Το Βιβλίο της Ζούγκλας 2

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Βιβλίο της Ζούγκλας 2
The Jungle Book 2
Εξώφυλλο Ειδικής Έκδοσης DVD
ΣκηνοθεσίαΣτιβ Τρένμπερθ
ΠαραγωγήΚρίστοφερ Τσέις
Μαίρη Θρον
ΣενάριοΚαρλ Γκίορς
Έβαν Σπηλιωτόπουλος
Βασισμένο σεΤο Βιβλίο της Ζούγκλας[1]
Ηθοποιοί φωνήςΧάλεϊ Τζόελ Όσμεντ
Τζον Γκούντμαν
Μέι Ουίτμαν
Μπομπ Τζολς
Τόνι Τζέι
Φιλ Κόλινς
Τζον Ρις-Ντέιβις
Τζιμ Κάμινγκς
ΜουσικήΤζόελ ΜακΝίλι
ΜοντάζΚρίστοφερ Κ. Γκι
Πίτερ Λόντεϊλ
Εταιρεία παραγωγήςDisneyToon Studios[2]
Walt Disney Pictures[2]
ΔιανομήBuena Vista Pictures
Πρώτη προβολή14  Φεβρουαρίου 2003 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[3], 7  Φεβρουαρίου 2003 (Σουηδία)[4] και 27  Μαρτίου 2003 (Γερμανία)[5]
Κυκλοφορία14 Φεβρουαρίου 2003
Διάρκεια72 λεπτά[6]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
Αυστραλία
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$20 εκατομμύρια[6]
Ακαθάριστα έσοδα$135.7 εκατομμύρια[6]
ΠροηγείταιΤο Βιβλίο της Ζούγκλας

Το Βιβλίο της Ζούγκλας 2 (πρωτότυπος τίτλος: The Jungle Book 2) είναι ταινία κινουμένων σχεδίων του 2003 σε παραγωγή του Αυστραλιανού τμήματος των DisneyToon Studios και διανομή της Buena Vista Distribution. Η κινηματογραφική εκδοχή της ταινίας κυκλοφόρησε στη Γαλλία στις 5 Φεβρουαρίου 2003, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες κυκλοφόρησε περίπου δέκα μέρες αργότερα, στις 14 Φεβρουαρίου. Αποτελεί συνέχεια της ταινίας του Γουώλτ Ντίσνεϋ που κυκλοφόρησε το 1967, Το Βιβλίο της Ζούγκλας, και σε αυτήν πρωταγωνιστούν οι Χάλεϊ Τζόελ Όσμεντ ως η φωνή του Μόγλη και Τζον Γκούντμαν ως η φωνή του Μπαλού.

Αρχικά η ταινία προοριζόταν να κυκλοφορήσει απευθείας σε βίντεο, αλλά τελικά κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες, όπως είχε γίνει και με τη συνέχεια της ταινίας Πίτερ Παν. Είναι η τρίτη συνέχεια ταινίας κινουμένων σχεδίων της Disney η οποία κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες αντί απευθείας σε βίντεο μετά τις Μπερνάρ και Μπιάνκα: Περιπέτειες στην Άκρη της Γης το 1990 και Πίτερ Παν: Επιστροφή στη Χώρα του Ποτέ το 2002. Η ταινία δεν βασίζεται στο Δεύτερο Βιβλίο της Ζούγκλας, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί κοινοί χαρακτήρες.

Η ταινία έλαβε αρνητικές κριτικές για την εικονογράφησή της και τις ομοιότητες που είχε η ιστορία με την πρώτη ταινία. Ωστόσο, είχε εμπορική επιτυχία σημειώνοντας έσοδα $135.7 εκατομμύρια με προϋπολογισμό $20 εκατομμυρίων.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μόγλης ζει στο Χωριό των Ανθρώπων μαζί με το κορίτσι που τον δελέασε, Σάντι, τον θετό του αδελφό, Ράνζαν, και τους γονείς του Ράνζαν. Ωστόσο, ο Μόγλης θέλει να επιστρέψει στις χαοτικές περιπέτειες της ζούγκλας κι έπειτα από ένα περιστατικό όπου παραλίγο να οδηγήσει όλα τα παιδιά του χωριού στη ζούγκλα, τιμωρείται από τον θετό του πατέρα για τον κίνδυνο που τα εξέθεσε.

