όπου ο bookmaker ή το πρακτορείο έχει δώσει στο κουπόνι του αποδόσεις υπέρ της μιας ή της άλλης ομάδας. Για παράδειγμα, ένα παιχνίδι πρωταθλήματος ανάμεσα στον «X» και τον «Y», με τις αποδόσεις να είναι υπέρ του γηπεδούχου. Το συγκεκριμένο αποτελεί και το πιο δημοφιλές μιας και μπορούν να το παίξουν όλοι οι παίκτες.
  • Ασιατικό χάντικαπ, είναι ένα εικονικό προβάδισμα της μιας ομάδας έναντι της άλλης, ώστε μια πιο φορμαρισμένη - πιο ισχυρή ομάδα θα πρέπει να καλύψει αυτό το χάντικαπ για να κερδίσει ο παίκτης το στοίχημα του.
  • Πρότασης, είναι όταν ένας παίκτης θα στοιχηματίσει σε μια πρόταση που θα γίνει από το κουπόνι όπως πόσα γκολ θα βάλει μια ομάδα, ποιος παίκτης από κάθε ομάδα θα σκοράρει πρώτος, ποιος παίκτης σε μια ομάδα μπάσκετ θα βάλει τους περισσότερους πόντους ή πόσους άσσους θα έχει ένας παίκτης στο τένις.
  • Parlays (παρολί), είναι εκείνο το στοίχημα όπου επιτρέπει στον παίκτη να πάρει μέρος σε ένα αθλητικό γεγονός με μέχρι και 12 διαφορετικά στοιχήματα με σκοπό ακόμα μεγαλύτερο κέρδος. Για παράδειγμα, εάν το ποντάρισμα σε αγώνα ποδοσφαίρου στοιχηματίζοντας σε Άσσο Ημίχρονο, πρώτο γκολ, over και διπλό Τελικό δεν επαληθευθεί σε κάποιο από αυτά, τότε χάνεται εξ ολοκλήρου ο στοιχηματισμός. Αν όμως επαληθευθεί τότε τα κέρδη θα είναι 10 προς 1 σε σχέση με το αν είχαν παιχτεί ξεχωριστά.
  • Προοδευτικά Parlays (παρολί), μοιάζει αρκετά με το παραπάνω ποντάρισμα με κυριότερη όμως διαφορά ότι μέσα από το σύστημα που θα παιχτεί ακόμη και αν κάποιο ή κάποια γεγονότα δεν επαληθευτούν, υπάρχει η δυνατότητα να λήψης κάποιου είδους εκταμίευσης.
  • Πολλαπλών αγώνων, είναι εκείνο το ποντάρισμα όπου ο παίκτης μπορεί να παίξει σε δύο και παραπάνω αθλητικά γεγονότα. Για να κερδίσει πρέπει να προβλέψει σωστά όλα τα παιχνίδια, με το ποσοστό της εκταμίευσης να είναι σχετικά χαμηλότερο σε σχέση με το στοίχημα Parlay.
  • Σύνολο τερμάτων ή πόντων, είναι η σωστή πρόβλεψη για το πόσα γκολ θα πετύχει μια ομάδα ή το σύνολο και από τις δύο. Ο στοιχηματισμός αυτός είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο μπάσκετ.
  • Μακροπρόθεσμα Στοιχήματα, όταν ο παίκτης στοιχηματίζει ποια ομάδα θα κερδίσει σε ένα αθλητικό γεγονός μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, π.χ. στο παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου τουλάχιστον 4 με 5 μήνες όπου και οι αποδόσεις μπορεί να είναι καλύτερες.
  • Δεύτερου Ημιχρόνου, εδώ διεξάγεται στοιχηματισμός μόλις ξεκινήσει το δεύτερο ημίχρονο ενός αγώνα. Αυτό σημαίνει ότι ο παίκτης λαμβάνει μέρος από το δεύτερο ημίχρονο του γεγονότος.
  • Ζωντανό Στοίχημα ή Live Bet, αποτελεί ίσως το νεότερο είδος πονταρίσματος το οποίο προσφαίρεται μέσω των διαδικτυακών bookmakers. Ο παίκτης εδώ έχει το δικαίωμα να αλλάξει το στοίχημα κατά την διάρκεια του αγώνα ή ακόμα και προς το τέλος με τις αποδόσεις όμως να μην είναι ίδιες.
  • Διπλή ευκαιρία, είναι ένα τύπος στοιχήματος όπου μπορείς να επιλέξεις δυο από τις τρεις επιλογές. Οι τρεις διαθέσιμες επιλογές είναι η νίκη τις γηπεδούχου, η νίκη των φιλοξενούμενων και η ισοπαλία. Μπορείς να επιλέξεις πως θα νικήσει η γηπεδούχος ομάδα ή θα έρθει ισοπαλία, μόνο την ισοπαλία, η ότι θα νικήσει η φιλοξενούμενη ομάδα ή θα έρθει ισοπαλία.[1]
  • Και οι δυο ομάδες θα σκοράρουν είναι ένας τύπος στοιχήματος , όπου ποντάρουμε πως και οι δυο ομάδες θα σκοράρουν σε έναν συγκεκριμένο αγώνα. Αρκεί και οι δυο ομάδες να πετύχουν από ένα τέρμα.

Ρόλος του Bookmaker[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο «bookmaker» είναι ο διεκπεραιωτής του στοιχήματος ενός παίκτη, είτε αυτός χάσει είτε κερδίσει. Υπάρχουν δύο ειδών μπουκμέϊκερς, τα πρακτορεία, και οι διαδικτυακοί, με τους τελευταίους να πλεονεκτούν σε πολλά ζητήματα σε σχέση με αυτούς των πρακτορείων μιας και πλέον οι παίκτες, από την άνεση του σπιτιού τους μπορούν να ενημερωθούν, να συμβουλευθούν και στο τέλος να στοιχηματίσουν

Μέθοδοι συναλλαγών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας ακόμη σημαντικός τομέας, στον οποίο όλες οι νόμιμες ιστοσελίδες στοιχήματος δίνουν μεγάλη έμφαση, είναι οι συναλλαγές. Οι συναλλαγές (καταθέσεις και αναλήψεις) είναι απαραίτητες για κάθε παίχτη, προκειμένου να μεταφέρει χρήματα για στοιχηματισμό στον λογαριασμό του και να προχωρήσει σε ανάληψη των κερδών του. Για αυτό το λόγο, είναι απαραίτητο οι συναλλαγές να γίνονται άμεσα, με ασφάλεια και με πολλές διαφορετικές μεθόδους. Οι περισσότερες ιστοσελίδες στοιχήματος στην Ελλάδα προσφέρουν όλους τους δημοφιλείς τρόπους, όπως προπληρωμένες, χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, τραπεζικά εμβάσματα και e-wallets.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Double Chance Betting Tips» (στα Αγγλικά). JohnnyBet. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]