Αυτοκινητοβιομηχανία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ένα απο τα εργοστασιακά παραρτήματα της Toyota στην Ιαπωνία.

Με τον όρο "αυτοκινητοβιομηχανία", νοείται η ολοκληρωμένη φράση των βιομηχανιών είτε ως σύνολο είτε μεμονωμένα, και ως κύριος ή ένας απο τους κύριους ρόλους τους είναι να παράγουν αυτοκίνητα ανεξαρτήτως κατηγορίας. Η σημασία της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει εξαπλωθεί σε παγκόσμια κλίμακα, και αυτό γιατί χάρη σε αυτήν γίνεται κατασκευή και παραγωγή οχημάτων σε όλες τις ηπείρους της Γης. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, πρέπει να γίνεται οικοδόμηση σχετικών εργοστασιακών παραρτημάτων σε ένα συγκεκριμένο μέρος στην εκάτοστε ήπειρο ώστε να υπάρχει αυξημένη παραγωγή των αυτοκινήτων. Βέβαια, υπάρχουν και οι περιπτώσεις συνεργασίας μιας βιομηχανίας με μια άλλη ώστε να μέσω της εξυπηρέτησης της μιας, να γίνεται συναρμολόγηση των οχημάτων της άλλης. Φυσικά, και οι δυο έχουν οικονομικά έσοδα και γι'αυτόν τον λόγο όσο ενα όχημα έχει ικανοποιητικές πωλήσεις τόσο αυξάνεται η παραγωγή. Όταν παρατηρείται αισθητή μείωση των πωλήσεων, συνήθως η κατασκευή του οχήματος σταματάει για να αντικατασταθεί απο ένα πιο σύγχρονο και νεότερο μοντέλο ή να ολοκληρωθεί.

Ιστορικά γεγονότα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παλαιότερη αυτοκινητοβιομηχανία είναι η Γερμανική Mercedes-Benz.

Η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία σε παγκόσμιο επίπεδο που ιδρύθηκε το 1883 είναι η Mercedes-Benz. Ιδρυτής και σημαντικό πρόσωπο στην εξέλιξη της, ήταν ο Καρλ Μπενζ. Επίσης, η Γαλλική Peugeot είναι απο τις παλαιότερες σε αυτόν τον κλάδο, καθώς το 1891, είχε κατασκευάσει το πρώτο της όχημα, το Type 3. Μάλιστα, η Γαλλική φίρμα τα κατασκεύαζε στον ίδιο χώρο που γινόντουσαν και τα ποδήλατα. Η Τσέχικη Tatra επίσης λειτούργησε ως κατασκευαστής οχημάτων, το 1897. Η Γαλλική Renault ιδρύθηκε το 1898 με τον Μαρσέλ Ρενώ που είναι ο συνιδρυτής της, να σκοτώνεται σε αγώνα το 1903. Το 1899, η Γερμανική Opel ξεκίνησε να παράγει δικά της οχήματα αλλά ο πρωταρχικός της ρόλος δεν ήταν αυτός. Το ίδιο έτος, συνέβη και με την FIAT.

Η αυτοκινητοβιομηχανία είχε αποτελέσει στάδιο εξέλιξης στην ανθρωπότητα οδηγώντας έτσι στην σταδιακή απομάκρυνση παλαιών μεταφορικών μέσων. Μετά απο χρόνια, ο Αμερικανός Χένρι Φορντ άνοιξε την δική του επιχείρηση γνωστή και ως Ford Motor Company, το 1903. Ακολούθησαν οι General Motors με την εξαγορά παλαιότερων βιομηχανιών, η Aston Martin και έπειτα πολλές ακόμη[1].