Ίδα Πέλλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ίδα Πέλλας
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ίδα Πέλλας
41°0′36″N 22°10′36″E
Χώρα Ελλάδα
Διοικητική υπαγωγή Δήμος Αλμωπίας
Πληθυσμός 639 (2011)
Ζώνη ώρας UTC+02:00 (επίσημη ώρα)
UTC+03:00 (θερινή ώρα)
Εκκλησίες του χωριού.

Η Ίδα είναι οικισμός του δήμου Αλμωπίας της περιφερειακής ενότητας Πέλλας.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό έχει πληθυσμό 735 κατοίκων (απογραφή 2001). Βρίσκεται σε μεσοσταθμικό υψόμετρο 190 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στο χωριό υπάρχουν δύο εκκλησίες του Αγίου Νικολάου (η μία κτισμένη το 1800), καθώς και ένα σχολείο. Απέχει 12 χιλιόμετρα από την Αριδαία (έδρα του Δήμου Αλμωπίας).

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τοπικές παραδόσεις, το αρχικό χωριό βρίσκονταν κατά τη Βυζαντινή περίοδο, 1 χιλιόμετρο βορειότερα, με το όνομα Γραμμάδα και καταστάφηκε στις αρχές του 11ου αιώνα από τον Σαμουήλ της Βουλγαρίας. Το χωριό Ίδα ονομάστηκε έτσι από τον Καπετάν Ίδα, φιλολογικό ψευδώνυμο του Ιωάννη (Ίωνα) Δραγούμη ο οποίος κατά το διάστημα που διετέλεσε πρόξενος - διπλωμάτης της Ελλάδος στην περιοχή Μοναστηρίου της Βόρειας Μακεδονίας (σήμερα στη Βόρεια Μακεδονία), πέρασε από το χωριό και συγκεκριμένα παρέμεινε κρυμμένος στο εκκλησάκι του Αγίου Μηνά για περίπου 4 μήνες. Το προηγούμενο όνομα του χωριού ήταν Στράιστα. Το χωριό Ίδα συνδέεται με την ίδρυση και κατοίκηση του ορεινότερου χωριού Θεοδωράκι στα μέσα του 17ου αιώνα. Τέλος, από την Ίδα υπήρξαν ένδοξοι Μακεδονομάχοι, όπως ο Τρύφων Δημητρίου, ο Χρήστος Δημητρίου, ο Τρύφων Ιωάννου, ο Μποζίνος Μπλαδένης, ο Μιλτιάδης Μπλαδένης, ο Δημήτριος Μπλαδένης, ο ιερέας Δημήτριος Παπαχρήστος, ο Εμμανουήλ Νικολάου, ο Ανδρέας Ίτσου, ο Απόστολος Μπέντσης, ο Μποζίνης Ι.

Στο χωριό υπάρχει ο Αθλητικός Σύλλογος "Μακεδονικός Ίδας" καθώς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Ίων Δραγούμης".

Το χωριό εορτάζει και πανηγυρίζει την ημέρα της Αναλήψεως και του Αγίου Νικολάου (6 Δεκεμβρίου).

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο χωριό λειτουργεί Δημοτικό Σχολείο, Νηπιαγωγείο και ένας Παιδικός Σταθμός. Το Δημοτικό Σχολείο κτίστηκε το 1958 την περίοδο που διευθυντής του ήταν ο Μιλτιάδης Καπόγιαννης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]