Σύστημα ελέγχου πρόσφυσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Traction control system)


Το Σύστημα Ελέγχου Πρόσφυσης, ή στα αγγλικά Traction Control System (TCS), είναι ένα μέρος του εξοπλισμού ενεργητικής ασφάλειας των σύγχρονων αυτοκινήτων. Η λειτουργία του είναι συμπληρωματική με το Σύστημα Αντιμπλοκαρίσματος Τροχών (ABS) και έχει ως σκοπό την πρόληψη του σπιναρίσματος των τροχών, δηλαδή της απώλειας πρόσφυσης σε τυχόν υπερβολική ταχύτητα ή έντονη επιτάχυνση, υπό συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης (βροχή, χιόνι, πάγος).

Λειτουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιλαμβάνει τα ίδια εξαρτήματα με το ABS και έναν επιπλέον αισθητήρα μέτρησης της διαφοράς ταχύτητας μεταξύ των τροχών, τα αποτελέσματα του οποίου ελέγχονται από την ίδια Κεντρική Ηλεκτρονική Μονάδα Ελέγχου που ελέγχει και το ABS. Η μονάδα αυτή επεξεργάζεται τα σήματα που λαμβάνει από τον επιπρόσθετο αισθητήρα και αν διαπιστώσει ότι η διαφορά ταχύτητας μεταξύ των τροχών υπερβεί κάποιο συγκεκριμένο όριο, τότε ενεργοποιεί το φρένο του συγκεκριμένου τροχού ή και τροχών και τον / τους επιβραδύνει.

Λόγω αυτής της ιδιότητάς του, συχνά αναφέρεται και ως Anti-Slip Regulation (ASR) δηλαδή Επιβολή Αντισπιναρίσματος / Αντιολίσθησης. Στα σύγχρονα μοντέλα έχει τη δυνατότητα να επέμβει με έναν ή και περισσότερους από τους εξής τρόπους:

  • Προσωρινή αναστολή της ανάφλεξης σε έναν ή και περισσότερους κυλίνδρους,
  • Μείωση της παροχής καυσίμου σε έναν ή και περισσότερους κυλίνδρους,
  • Φρενάρισμα σε έναν ή και περισσότερους τροχούς,
  • Κλείσιμο της πεταλούδας του γκαζιού,
  • Μείωση της ταχύτητας του στροβιλοσυμπιεστή (turbo) σε όσα μοντέλα τον διαθέτουν,

ώστε να μειώσει ακόμα περισσότερο την ταχύτητα του οχήματος και να προλάβει τον κίνδυνο προτού η κατάσταση φτάσει σε κρίσιμο σημείο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]