Ανθεμούς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ανθεμούς
Περιοχή της αρχαίας Ελλάδας
Chalcidice.jpg
Η Ανθεμούς ανάμεσα από τη Χαλκιδική και τη Μυγδονία σε ιστορικό χάρτη.
 
Τοποθεσία: Μακεδονία
Μεγαλύτερη πόλη: Ανθεμούς, πόλη (σύγχρονη πιθανή θέση: Γαλάτιστα)
Διάλεκτος: Μακεδονική γλώσσα
αργότερα Ελληνιστική Κοινή
Περίοδος ακμής: 4ος-2ος αιώνας π.Χ.
 
ExpansionOfMacedon.jpg
H σταδιακή επέκταση του Μακεδονικού βασιλείου.

Ἀνθεμούς ή Ανθεμούντας ή Ανθεμούσσα ήταν μια περιοχή της αρχαίας Μακεδονίας, τοποθετημένη στα νοτιοδυτικά της Μυγδονίας. Γεωγραφικά ανήκει στην χερσόνησο της Χαλκιδικής. Αποτελούσε τμήμα της Μυγδονίας, νότια της Κρηστωνίας και περιλάμβανε την περιοχή νότια της λίμνης Κορώνειας, το βουνό Κισσός (σήμερα Χορτιάτης) και την κοιλάδα του ποταμού Ανθεμούντα.[1]

Μυθολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, αναφέρεται ότι ο πρώτος βασιλιάς της Ανθεμούς ήταν ο Μέροπας, που σκοτώθηκε στην προσπάθεια του να αποκτήσει ως σύντροφο την Παλλήνη, κόρη του Σίθωνα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή ενσωματώθηκε το 510 π.Χ. στο Μακεδονικό Βασίλειο έπειτα από την παραχώρηση του Ξέρξη Α' . Ο βασιλιάς της Μακεδονίας Αμύντας Α' την είχε προσφέρει ως καταφύγιο και δωρεά το 505 π.Χ. στον τύραννο Ιππία, γιο του Πεισίστρατου, χωρίς όμως να δεχτεί την προσφορά. Ο Αμύντας πιθανώς δεν κατείχε την περιοχή, γεγονός που υποδηλώνει απλώς ένα σχέδιο κοινής κατοχής με τον Ιππία.

Η περιοχή περιέρχεται στην Β' Αθηναϊκή Συμμαχία έπειτα από την κατάκτηση των Αθηναίων το 432 π.Χ. Αργότερα καταλήφθηκε από τους Ολύνθιους το 382 π.Χ. για να επανέλθει στο Μακεδονικό Βασίλειο το 379 π.Χ.[2] Το 356 π.Χ. ο Φίλιππος Β' διώχνει την αθηναϊκή φρουρά του Ανθεμούντα και την παραδίδει στους Χαλκιδείς έπειτα από την υπογραφή συμμαχίας,[3] η οποία καταλύεται ένα χρόνο αργότερα για να επανέλθει στον Μακεδονικό Βασίλειο, πριν την καταστροφή της Ολύνθου από τον Φίλιππο Β'. Κατά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλέξάνδρου, όπως εξιστορείται από τον ιστορικό Αρριανό, οι Έταιροι της Ανθεμούντος, είχαν σχηματίσει ξεχωριστό ιππικό σώμα, την Ανθεμούσια Ίλη, που συμμετείχε στην Μάχη της Ισσού.[2] Ο Περοίδας, γιος του Μενεσθέα, είχε υπό τις διαταγές του ιππικό των Εταίρων, οι οποίοι φημίζονταν για την ιππική τους δεινότητα. Οι Εταίροι της Ανθεμούντος, πιθανώς αποίκησαν την πόλη Ανθεμουσιάδα στην Μεσοποταμία[4][2].

Πρωτεύουσα πόλη της περιοχής ήταν η ομώνυμη πόλη Ανθεμούς, που πιθανολογείται ότι βρίσκεται κοντά στην σύγχρονη κωμόπολη της Γαλάτιστας, στην θέση Αγία Αναστασία.[5] Στην περιοχή στην κοιλάδα του ποταμού Ανθεμούντα, εντοπίζονται προϊστορικές εγκαταστάσεις και μεταγενέστερες της κλασικής και ελληνιστικής εποχής.[6].

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Anthemous της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).