Κατάλογος αντιβασιλέων της Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αυτός είναι ο κατάλογος των αντιβασιλέων, καθώς και των αντικυβερνητών και αντιπροέδρων της Ελλάδας. Ο αντιβασιλέας, ο αντικυβερνήτης και ο αντιπρόεδρος ασκούσαν τη συνταγματική εξουσία του αρχηγού του κράτους, όταν ο αρχηγός του κράτους ήταν ανήλικος, απών ή ανίκανος να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Εικόνα Όνομα
(Γέννηση-Θάνατος)
Θητεία Σημειώσεις Αρχηγός του Κράτους
Ελληνική Πολιτεία
Ιωάννης Νάκος 3 Απριλίου
1827
12 Ιανουαρίου
1828
Μέλος της

Αντικυβερνητικής Επιτροπής

Κυβερνήτης της Ελληνικής Πολιτείας
Ιωάννης Καποδίστριας
Ioannis Kapodistrias (1868).jpg
Ιωάννης Μιλαήτης 3 Απριλίου
1827
12 Ιανουαρίου
1828
Μέλος της

Αντικυβερνητικής Επιτροπής

Georgios P. Mauromixalis.JPG Γεώργιος Μαυρομιχάλης 3 Απριλίου
1827
12 Ιανουαρίου
1828
Μέλος της

Αντικυβερνητικής Επιτροπής

Joseph Ludwig von Armansperg.jpg Ιωσήφ Λουδοβίκος του Άρμανσπεργκ 25 Ιανουαρίου

1833

20 Μαΐου

1835

Πρόεδρος της

επιτροπής Αντιβασιλείας

Βασιλεύς των Ελλήνων
Όθων Α΄
King Otto of Greece -.jpg
Georg Ludwig von Maurer.jpg Γεώργιος Λουδοβίκος του Μάουρερ 25 Ιανουαρίου

1833

21 Ιουλίου

1834

Μέλος της

επιτροπής Αντιβασιλείας (αντικαταστήθηκε)

Carl Wilhelm von Heideck - General und Maler.jpg Κάρολος Γουλιέλμος του Έιδεκ 25 Ιανουαρίου

1833

20 Μαΐου

1835

Μέλος της

επιτροπής Αντιβασιλείας

Κάρολος του Άμπελ 25 Ιανουαρίου

1833

21 Ιουλίου

1834

Αναπληρωματικό μέλος της

επιτροπής Αντιβασιλείας (αντικαταστήθηκε)

Έγκιντ του Κόβελ 21 Ιουλίου

1834

20 Μαΐου

1835

Μέλος της

επιτροπής Αντιβασιλείας

Γιόχαν Μπάπτιστ του Γκράινερ 21 Ιουλίου

1834

20 Μαΐου

1835

Αναπληρωματικό μέλος της

επιτροπής Αντιβασιλείας

Pavlos Coundouriotis.png Παύλος Κουντουριώτης 15 Οκτωβρίου 1920 4 Νοεμβρίου 1920 Αντιβασιλέας μέχρι την εκλογή

του Κωνσταντίνου του Α΄ στο

δημοψήφισμα του 1920

Κενή (θάνατος του Βασιλέα Αλέξανδρου, εν αναμονή της έγκρισης της επιστροφής του βασιλέα Κωνσταντίνου του Α΄)
Queen Olga of Greece.jpg Βασιλομήτωρ Όλγα των Ελλήνων 4 Νοεμβρίου
1920
6 Δεκεμβρίου
1920
Αντιβασίλισσα μέχρι την εκλογή

του Κωνσταντίνου του Α΄ στο δημοψήφισμα του 1920

Pavlos Coundouriotis.png Παύλος Κουντουριώτης 19 Δεκεμβρίου
1923
25 Μαρτίου
1924
Αντιβασιλέας λόγω της αποχώρησης

του Γεωργίου Β΄ από τη χώρα εν αναμονή του δημοψηφίσματος για την κατάργηση της μοναρχίας

Βασιλεύς των Ελλήνων
Γεώργιος Β΄
Georgeiiofgreece.jpg
Georgios Kondylis.jpg Γεώργιος Κονδύλης 10 Οκτωβρίου 1935 25 Νοεμβρίου 1935 Αντιβασιλέας από το πραξικόπημα τις 10ης Οκτωβρίου 1935 που ανέτρεψε τη Δεύτερη Ελληνική Δημοκρατία μέχρι την άφιξη του Γεωργίου Β΄

στην Ελλάδα

Archbishop Damaskinos of Greece.jpg Ο Αθηνών Δαμασκηνός 31 Δεκεμβρίου 1944 28 Σεπτεμβρίου 1946 Αντιβασιλέας από τα Δεκεμβριανά μέχρι το δημοψήφισμα του 1946 για τη μοναρχία
King Constantine.jpg Διάδοχος Κωνσταντίνος 20 Φεβρουαρίου 1964 6 Μαρτίου

1964

Αντιβασιλέας λόγω της ασθένειας του βασιλιά Παύλου πριν το θάνατό του Βασιλεύς των Ελλήνων
Παύλος Α΄
Paul I of Greece.jpg
Ζωιτακης.jpg Γεώργιος Ζωιτάκης 13 Δεκεμβρίου 1967 21 Μαρτίου

1972

Αντιβασιλέας λόγω της αυτοεξορίας του Κωνσταντίνου Β΄ μετά το αποτυχημένο αντιπραξικόπημα ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών Βασιλεύς των Ελλήνων
Κωνσταντίνος Β΄
King Constantine.jpg
Γεώργιος Παπαδόπουλος 21 Μαρτίου

1972

1 Ιουνίου

1973

Αντιβασιλέας λόγω της αυτοεξορίας του Κωνσταντίνου Β΄ μετά το αποτυχημένο αντίπραξικόπημα ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών
Οδυσσέας Αγγελής 19 Αυγούστου

1973

25 Νοεμβρίου 1973 Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας

επί δικτατορικού καθεστώτος

Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας
Γεώργιος Παπαδόπουλος
(δικτάτορας)

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]