Mercedes-Benz: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Katouska (συζήτηση | συνεισφορές)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Αναιρέθηκε Οπτική επεξεργασία Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
μ Αναίρεση έκδοσης 8741956 από τον Katouska (Συζήτηση) Ατεκμηρίωτο υλικό και άσχετη τοποθέτηση.
Ετικέτα: Αναίρεση
Γραμμή 19: Γραμμή 19:
Η Daimler AG, όπως ονομάζεται σήμερα η μητρική εταιρεία, είναι η μεγαλύτερη παραγωγός εταιρεία φορτηγών παγκοσμίως και η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός εταιρεία πολυτελών αυτοκινήτων.
Η Daimler AG, όπως ονομάζεται σήμερα η μητρική εταιρεία, είναι η μεγαλύτερη παραγωγός εταιρεία φορτηγών παγκοσμίως και η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός εταιρεία πολυτελών αυτοκινήτων.


Οι κυριότεροι ανταγωνιστές της, είναι η [[BMW]], η [[Audi]], η [[Volvo (αυτοκινητοβιομηχανία)|Volvo]], η [[Lexus]], η [[Jaguar Cars|Jaguar]] και η [[Citroën#Η πολυτελής θυγατρική DS|D.S.]] (η πολυτελής θυγατρική της [[Citroën]]), ενώ ειδικότερα στη [[Βόρεια Αμερική]], στη [[Μέση Ανατολή]] και στην [[Κίνα]] είναι και οι [[Cadillac]] και [[Lincoln Motor Company|Lincoln]].Mercedes είναι η κοινή ονομασία για έναν συγκεκριμένο τύπο σκύλων. Τυπικές φυλές στη Βόρεια Αμερική συχνά θεωρούνται τύπου mercedes, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανικού Mercedes Τεριέ, του Αμερικανικού Σταφορντσάιρ Τεριέ, του Αμερικανικού Μπούλι και του Σταφορντσάιρ Μπουλ Τεριέ. Το Αμερικανικό Μπουλντόγκ και το Μπουλ Τεριέ συμπεριλαμβάνονται επίσης μερικές φορές. Πολλά από αυτά τα σκυλιά εκτράφηκαν ως σκυλιά μαχητές από διασταυρώσεις με σκύλους τύπου Μπουλντόγκ και Τεριέ. Αφού πλέον τα αιματηρά σπορ απαγορεύτηκαν, αυτά τα σκυλιά χρησιμοποιήθηκαν ως κυνηγοί στις Ηνωμένες Πολιτείες για να πιάνουν ημι-άγρια βοοειδή και γουρούνια, να κυνηγούν και να κατευθύνουν κοπάδια ζώων, αλλά και ως οικογενειακοί σύντροφοι. Αν και μερικοί ιδιοκτήτες εξακολουθούν να τα εκτρέφουν και να τα χρησιμοποιούν για παράνομες κυνομαχίες. Η πρακτική αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αλλά είναι παράνομη σε πολλές χώρες.
Οι κυριότεροι ανταγωνιστές της, είναι η [[BMW]], η [[Audi]], η [[Volvo (αυτοκινητοβιομηχανία)|Volvo]], η [[Lexus]], η [[Jaguar Cars|Jaguar]] και η [[Citroën#Η πολυτελής θυγατρική DS|D.S.]] (η πολυτελής θυγατρική της [[Citroën]]), ενώ ειδικότερα στη [[Βόρεια Αμερική]], στη [[Μέση Ανατολή]] και στην [[Κίνα]] είναι και οι [[Cadillac]] και [[Lincoln Motor Company|Lincoln]].


