Φαίδων Γκιζίκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Φαίδων Γκιζίκης
Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας (διορισμός από δικτάτορα)
Περίοδος
25 Νοεμβρίου 1973 – 17 Δεκεμβρίου 1974
ΠρωθυπουργόςΑδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος Κωνσταντίνος Καραμανλής
ΠροκάτοχοςΓεώργιος Παπαδόπουλος
ΔιάδοχοςΜιχαήλ Στασινόπουλος
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση16 Ιουνίου 1917, Βόλος
Θάνατος26 Ιουλίου 1999 (82 ετών), Αθήνα
ΕθνικότηταΕλληνική
ΣπουδέςΣτρατιωτική Σχολή Ευελπίδων
ΕπάγγελμαΑξιωματικός του Ελληνικού Στρατού στο Πυροβολικό

Ο Φαίδων Γκιζίκης (16 Ιουνίου 1917 - 26 Ιουλίου 1999) ήταν Έλληνας στρατιωτικός και φέροντας το βαθμό του στρατηγού ανέλαβε πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της χούντας και τους πρώτους μήνες της μεταπολίτευσης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1917 στο Βόλο και σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επιβολή της δικτατορίας στην Ελλάδα και με την επιβολή της Χούντας διορίστηκε διοικητής στρατιάς στη Λάρισα. Την περίοδο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ήταν Στρατιωτικός Διοικητής Αθηνών και Αττικής.

Μετά το κίνημα Ιωαννίδη, τοποθετήθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χωρίς όμως ουσιαστικό ρόλο. Μετά την τραγωδία της Κύπρου το 1974, ο Γκιζίκης, σε συνεννόηση με τους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, κάλεσε σε διάσκεψη πολιτικούς της πριν την επιβολή της δικτατορίας εποχής, όπως τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, τον Γεώργιο Μαύρο και τον Ευάγγελο Αβέρωφ, για να τους παραδώσει εν λευκώ την εξουσία. Εκεί συμφωνήθηκε η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Παρά την πτώση της Χούντας και με σκοπό την ομαλή μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία, ο Γκιζίκης παρέμεινε με παραίνεση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας έως τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος του Δεκεμβρίου του 1974, ύστερα από το οποίο η Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή εξέλεξε προσωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τη θέση σε ισχύ του νέου Συντάγματος της χώρας το Μιχαήλ Στασινόπουλο.

Απεβίωσε το 1999 στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.) στην Αθήνα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]