Στο μεταξύ, στη ζούγκλα, ο Σηρ Χαν έχει επιστρέψει στο μέρος όπου διαμένουν ο Μπαλού και ο Μπαγκίρα, θέλοντας να πάρει εκδίκηση από τον Μόγλη που τον εξευτέλισε. Ο Μπαλού, στον οποίο λείπει ο Μόγλης, πηγαίνει στο Χωριό των Ανθρώπων και τον πείθει να τον ακολουθήσει πίσω στη ζούγκλα, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν πως ο Σηρ Χαν ακολούθησε τον Μπαλού και τώρα βρίσκεται στο χωριό. Οι κάτοικοι τον αντιλαμβάνονται και τον κυνηγούν, όμως κατά τη διάρκεια της μάχης, η Σάντι και ο Ράνζαν τρυπώνουν στη ζούγκλα για να σώσουν τον Μόγλη, πιστεύοντας πως ο Μπαλού είναι ένα άγριο ζώο που τον έχει απαγάγει.

Ο Μπαγκίρα μαθαίνει για την απόδραση του Μόγλη από το χωριό όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να τον ψάχνουν στη ζούγκλα κι αμέσως αντιλαμβάνεται πως για αυτό ευθύνεται ο Μπαλού. Ο Μόγλης δίνει οδηγίες στον Μπαλού να τρομάξει την Σάντι αν εμφανιστεί, ενώ γκρινιάζει για την ασήμαντη, μικρή ζωή του στο Χωριό των Ανθρώπων. Ο Μπαλού και ο Μόγλης ταξιδεύουν προς τον παλιό ναό όπου διέμενε ο Βασιλιάς Λούι, για να διασκεδάσουν. Ωστόσο, όταν τα ζώα της ζούγκλας αρχίζουν να κοροϊδεύουν τη Σάντι κι άλλα πράγματα από τη ζωή του Μόγλη στο Χωριό των Ανθρώπων, ο Μόγλης εκνευρίζεται και φεύγει. Βρίσκει τη Σάντι και τον Ράνζαν, αλλά ο Μπαλού εμφανίζεται και τρομάζει τη Σάντι, όπως του είχε ζητήσει να κάνει ο Μόγλης. Όταν η Σάντι μαθαίνει την αλήθεια, το σκάει πληγωμένη μαζί με τον Ράνζαν, εγκαταλείποντας τον Μόγλη.

Ο Μπαλού συνειδητοποιεί πως ο Μόγλης νοσταλγεί τη ζωή στο χωριό, αλλά όταν ο Μόγλης κάνει προσπάθειες να ξαναπλησιάσει τους ανθρώπους φίλους του, στριμώχνονται από τον Σηρ Χαν. Η τίγρης κυνηγάει τον Μόγλη και τη Σάντι φτάνοντας σε ένα εγκαταλελειμμένο ναό, ο οποίος είναι χτισμένος πάνω από μία λίμνη λάβας. Ο Μπαλού ζητάει από τον Μπαγκίρα να προσέχει τον Ράνζαν όσο εκείνος πηγαίνει να σώσει τον Μόγλη και τη Σάντι. Ο Μόγλης και η Σάντι προσπαθούν να μπερδέψουν τον Σηρ Χαν κτυπώντας διάφορα γκονγκ, ενώ ο Μπαλού τον ρίχνει στο έδαφος δίνοντας χρόνο σε Μόγλη και Σάντι να το σκάσουν. Ο Σηρ Χαν όμως τους κυνηγάει και στην προσπάθεια να πηδήξει πάνω από ένα λάκκο με λάβα για να τους πιάσει, πέφτει και παγιδεύεται στο στόμα ενός αγάλματος δίπλα στη λάβα.

Έχοντας νικήσει πια τον εχθρό, ο Μόγλης επιστρέφει στο Χωριό των Ανθρώπων με τη Σάντι και τον Ράνζαν και ο πατέρας του Ράνζαν απολογείται στον Μόγλη που δεν μπορούσε να καταλάβει πως η ζούγκλα αποτελεί μέρος του εαυτού του και δεν μπορεί να του τη στερήσει. Έτσι, αν και ζει πια στο χωριό, μαζί με τη Σάντι και τον Ράνζαν επισκέπτονται καθημερινά τον Μπαλού και τον Μπαγκίρα στη ζούγκλα.