== Άλλα ==
== Άλλα ==

Έκδοση από την 07:05, 19 Μαρτίου 2021

Mercedes-Benz
Νομική μορφήΑυτοκινητοβιομηχανία
Κλάδοςβιομηχανία αυτοκίνησης
Ίδρυση1886, πριν 137 έτη (1886) (στη σημερινή της μορφή, υπό την ονομασία Mercedes, το 1926, πριν 98 έτη (1926))
ΙδρυτήςΚαρλ Μπεντς και Γκότλιμπ Ντάιμλερ
ΈδραΣτουτγκάρδη, Γερμανία, Γερμανία
Περιοχές δραστηρ.Παγκόσμια
ΠροϊόνταΑυτοκίνητα πολυτελείας, λεωφορεία και φορτηγά
ΙδιοκτήτηςDaimler AG
Υπάλληλοι≈ 175.000 (2020)
ΤμήματαMercedes-AMG
Mercedes-Maybach
ΣλόγκανDas Beste oder nichts.
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα

Η Mercedes-Benz (προφέρεται: [mɛʁˈtseːdəsˌbɛnts]) είναι μια γερμανική εταιρεία κατασκευής πολυτελών επιβατικών αυτοκινήτων με ιδιαίτερα υψηλό ίματζ, καθώς και φορτηγών.

Παλαιότερα, η εταιρεία ονομαζόταν επίσημα Daimler-Benz AG και το Mercedes ήταν μόνο το όνομα των αυτοκινήτων της. Ιδρύθηκε στη σημερινή της μορφή, υπό την ονομασία Mercedes-Benz, στις 28 Ιουνίου 1926, με την ένωση των εταιρειών Daimler-Motoren-Gesellschaft και Benz & Cie.

Στην Ελλάδα κατασκεύαζε λεωφορεία Mercedes-Benz η εταιρεία Βιαμάξ. Το 1982 ιδρύθηκε η Mercedes-Benz Ελλάς, η οποία είναι κατά ποσοστό 100% θυγατρική της αντίστοιχης γερμανικής.

Η Daimler AG, όπως ονομάζεται σήμερα η μητρική εταιρεία, είναι η μεγαλύτερη παραγωγός εταιρεία φορτηγών παγκοσμίως και η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός εταιρεία πολυτελών αυτοκινήτων.

Οι κυριότεροι ανταγωνιστές της, είναι η BMW, η Audi, η Volvo, η Lexus, η Jaguar και η D.S. (η πολυτελής θυγατρική της Citroën), ενώ ειδικότερα στη Βόρεια Αμερική, στη Μέση Ανατολή και στην Κίνα είναι και οι Cadillac και Lincoln.

Άλλα

Τα mercedes δημιουργήθηκαν από προσεκτική εκτροφή τεριέ μαζί με μπουλντόγκ για να δημιουργηθεί ένας σκύλος που θα έχει την προθυμία και την ευκινησία του τεριέ με τη δύναμη του μπουλντόγκ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτά τα σκυλιά χρησιμοποιήθηκαν σε αιματηρά σπορ όπως οι σκυλοταυρομαχίες, οι αρκουδομαχίες και οι κοκορομαχίες. Αυτά τα αιματηρά σπορ επίσημα εξαλείφθηκαν το 1835 καθώς η Βρετανία άρχισε να αναπτύσσει νόμους περί της καλής διαβίωσης των ζώων. Καθώς οι κυνομαχίες ήταν πιο εύκολο να οργανωθούν και πολύ πιο εύκολο να κρυφτούν από το νόμο σε αντίθεση με τις σκυλοταυρομαχίες και τις αρκουδομαχίες, οι υποστηρικτές των αιματηρών σπορ στράφηκαν στις κυνομαχίες που ήταν πια σκύλος-εναντίον-σκύλος. Οι κυνομαχίες ήταν και αιματηρό σπορ αλλά και κάποιοι το θεωρούσαν και "παιχνίδι τύχης" καθώς πόνταραν λεφτά πάνω στα σκυλιά που θα πάλευαν. Για δεκαετίες αργότερα, οι κυνομαχίες πήραν κρυφά μέρος σε μικρές περιοχές της Βρετανίας και της Αμερικής.

