Αλμωπία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αλμωπία
Το μεσαιωνικό κάστρο των Μογλενών του 11ου αιώνα

Η Αλμωπία ήταν αρχαία χώρα της Μακεδονίας,[1] της οποίας αποτέλεσε επαρχία (μια από τις 17 επαρχίες του Μακεδονικού Βασιλείου) και περιελάμβανε την ορεινή περιφέρεια των Μογλενών όπως την αποκαλούσαν αργότερα οι Βυζαντινοί, βόρεια της Ημαθίας και βορειοδυτικά της Βοττιαίας. Οι ορεσίβιοι Αλμωπείς ήταν αρχικά ανεξάρτητοι, κατόπιν όμως προσαρτήθηκαν στο μακεδονικό κράτος.[2] Γενικά αποτελούσε την προς Βορρά της Έδεσσας περιοχή. Κύριες πόλεις της Αλμωπίας ήταν η Άλωρος, Άψαλος,[3] η Εύρωπος και ή Όρμα (Τρέσινο) η οποία αποτελούνταν απο 3 χωριά.Το όνομά της οφείλεται στους αρχαίους κατοίκους της Άλμωπες1 (Αλμωπείς). Κατά την ελληνική μυθολογία οι Άλμωπες ήταν φυλή γιγάντων. Πήραν το όνομά τους από τον αρχηγό τους (Άλμωπα), γιο του Ποσειδώνα και της Έλλης.

Σύγχρονη επαρχία Αλμωπίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Επαρχία Αλμωπίας

Σήμερα η περιοχή της αρχαίας Αλμωπίας αποτελεί ομώνυμη επαρχία του Νομού Πέλλας και περιλαμβάνει τον ενοποιημένο Δήμο Αλμωπίας με έδρα την Αριδαία. Ο πληθυσμός της Αλμωπίας υπολόγιζεται περίπου σε 35.000 κατοίκους. Είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος του νομού Πέλλας και γεωγραφικά εκτείνεται δυτικά απ τα σύνορα του νομού με το Νομό Φλώρινας έως τα όρια του Νομού Κιλκίς Ανατολικά. Δυτικό όριο της Αλμωπίας είναι το Χιονοδρομικό Καιμακτσαλάν (Βόρας). Κατά καιρούς η περιοχή ονομάζονταν Ενωτία, Καρατζόβα και Μογλενά. Από την Αλμωπία έλκουν την καταγωγή τους οι εξής γνωστοί καλλιτέχνες ο συγγραφέας Μενελαος Λουντεμης,η ηθοποιιός Μπαζάκα Θέμις, ο τραγουδιστής Πέτρος Δουρδουμπάκης, η τραγουδίστρια Κατερίνα Στανίση(Όρμα).Επίσης στην Αριδαία πέρασε τα παιδικά της χρόνια η ηθοποιός Χρυσούλα Διαβάτη.Γνωστή ποδοσφαιρική ομάδα της περιοχής είναι ο ιστορικός Αλμωπός Αριδαίας που έχει αναδείξει διεθνείς ποδοσφαιριστές.Η Αλμωπία τα τελευταία χρόνια έχει γίνει διακεκριμένος τουριστικός προορισμός διεθνούς εμβέλειας εξ αιτίας των Λουτρών Πόζαρ στο Λουτράκι, ενώ αναμένεται οι προσπάθειες διάνοιξης διεθνούς οδικής αρτηρίας με τις γειτονικές χώρες να ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια.

Οικισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι οικισμοί που αναφέρονται ότι περιλαμβάνονται στην ιστορική περιοχή της Αλμωπίας είναι:

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ετυμολογία της λέξης Αλμωπία δεν είναι βέβαιη. Η αρχαιότερη αναφορά σ’ αυτούς γίνεται από το Θουκυδίδη, ο οποίος γράφει ότι οι Μακεδόνες έδιωξαν τους Άλμωπες από την Αλμωπία («…ανέστησαν δε και εκ της νυν Εορδίας καλουμένης Εορδούς…και εξ Αλμωπίας Άλμωπας») . Αυτό υπολογίζεται ότι έγινε μεταξύ 700-650 π.Χ. Ο Στέφανος Βυζάντιος (6ος αι. μ.Χ. ) διέσωσε το γενεαλογικό μύθο των Αλμώπων: «Αλμωπία χώρα Μακεδονίας, η ώκουν Άλμωπες. Εκλήθη δε από Άλμωπος γίγαντος. Το εθνικόν Άλμωψ και Αλμώπιος και Αλμωπία, από Άλμωπος του Ποσειδώνος και Έλλης του Αθάμαντος». Ετυμολογικά η λέξη Άλμωψ είναι σύνθετη από τις λέξεις άλμα και ώψ και σημαίνει τον αναπτυγμένο στην όψη, τον φαρδοπρόσωπο.[4]

Φωτογραφίες από την περιοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Λυκόφρων, Αλμωπία χώρα της Μακεδονίας, ήν (την οποίαν) ώκουν Άλμωπες (V.1238).
  2. Γιάννης Λάμψας, Λεξικό του Αρχαίου Κόσμου ISBN 960-6669-32-7
  3. Κλαύδιος Πτολεμαίος, Γεωγραφικά, τόμ.1.1 Άψαλος <Ορβηλίας>.
  4. «Ιστορία της Αλμωπίας». www.vlahoi.net. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]