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Χάλεϊ Τζόελ Όσμεντ ως Μόγλης, ένα νεαρό αγόρι που μεγάλωσε στη ζούγκλα και θέλει να επιστρέψει εκεί.
  • Τζον Γκούντμαν ως Μπαλού, ένας τεμπέλης αλλά καλόκαρδος αρκούδος και ο καλύτερος φίλος του Μόγλη.
  • Μέι Ουίτμαν ως Σάντι, ένα νεαρό κορίτσι και ερωτικό ενδιαφέρον του Μόγλη.
  • Μπομπ Τζολς ως Μπαγκίρα, ένας μαύρος πάνθηρας και φίλος του Μόγλη, ο οποίος είναι αποφασισμένος να σταματήσει τον Μπαλού από το να πάρει πίσω τον Μόγλη από το Χωριό των Ανθρώπων.
  • Τόνι Τζέι ως Σηρ Χαν, μία ανθρωποφάγος τίγρης που θέλει να εκδικηθεί τον Μόγλη.
  • Φιλ Κόλινς ως Λάκι, ένα όρνεο που του αρέσει να πουλάει πνεύμα και κοροϊδεύει τον Σηρ Χαν.[7]
  • Τζον Ρις-Ντέιβις ως ο πατέρας του Ράνζαν
  • Τζιμ Κάμινγκς ως Κάα, Συνταγματάρχης Χάθι και Μ.Σ. Μαϊμού
  • Τζίμι Μπένετ ως Χάθι Τζούνιορ
  • Κόνορ Φανκ ως Ράνζαν
  • Τζεφ Μπένετ ως Μπάζι
  • Μπράιαν Κάμινγκς ως Φλαπς
  • Τζες Χαρνέλ ως Ντίζι και Ζίγκι

Ελληνική μεταγλώττιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Θοδωρής Τσάκωνας ως Μόγλης
    • Τα τραγούδια ερμηνεύει ο Λάζαρος Χρυσομαλλίδης
  • Τάσος Κωστής ως Μπαλού
  • Αντιγόνη Φραγκούλη ως Σάντι
  • Σωκράτης Ντούνης ως Ράνζαν
  • Δημήτρης Κοντογιάννης ως Μπαγκίρα
  • Μανώλης Γιούργος ως Σηρ Χαν
  • Γιάννης Καλατζόπουλος ως Κάα
  • Κώστας Μπακάλης ως Συνταγματάρχης Χάθι
  • Χρήστος Μπίρος ως Πατέρας του Ράνζαν
  • Γιάννης Στεφόπουλος ως Γουρλής
  • Τέτα Κωνσταντά ως Μήτερα του Ράνζαν
  • Μαρία Πλακίδη ως Μήτερα της Σάντι
  • Συμμετέχουν:Ντίνος Σούτης, Ελένη Καρακάση, Χάρης Γρηγορόπουλος, Χρήστος Συριώτης, Θέμης Ψυχογιός

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τη δεκαετία του 1990, το σεναριογραφικό ντουέτο Μπομπ Χίλγκενμπερτ και Ρομπ Μούιρ κατέθεσε ένα σενάριο για Το Βιβλίο της Ζούγκλας 2 όπου ο Μπαλού ριψοκινδύνευε για να σώσει το ερωτικό του ενδιαφέρον από έναν λαθροθήρα, αλλά τελικά η Disney αποφάσισε να ακολουθήσει διαφορετική κατεύθυνση για την ιστορία της συνέχειας.[8]

Ο Τζον Γκούντμαν ηχογράφησε τις ατάκες του χαρακτήρα του στη Νέα Ορλεάνη, ενώ ο Χάλεϊ Τζόελ Όσμεντ στην Καλιφόρνια.[9] Εξαιτίας μιας δικαστικής διαμάχης, ο χαρακτήρας του Βασιλιά Λούι από το Το Βιβλίο της Ζούγκλας δεν μπορούσε να συμπεριληφθεί σε αυτή την ταινία.[10] Ωστόσο, κάνει μία μη-φυσική εμφάνιση ως μαριονέτα θεάτρου σκιών στην αρχή της ταινίας και αναφέρεται για λίγο από τους Μπαλού και Μόγλη στο μέσο της ταινίας. Επίσης, πάρθηκε η απόφαση ο Σηρ Χαν να παραμείνει στη σκιά κατά το ξεκίνημα της ταινίας για να «αντικατοπτρίζει την 'πληγωμένη του περηφάνεια'».