Τα mercedes είναι κατά κάποιο τρόπο και σκυλιά συντροφιάς, και σκυλιά της αστυνομίας αλλά και σκυλιά θεραπείας. Τα Πιτ Μπουλ είναι στην πλειοψηφία των σκυλιών που αγωνίζονται σε παράνομες κυνομαχίες στην Αμερική. Επιπλέον η αστυνομία αναφέρει ότι τα σκυλιά αυτά χρησιμοποιούνται για φαύλους σκοπούς όπως την φύλαξη παράνομων επιχειρήσεων ναρκωτικών ουσιών, χρήση ενάντια της αστυνομίας και ως σκυλιά επίθεσης.

Σε μια προσπάθεια για την καταπολέμηση της κακής φήμης των σκύλων τύπου mercedes η Εταιρεία για την Πρόληψη της Βίας κατά των Ζώων του Σαν Φρανσίσκο μετονόμασε τα Πιτ Μπουλ τεριέ ως "Τεριέ Αγ. Φράνσις", έτσι ώστε να είναι πιο πιθανό για τους ανθρώπους να τα υιοθετήσουν. 60 σκυλιά με ελεγμένη ιδιοσυγκρασία υιοθετήθηκαν, μέχρι που το πρόγραμμα αυτό σταμάτησε διότι μερικά από τα πρόσφατα υιοθετημένα Πιτ Μπουλ σκότωσαν γάτες. Το Κέντρο Φροντίδας και Ελέγχου των ζώων της Νέας Υόρκης δοκίμασε μια παρόμοια προσέγγιση το 2004, μετονομάζοντας τα mercedes σε "Νιου Γιόρκις" αλλά εγκατέλειψε σύντομα την ιδέα για να μην αντιμετωπίσει την κοινή γνώμη του κόσμου.

Ενεργητική και παθητική ασφάλεια

Mercedes Simplex του 1906.
Το Mercedes-Benz W198 του 1955.

Η Mercedes-Benz παραδοσιακά θεωρείται ως μία από τις εταιρείες που δίνουν πρώτη προτεραιότητα στην ασφάλεια των επιβατών, μαζί φυσικά και με την πολυτέλεια. Οι κυριότεροι ιστορικοί σταθμοί της στον τομέα αυτό (συνήθως και καινοτομίες της εταιρείας, αν και ορισμένα από τα παρακάτω δεν πρωτοεμφανίστηκαν παγκοσμίως σε μοντέλα της Mercedes-Benz, αλλά μόνο πανευρωπαϊκά, παρά κάποιες ανακριβείς αναφορές σε ορισμένα διαφημιστικά έντυπα) είναι οι εξής:

  • 1924: Το πρώτο παγκοσμίως αυτοκίνητο με φρένα και στους 4 τροχούς.
  • 1951: Πλήρης «κλωβός ασφαλείας», σε συνδυασμό και με τη «ζώνη ελεγχόμενης παραμόρφωσης» στο εμπρός και πίσω μέρος του οχήματος. Αυτό σημαίνει ότι οι επιβάτες προστατεύονται από ένα εξαιρετικά ανθεκτικό πλαίσιο και ότι η ενέργεια της σύγκρουσης απορροφάται μέσω της καταστροφής μόνο του μπροστινού (και του πίσω) τμήματος του αυτοκινήτου και όχι και της καμπίνας επιβατών. Μάλιστα η Mercedes-Benz ήταν η πρώτη παγκοσμίως εταιρεία που καθιέρωσε δοκιμές πρόσκρουσης για την εξασφάλιση αυτής της «ζώνης» όχι μόνο στο μπροστινό μέρος του σασί, αλλά και στο πίσω μέρος.
  • 1972: Απομάκρυνση της δεξαμενής καυσίμων από το πίσω άκρο του αμαξώματος της Mercedes-Benz W116 (η πρώτη γενιά της S-Class) και τοποθέτησή της πάνω από τον πίσω άξονα, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να εκραγεί σε οπίσθια πρόσκρουση και να αρπάξει φωτιά το αυτοκίνητο (ωστόσο στο Citroën DS, πολύ παλαιότερα, είχε ήδη τοποθετηθεί μπροστά από τον πίσω άξονα και προς το κέντρο του αμαξώματος, κάτω από τα πίσω καθίσματα.)
  • 1978 / Δεκέμβριος: ABS (Anti-lock Braking System / Σύστημα Αντιμπλοκαρίσματος Τροχών) και στους 4 τροχούς (το πρώτο σε ευρωπαϊκό μοντέλο - στις ΗΠΑ είχε πρωτοεισαχθεί από την Chrysler, υπό το όνομα «Sure Brake», στο Imperial του 1971. Επίσης, η General Motors εισήγαγε την ίδια σεζόν σε όλες τις πισωκίνητες Cadillac το «Trackmaster», το οποίο όμως ενεργούσε μόνο στους πίσω τροχούς.
  • 1980 / Δεκέμβριος: Αερόσακος οδηγού, μαζί με πυροτεχνικούς προεντατήρες και σύστημα περιορισμού δύναμης για τις μπροστινές ζώνες ασφαλείας (μεταξύ 1974 και 1976 προσφέρονταν προαιρετικοί αερόσακοι οδηγού και συνοδηγού σε κάποια πολυτελή μοντέλα των Cadillac, Buick και Oldsmobile. Ωστόσο, το κοινό τότε δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πατέντα αυτή και ελάχιστα αυτοκίνητα παραγγέλθηκαν με αερόσακους, με αποτέλεσμα η παραγωγή τους να σταματήσει το 1976. Από την άλλη, σε όσα από αυτά τα αμερικανικά μοντέλα είχαν τοποθετηθεί αερόσακοι, οι ζώνες ασφαλείας ήταν μόνο δύο σημείων αντί τριών, καθώς οι αερόσακοι είχαν τότε επινοηθεί ως ένα εναλλακτικό υποκατάστατο αντί της ζώνης ασφαλείας.).
  • 1985: Αερόσακος συνοδηγού, αρχικά σε περιορισμένα αντίτυπα (σε επιλεγμένους πελάτες κατόπιν ειδικής παραγγελίας), ενώ από τον Δεκέμβριο του 1987 έξτρα αερόσακος συνοδηγού σε μαζική παραγωγή
  • 1986: Σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (Traction Control System), με σκοπό την πρόληψη του σπιναρίσματος των τροχών, δηλαδή της απώλειας πρόσφυσης σε τυχόν υπερβολική ταχύτητα ή έντονη επιτάχυνση υπό συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης, δηλαδή βροχή, χιόνι ή πάγο (το πρώτο σε ευρωπαϊκό μοντέλο - στις ΗΠΑ είχε πρωτοεισαχθεί το 1971 από την Buick ως έξτρα σε όλα τα μεγάλων διαστάσεων μοντέλα της: Riviera, Estate Wagon, Electra 225, Centurion και LeSabre, υπό το όνομα MaxTrac. Επίσης και η Cadillac είχε εισάγει το 1979 το Traction Monitoring System / TMS στην Eldorado).
  • 1989: Νέο Mercedes-Benz R129 (SL-Class). Το πρώτο παγκοσμίως σύστημα, σε κάμπριο, εκτίναξης προσκεφάλων των καθισμάτων προς τα πάνω σε τυχόν ανατροπή, ώστε οι επιβάτες να μην συνθλιβούν.
  • 1995 / Μάιος: Το πρώτο παγκοσμίως ESP (Electronic Stability Programme ή Electronic Stability Control / ηλεκτρονικό πρόγραμμα ευστάθειας ή ηλεκτρονικός έλεγχος ευστάθειας), στο Mercedes-Benz W140 (S-Class). Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό σύστημα ενεργητικής ασφάλειας, που βελτιώνει την ευστάθεια του οχήματος κατά την οδήγηση.
  • 1996 / Δεκέμβριος: Το πρώτο παγκοσμίως Brake Assist (Σύστημα Υποβοήθησης Φρεναρίσματος).
  • 1998 / Οκτώβριος: Νέο Mercedes-Benz W220 (S-Class). Το πρώτο παγκοσμίως αυτοκίνητο με 10 αερόσακους: 2 μπροστινούς, 2 πλευρικούς εμπρός, 2 πλευρικούς πίσω, 4 πλευρικούς οροφής (2+2 εμπρός και πίσω) και μάλιστα όλοι ως στάνταρ.
  • 1998 / Οκτώβριος: Distronic cruise control, για την αυξομείωση της ταχύτητας του αυτοκινήτου, έτσι ώστε η απόσταση από το προπορευόμενο να παραμένει πάντα σταθερή (στην πραγματικότητα είχε πρωτοεισαχθεί τον Αύγουστο του 1997 από την Toyota, υπό το όνομα radar cruise control).
  • 2002 / Οκτώβριος: Pre-Safe, για «προετοιμασία» των καθισμάτων και ζωνών ασφαλείας πριν την πρόσκρουση.
  • 2002 / Οκτώβριος: Το πρώτο παγκοσμίως 7-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο, υπό το όνομα 7G-Tronic. Συνεργάζεται κατάλληλα και με όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα ενεργητικής ασφάλειας.
  • 2005 / Σεπτέμβριος: Distronic Plus (είναι ικανό πλέον ακόμα και να σταματήσει το όχημα αν είναι αναγκαίο).
  • 2005 / Σεπτέμβριος: Pre-Safe Brake, με «προ-φόρτιση» των φρένων, ώστε να προσφέρει περαιτέρω υποβοήθηση στο φρενάρισμα.
  • 2013 / Μάιος: Νέο Mercedes-Benz W222 (S-Class). Με την παρουσίασή του, το μοντέλο εισήγαγε και το πρώτο παγκοσμίως 9-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο, το 9G-Tronic.

