Μυγδονία (η Μακεδονική)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τα όρια της Μυγδονίας με την Χαλκιδική

Η Μυγδονία ή Μυγδονίς ήταν περιοχή της Μακεδονίας, ανάμεσα στον Αξιό και στον Στρυμώνα κατοικημένη παλαιότερα από τους Ήδωνες που μετά τη μακεδονική κατάκτηση από τον Αλέξανδρο Α' μετανάστευσαν πέρα του Στρυμονικού.[1] Εκτεινόταν ανατολικά της Βοττιαίας και του Αξιού μέχρι του Εχέδωρου ποταμού (σημ. Γαλλικός) και της κοιλάδας του Ανθεμούντος (σημ. Καλαμαριά) οριζόμενη προς Ν. από τη Χαλκιδική χερσόνησο και προς Β. από τη Κρηστωνία και τη Βισαλτία. Ήταν μια εύφορη περιοχή, με κυριότερες πόλεις τη Θέρμη, την Απολλωνία, την Αρέθουσα και τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την παράδοση, οι κάτοικοί της ονομάζονταν Μύγδονες, από τον γενάρχη Μύγδονα, γιο του Άρη και της νύμφης Καλλιόπης. Απόγονοί τους εγκαταστάθηκαν αργότερα στη Μικρά Ασία, κοντά στο Βιθυνικό Όλυμπο, σε μια περιοχή που ονομάστηκε επίσης Μυγδονία.[2]


Οι διακλαδώσεις του όρους της Κερκίνης και ο ποταμός Εχέδωρος (σημ. Γαλλικός) που διέρρεε τη χώρα καθιστούσαν αυτή εύφορη και πολυάνθρωπη. Αριθμούσε περί τις 14 πόλεις και χωριά μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταν η Απολλωνία πλησίον της Βόλβης, η Αρέθουσα παρά τον Ρήχιο ποταμό, η Θέρμη που αργότερα ονομάστηκε Θεσσαλονίκη και που εξ αυτής έλαβε το όνομα ο Θερμαϊκός, η Λήτη ή Λιτή, η Σίνδος, η Χαλάστρα κ.ά.

Η μυγδονία αντιστοιχεί σήμερα στη βορειοδυτική περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης, με ένα μικρό τμήμα του νομού Χαλκιδικής και ένα άλλο μικρό τμήμα του νομού Κιλκίς, μέχρι τα σύννορα της Βόρειας Μακεδονίας. Σήμερα στην περιοχή της Μυγδονίας υπάρχει μία διοικητική ενότητα του δήμου Ωραιοκάστρου που περιλαμβάνει τρία δημοτικά διαμερίσματα τον Δρυμό, την Λητή και το Μελισσοχώρι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Θουκυδίδης Ιστορίαι Β.99
  2. Γιάννης Λάμψας, Λεξικό του Αρχαίου Κόσμου, τόμ. Γ, σ, 667 ISBN 960-666-934-3

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]