Soundtrack[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τραγούδια τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί από την πρώτη ταινία, συνέθεσαν ο Τέρρι Γκίλκισον και τα αδέλφια Σέρμαν (Ρίτσαρντ και Ρόμπερτ Σέρμαν), ενώ νέα τραγούδια για τη δεύτερη ταινία έγραψαν οι Λορέιν Φέδερ, Πολ Γκραμπόβσκι, Τζόελ ΜακΝίλι, Κρις Μάρτιν, Γκάρι Πάουελ, Φρανκ Τσόρτσιλ και Τζακ Λόρενς.[11] Το soundtrack άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 4 Φεβρουαρίου 2003 και περιείχε 12 τραγούδια.[11]

Λίστα κομματιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξώφυλλο soundtrack
Αρ. TίτλοςΕρμηνεία Διάρκεια
1. "I Wan'na Be Like You (The Monkey Song)"  Smash Mouth 3:16
2. "Jungle Rhythm"  Μέι Ουίτμαν, Χάλεϊ Τζόελ Όσμεντ, Κόνορ Φανκ 3:05
3. "W-I-L-D"  Τζον Γκούντμαν 2:32
4. "The Bare Necessities"  Τζον Γκούντμαν, Χάλεϊ Τζόελ Όσμεντ 1:51
5. "I've Got You Beat"  Μέγκαν Μουρ 3:09
6. "Right Where I Belong"  Γουίντι Βάγκνερ 2:37
7. "Colonel Hathi's March"  Τζ. Πατ Ο'Μάλι, Τζορτζ Μπρανς 2:32
8. "Braver"  Γουίντι Βάγκνερ 2:03
9. "Queen of the Jungle"  Κρις Μάρτιν 2:11
10. "He's a Lucky, Lucky Snake"  Έλεν Ντάρλινγκ 2:26
11. "The Elephant's Face"  Γκρεγκ Τούνγκεϊτ 1:48
12. "Never Smile at a Crocodile"  Τζο Γιορκ 1:40
Συν. διάρκεια:
28:26

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία κυκλοφόρησε στις 14 Φεβρουαρίου 2003 και μέχρι το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής, ανέβηκε στην τρίτη θέση του αμερικανικού box office με έσοδα $16,458,725.[12] Με το κλείσιμο της κυκλοφορίας του, Το Βιβλίο της Ζούγκλας 2 είχε εγχώρια έσοδα $47,901,582 και $87,802,017 στη διεθνή αγορά, φτάνοντας παγκοσμίως τα συνολικά έσοδα των $135,703,599. Δεδομένου του προϋπολογισμού της ($20 εκατομμύρια), η ταινία θεωρείται εμπορική επιτυχία.[6]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Βιβλίο της Ζούγκλας 2 έλαβε γενικά αρνητικές κριτικές από τους κριτικούς. Στη σελίδα συλλογής κριτικών Rotten Tomatoes, συγκεντρώνει ποσοστό αποδοχής μόλις 19%, βασισμένο σε 91 κριτικές. Στο τμήμα ομοφωνίας αναφέρεται: «Αυτό το κατώτερου επιπέδου αναμάσημα του Βιβλίου της Ζούγκλας θα έπρεπε να κυκλοφορήσει απευθείας σε βίντεο».[13] Στη σελίδα συλλογής κριτικών Metacritic, η ταινία βαθμολογείται με 38/100 βασισμένο σε 24 κριτικές, με την ένδειξη «γενικά μη ευνοϊκές κριτικές».[14]