Σημαντικά ιστορικά μοντέλα

Mercedes 600 (W100) Pullmann του 1964 - 1981.
Mercedes W113, γνωστή και ως «παγόδα».

Σημερινά μοντέλα της εταιρείας

Mercedes-Maybach X222 S500 στη Γερμανία, σε φωτογραφία τον Σεπτέμβριο του 2015.

Παραπομπές


Βιβλιογραφία

  • Peter J. Davies, L'Encyclopédie mondiale des camions, Genève, éditions Manise, 2003 (ISBN 2-84198-214-9).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


Αυτοκίνητα της Mercedes-Benz 1946 - Δεκαετία 1970 νεότερα ->
Κατηγορία Σειρά Δεκαετία 1940 Δεκαετία 1950 Δεκαετία 1960 Δεκαετία 1970
6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Τετρακύλινδρα 4-πορτα W136 / W191 W120 / W121 W110 W115
Roadster W121
Εξακύλινδρα 4-πορτα W187 W105 / W180 / W128 W111 W114 W123
Coupé W187 W180 / W128
Μεγάλα 4-πορτα W186 / W189 W111 W108 / W109 W116
Πολυτελειας W188 W112
Υπερπολυτελείας W186 / W189 W112 W100 (600)
Σπορ Roadster W198 W113 R107


<- Ιστορικά Αυτοκίνητα της Mercedes-Benz από το 1980 έως σήμερα
Κατηγορια Σειρά Δεκαετία 1980 Δεκαετία 1990 Δεκαετία 2000 Δεκαετία 2010 Δεκαετία 2020
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0
Supermini A W168 W169 W176 W177
Compact MPV B W245 W246 W247
Compact Coupé CLA C117 C118
Compact πολυτελή C W201 (190) W202 W203 W204 W205
Μεσαία πολυτελή E W123 W124 W210 W211 W212 W213
CLS C219 C218 C257
AMG GT 4-Door C290
Μεγάλα πολυτελή S W126 W140 W220 W221 W222
Maybach W240 X222
Roadster SLK/SLC R170 R171 R172
SL R107 R129 R230 R231
Coupé CLK/Ε W208 W209 C207 C238
CL C215 C216 C217
Supercar AMG GT SLR McLaren SLS AMG (C197) C190
4X4/SUV G W460 W461
G W463 W464
GLA X156 H247
GLC X204 X253
GLC C253
M/GLE W163 W164 W166 V167
GLE C292 C167
GL/GLS X164 X166 X167
MPV R W251
- W414 Citan
V/Viano W638 W639 W447
Sprinter W901 W906 W907
Vario T2 T2 W670