Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για το Ρωσικό μετάλλιο, δείτε: Βραβείο της Στρατιωτικής Αξίας.
Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας
Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Γ΄ Τάξεως
Απονομή από την Ελληνική Δημοκρατία
ΤύποςΣτρατιωτικό Μη Πολεμικό Μετάλλιο
Απονομή γιαδιακεκριμένες πράξεις και συνεχείς υπηρεσίες.
Κατάταξη
Επόμενο (ανώτερο)Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως
Επόμενο (κατώτερο)Μετάλλιο Ευδοκίμου Υπηρεσίας

Το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας απονέμεται στους μονίμους εν ενεργεία Αξιωματικούς για διακεκριμένες πράξεις και συνεχείς υπηρεσίες, εξαιρετική ικανότητα στη διοίκηση και στην οργάνωση Μονάδας ή Υπηρεσίας, κατά την εκτέλεση ανατεθείσας υπηρεσίας ή εντολής. Διακρίνεται σε τρεις τάξεις όπως παρακάτω:

  • Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α΄ Τάξεως: Απονέμεται σε ανώτατους Αξιωματικούς.
  • Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Β΄ Τάξεως: Απονέμεται σε ανώτερους Αξιωματικούς.
  • Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Γ΄ Τάξεως: Απονέμεται σε κατώτερους Αξιωματικούς

Το 1917, όταν άρχισε η απονομή του, είχε και:

  • Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Δ΄ Τάξεως

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μετάλλιο αυτό είναι χάλκινο σε σχήμα σταυρού, περιβάλλεται δε από στεφάνι δάφνης. Στο κέντρο του είναι αποτυπωμένο το σήμα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Τα τέσσερα άκρα από τους βραχίονες του Σταυρού είναι λίγο πλατιά και εξέχουν από την περιφέρεια. Στους βραχίονες του Σταυρού είναι χαραγμένες οριζόντια μεν η λέξη «ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ», κάθετα δε η λέξη «ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ». Ανάμεσα στους βραχίονες του Σταυρού υπάρχουν ξίφη διασταυρωμένα με τις λαβές τους προς τη βάση και δεν εξέχουν από την περιφέρεια του στεφανιού. Στην πίσω πλευρά του μεταλλίου γράφονται κυκλικά οι λέξεις «ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΞΙΑ». Η ταινία του μεταλλίου είναι από μεταξωτό ύφασμα κυματιστό, έχει πλάτος 35 χιλιοστά και χωρίζεται σε πέντε διαμήκεις λωρίδες. Η πρώτη και η πέμπτη έχουν χρώμα βαθύ κίτρινο. Η δεύτερη και η τέταρτη έχουν χρώμα βαθύ γαλάζιο. Η τρίτη ( η κεντρική ) έχει χρώμα άσπρο. Στην ταινία ακριβώς πάνω από το μετάλλιο τοποθετείται, οριζόντια, κλάδος δάφνης όπου είναι χρυσός για την Α΄ τάξη, αργυρός για την Β΄ τάξη και χάλκινος για την Γ΄ τάξη.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο παρελθόν το μετάλλιο αποτελούταν από σταυρό στεφανωμένο με δάφνες. Στο κέντρο ήταν αποτυπωμένος Φοίνικας, ενώ στους βραχίονες του σταυρού ήταν χαραγμένες οι λέξεις: «Αμύνεσθαι περί Πάτρης». Μεταξύ των βραχιόνων του σταυρού υπάρχουν ξίφη διασταυρωμένα. Το μετάλλιο κρατείται από ταινία σε χρώματα εναλλάξ μελανό (μαύρο) και κίτρινες ραβδώσεις. Συνοδεύεται από δίπλωμα, στο οποίο καταγράφεται ολόκληρη η Ημερήσια Διαταγή.

Α΄Τάξεως
Α΄Τάξεως
Β΄Τάξεως
Β΄Τάξεως
Γ΄Τάξεως
Γ΄Τάξεως
Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]