Καρλ Μπεντς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Καρλ Μπεντς
Carl Benz.png
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Carl Benz (Γερμανικά)
Γέννηση Μίλμπουργκ
Αιτία θανάτου πνευμονία
Υπηκοότητα Γερμανία, Δημοκρατία της Βάδης και Μεγάλο Δουκάτο του Μπάντεν
Σπουδές Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης
Σύζυγος Μπέρθα Μπεντς
Τέκνα Ρίτσαρντ Μπεντς
Βραβεύσεις Μετάλλιο Ρούντολφ-Ντίζελ και honorary doctorate of the Karlsruhe Institute of Technology
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ιδιότητα μηχανικός και εφευρέτης
Διδακτορικός καθηγητής Ferdinand Redtenbacher
Υπογραφή
Carl Benz signature.png
Ομοίωμα του πρώτου αυτοκινήτου, όπου ο Μπεντς κατοχύρωσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Ο Καρλ Φρήντριχ Μπεντς (Karl Friedrich Benz, 25 Νοεμβρίου 1844 - 4 Απριλίου 1929) υπήρξε Γερμανός μηχανικός και εφευρέτης. Είναι ιδιαίτερα γνωστός ως αυτός που σχεδίασε και κατασκεύασε το πρώτο αυτοκίνητο όχημα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Γεννήθηκε στην Καρλσρούη της νοτιοδυτικής Γερμανίας το 1844 και εκπαιδεύτηκε στον χώρο της μηχανικής από σχετικά μικρή ηλικία. Άνοιξε δικό του μηχανουργικό εργαστήριο στο Μανχάιμ το 1863 και από το 1877 άρχισε να πειραματίζεται αρχικά σε μηχανές με δίχρονο κινητήρα. Ύστερα από πολυετείς έρευνες, το 1885, κατασκεύασε το πρώτο αυτοκινούμενο όχημα, το οποίο ήταν τρίτροχο. Το όχημα αυτό ήταν το πρώτο αυτοκίνητο, με την σύγχρονη έννοια, που λειτουργούσε με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ο Καρλ Μπεντς κατοχύρωσε την εφεύρεσή του με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, στις 29 Ιανουαρίου 1886.

Ήδη από το 1883 ο Μπεντς είχε ιδρύσει δική του εταιρεία, την Benz&Co (Μπεντς & Σια) που κατασκεύαζε στατικές (μη κινούμενες) μηχανές εσωτερικής καύσης. Το 1893 η εταιρεία του κατασκεύασε το πρώτο τετράτροχο αυτοκίνητο, ενώ το 1899 ήταν έτοιμη προς πώληση η πρώτη σειρά αυτοκινήτων «αγωνιστικού» τύπου. Το 1926 η εταιρεία του Μπεντς συγχωνεύτηκε με την Daimler Motoren Gesellschaft, που είχε ιδρύσει ο μηχανικός Γκότλιμπ Ντάιμλερ. Με την συγχώνευση δημιουργήθηκε η Daimler-Benz (Ντάιμλερ-Μπεντς), εταιρεία που κατασκεύαζε οχήματα με τη γνωστή επωνυμία Μερτσέντες (Mercedes).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό. Εκδοτική Αθηνών. Αθήνα 1987.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]