Τάγμα του Γεωργίου Α΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τάγμα του Γεωργίου Α')
Τάγμα του Γεωργίου Α΄
Order of George I of Greece (rank of Grand Cross) - IMG 4977.jpg
Ταξιάρχης του Τάγματος του Γεωργίου Α΄
Απονομή από τον Βασιλέα των Ελλήνων
ΤύποςΤάγμα
Ίδρυση16 Ιανουαρίου 1915
ΡητόΙΣΧΥΣ ΜΟΥ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Απονομή γιαδιακεκριμένες υπηρεσίες προς την Ελλάδα
ΚατάστασηΚατηργημένο
ΤάξειςΜεγαλόσταυρος, Ανώτερος Ταξιάρχης, Ταξιάρχης, Χρυσός Σταυρός, Αργυρός Σταυρός
Κατάταξη
Επόμενο (ανώτερο)Τάγμα του Σωτήρος
(1915-1924)
Τάγμα των Αγίων Όλγας και Σοφίας
(από το 1936)
Επόμενο (κατώτερο)Τάγμα του Φοίνικος
GRE Order of George I - Member or Silver Cross BAR.svg
Διεμβολή

Το Βασιλικόν Τάγμα του Γεωργίου Α΄ ήταν παράσημο της Ελλάδας, που καθιερώθηκε στη μνήμη του Βασιλέως Γεωργίου Α΄ στις 16 Ιανουαρίου 1915. Καταργήθηκε το 1973.

Ιδρύθηκε το 1915 από το Βασιλέα Κωνσταντίνο Α΄ και απονεμήθηκε σε πολίτες που διακρίθηκαν με τις πράξεις τους υπέρ της πατρίδας.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μετάλλιο του τάγματος του Γεωργίου Α' είχε μορφή σταυρού με λευκό σμάλτο και περιβαλλόταν από δάφνινο στεφάνι. Το κέντρο του ήταν από κόκκινο σμάλτο με την επιγραφή «Γ1» (δηλαδή «Γεώργιος Α΄») και την επιγραφή «Ισχύς μου η αγάπη του λαού». Η αντίστροφη πλευρά έφερε τη χρονολογία της βασιλείας του Γεωργίου, δηλαδή 1863-1913. Για πράξεις εν καιρώ πολέμου απενέμετο μετά ξιφών.

Ο αστέρας του τάγματος του Γεωργίου Α' ήταν αργυρός με οκτώ ή τέσσερις ακτίνες στην περίπτωση του μεγαλόσταυρου ή του ανώτερου ταξιάρχη αντίστοιχα.

Η ταινία του τάγματος είχε χρώμα βαθύ ερυθρό.

Τάξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μετάλλιο είχε πέντε τάξεις:

  • GRE Order of George I - Grand Cross BAR.png Μεγαλόσταυρος - η ταινία φέρεται χιαστί από το δεξιό ώμο και ο οκτάκτινος αστέρας στο αριστερό μέρος του στήθους
  • GRE Order of George I - Grand Commander BAR.png Ανώτερος Ταξιάρχης - η ταινία φέρεται από το λαιμό και ο τετράκτινος αστέρας ο αριστερό μέρος του στήθους
  • GRE Order of George I - Commander BAR.png Ταξιάρχης - η ταινία φέρεται από το λαιμό
  • GRE Order of George I - Officer or Gold Cross BAR.png Χρυσούς σταυρός - η ταινία φέρεται στο αριστερό μέρος του στήθους
  • GRE Order of George I - Member or Silver Cross BAR.png Αργυρούς σταυρός - η ταινία φέρεται στο αριστερό μέρος του στήθους

Υπήρχε επίσης αναμνηστικός σταυρός σε τρεις τάξεις: χρυσός, αργυρός και χάλκινος (χωρίς σμάλτο) και απενέμετο κυρίως σε Υπαξιωματικούς και Ανθυπασπιστές και κατώτερους Δημοσίους υπαλλήλους.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γεωργίου Ι. Μπελδέκου, "Τάγματα Αριστείας και Στρατιωτικά Μετάλλια της Ελλάδος", έκδοση Πολεμικού Μουσείου, Αθήνα 1991, ISBN 960-85054-0-2.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Order of George I της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).