Ο Μάικλ Ο'Σάλιβαν από την εφημερίδα Washington Post γράφει: «Το Βιβλίο της Ζούγκλας είναι, από κάθε άποψη, μία εξαιρετική ταινία και υπάρχει αναμφισβήτητα η ευχαρίστηση να ξαναβλέπεις τους παλιούς φίλους μαζί. Αλλά το franchise φθηναίνει με την άξεστη εμπορευματοποίηση της Disney στο να κυκλοφορεί υλικό το οποίο, δικαιωματικά, θα έπρεπε να κυκλοφορήσει απευθείας σε βίντεο».[15] Ο Τζέιμς Πλαθ από τη σελίδα Family Home Theater, βαθμολόγησε την ταινία με C+ αναφέροντας: «Αυτή η συνέχεια θα έπρεπε να είναι επιτυχία για τα μικρά παιδιά, αλλά για οποιονδήποτε άνω των δέκα δε θα δει το Το Βιβλίο της Ζούγκλας 2 που θα ήθελε. Οι χαρακτήρες χαζογελάνε πάρα πολύ, η μουσική δεν είναι καλά ενσωματωμένη στην ιστορία και οι άνθρωποι απεικονίζονται ως μία ινδική εκδοχή του Μπιλ Κόσμπι».[16] Ο Τιμ Μπρέιτον από τη σελίδα Alternate Ending έδωσε μία αρνητική κριτική στην ταινία λέγοντας: «[...] αυτό που έχουμε εδώ δεν είναι κάτι τρελό και ακατάλληλο και μισητό, έχουμε απλά κάτι που δεν είναι καλή ταινία, και ίσως θα ήταν καλύτερα να μην τη βλέπαμε. Κάτι το οποίο, για μια συνέχεια προερχόμενη από τα DisneyToon, είναι στην πραγματικότητα καλή επιλογή».[17]

Home media[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Βιβλίο της Ζούγκλας 2 κυκλοφόρησε σε VHS και DVD στις 10 Ιουνίου 2003.[18] Το έξτρα υλικό περιελάμβανε μια ματιά πίσω από τις σκηνές, μουσικά βίντεο για τα τραγούδια «W-I-L-D», «I Wan'na Be like You» και «Jungle Rhythm», καθώς και κομμένες σκηνές. Επανακυκλοφόρησε στις 17 Ιουνίου 2008 σε DVD, ως Ειδική Έκδοση.[19][20] Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κυκλοφορία του DVD το 2008 πώλησε 126,593 αντίτυπα και επέφερε έσοδα $1.83 εκατομμύρια σε δύο εβδομάδες.[21] Η ταινία κυκλοφόρησε και σε Blu-ray στις 18 Μαρτίου 2014, έπειτα από την κυκλοφορία της πρώτης ταινίας σε HD Blu-ray.[22]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Σουηδικά) Swedish Film Database. Swedish Film Institute. 52595.
  2. 2,0 2,1 «The Jungle Book 2 (2003)». BFI. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2020. 
  3. www.d-zine.se/filmer/djungelboken2.htm.
  4. www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=52595&type=MOVIE&iv=Basic.
  5. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0283426/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2017.
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 «The Jungle Book 2 (2003)». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2020. 
  7. Phil Collins. Not Dead Yet. London, England: Century Books. σελ. 269. ISBN 978-1-780-89513-0. 
  8. Armstrong, Josh (5 Μαρτίου 2012). «Bob Hilgenberg and Rob Muir on the Rise and Fall of Disney's Circle 7 Animation». Animated Views. Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2013. 
  9. Haley Joel Osment. Jungle Book 2: Haley Joel Osment "Mowgli" Interview. ScreenSlam. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2020. 
  10. «Was TaleSpin Sued Over the Voice of King Louie?». Legends Revealed. 14 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2020. 
  11. 11,0 11,1 «Jungle Book 2». All Music. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2020. 
  12. «Domestic 2003 Week 7». Box Office Mojo. Internet Movie Database. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2020. 
  13. «The Jungle Book 2 (2003)». Rotten Tomatoes. Fandango. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2020. 
  14. «The Jungle Book 2 Reviews». Metacritic. CBS Interactive. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2020. 
  15. Michael O'Sullivan (14 Φεβρουαρίου 2003). «Nothing New in 'Jungle Book 2'». Washington Post. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2020. 
  16. James Plath (12 Μαρτίου 2014). «THE JUNGLE BOOK 2 (Blu-ray combo)». Family Home Theater. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2020. 
  17. Tim Brayton (23 Φεβρουαρίου 2012). «The Jungle Book 2». Alternate Ending. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουνίου 2017. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2020. 
  18. «The Jungle Book 2». Amazon. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2020. 
  19. «The Jungle Book 2: Special Edition». Amazon. 17 Ιουνίου 2008. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2020. 
  20. Kelvin Cedeno (17 Ιουνίου 2008). «The Jungle Book 2: Special Edition DVD Review». UltimateDisney.com. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2020. 
  21. «The Jungle Book 2 (2003) - Video Sales». The Numbers. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2020. 
  22. «The Jungle Book 2 [Blu-ray]». Amazon. Ανακτήθηκε στις 17 Αυγούστου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]