Πάντα στο Κόκκινο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάντα στο Κόκκινο
Turning Red
ΣκηνοθεσίαDomee Shi
ΠαραγωγήΛίνντσεϊ Κόλινς
ΣενάριοΤζούλια Τσο
Domee Shi
ΙστορίαDomee Shi
Τζούλια Τσο
Σάρα Στράιτσερ
ΠρωταγωνιστέςΡοζαλί Σιάνγκ
Σάντρα Ο
Άβα Μορς
Hyein Park
Μαϊτρέγι Ραμακρίσναν
Όριον Λι
Γουάι Τσινγκ Χο
Τρίσταν Ακέρικ Τσεν
Τζέιμς Χονγκ.
Ηθοποιοί φωνήςRosalie Chiang, Σάντρα Ο, Μεϊτρέι Ραμακρίσναν[1][2], Γουάι Τσινγκ Χο[1], Jordan Fisher[1][2], Josh Levi[1][2], Φιννέας Ο'Κόνελ[1][2], Τζέιμς Χονγκ[1][2], Lori Tan Chinn[1][2], Σάσα Ρόιζ[1] και Rosalie Chiang[3]
ΜουσικήΛούντβιχ Γιόρανσον
ΦωτογραφίαMahyar Abousaeedi και Jonathan Pytko
ΜοντάζNicholas C. Smith και Steve Bloom
Εταιρεία παραγωγήςWalt Disney Studios
Pixar Animation Studios
ΔιανομήWalt Disney Studios Motion Pictures
Πρώτη προβολή1 Μαρτίου 2022 (El Capitan Theatre)
Κυκλοφορία11 Μαρτίου 2022 (ΗΠΑ)
Διάρκεια100 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$175 εκατομμύρια
Ακαθάριστα έσοδα$20.1 εκατομμύρια

Το Πάντα στο Κόκκινο (πρωτότυπος αγγλικός τίτλος: Turning Red) είναι μια αμερικανική ταινία κινουμένων σχεδίων φαντασίας του 2022 σε υπολογιστή, παραγωγής Pixar Animation Studios και διανομής Walt Disney Studios Motion Pictures. Το σκηνοθέτησε η Domee Shi στο μεγάλου μήκους σκηνοθετικό της ντεμπούτο, σε σενάριο Σι και Τζούλια Τσο, και παραγωγή της Λίντσεϊ Κόλινς. Πρωταγωνιστούν οι φωνές των Ροζαλί Σιάνγκ, Σάντρα Ο, Άβα Μορς, Hyein Park, Μαϊτρέγι Ραμακρίσναν, Όριον Λι, Γουάι Τσινγκ Χο, Τρίσταν Ακέρικ Τσεν και Τζέιμς Χονγκ.

Είναι η πρώτη ταινία της Pixar που σκηνοθετήθηκε αποκλειστικά από γυναίκα. Η Shi, που σκηνοθέτησε στο παρελθόν τη μικρού μήκους ταινία Bao (2018), ανέπτυξε την ταινία ως τις εμπειρίες της μεγαλώνοντας στο Τορόντο. Παρουσίασε τρεις ιδέες, συμπεριλαμβανομένου του Πάντα στο Κόκκινο, στην Pixar τον Οκτώβριο του 2017. Η ταινία ξεκίνησε να αναπτύσσεται τον Μάιο του 2018 όταν η Shi ανακοινώθηκε ως συγγραφέας και σκηνοθέτης μιας ταινίας μεγάλου μήκους. Αρκετοί εμψυχωτές της Pixar επισκέφτηκαν τοποθεσίες γύρω από τη Βόρεια Καλιφόρνια συγκεντρώνοντας έμπνευση και οπτικές αναφορές. Το σχέδιο και το animation εμπνεύστηκαν από έργα anime. Για να καταγράψουν αυτές τις επιρροές anime, προστέθηκαν χειροποίητα 2D κινούμενα εφέ πάνω στο 3D animation της Pixar. Η ανάπτυξη του Πάντα στο Κόκκινο διήρκεσε τέσσερα χρόνια, με προϋπολογισμό περίπου 175 εκατομμυρίων δολαρίων,[4] και έγινε η ταχύτερη παραγωγή για ταινία της Pixar. Ο Λούντβιχ Γιόρανσον συνέθεσε τη μουσική παρτιτούρα της ταινίας για την πρώτη του ταινία κινουμένων σχεδίων με τους Μπίλλι Άιλις και Φιννέας Ο'Κόνελ να ερμηνεύουν πρωτότυπα τραγούδια για την ταινία.

Ειδικές προβολές του Πάντα στο Κόκκινο πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο στο Everyman Borough Yards στις 21 Φεβρουαρίου 2022 και στο Τορόντο στο TIFF Bell Lightbox στις 8 Μαρτίου. Έκανε πρεμιέρα στο El Capitan Theatre στο Λος Άντζελες την 1η Μαρτίου και στις 11 Μαρτίου κυκλοφόρησε στην υπηρεσία ροής Disney+ και σε περιορισμένους κινηματογράφους. Κυκλοφόρησε κινηματογραφικά στις περισσότερες χώρες χωρίς Disney+, με εισπράξεις άνω των 20 εκατομμυρίων δολαρίων,[5] και έγινε μια κριτική επιτυχία. Η ταινία ήταν υποψήφια για την καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων στα 80α Βραβεία Χρυσής Σφαίρας.

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ροζαλί Σιάνγκ (Πέγκυ Μανωλά στη μεταγλώττιση) ως Μέιλιν "Μέι" Λι
  • Σάντρα Ο (Βίκυ Νικολαΐδου στη μεταγλώττιση) ως Μινγκ Λι
  • Άβα Μορς (Εριέττα Σαούγκου στη μεταγλώττιση) ως Μίριαμ
  • Hyein Park (Λυδία Τζανουδάκη στη μεταγλώττιση) ως Άμπι
  • Μαϊτρέγι Ραμακρίσναν (Μαρτίνα Δημοπούλου στη μεταγλώττιση) ως Πρίγια
  • Όριον Λι (Χρήστος Πλαΐνης στη μεταγλώττιση) ως Τζιν Λι
  • Γουάι Τσινγκ Χο (Βούλα Κώστα στη μεταγλώττιση) ως Γιαγιά
  • Τρίσταν Ακέρικ Τσεν (Παναγιώτης Κλάδης στη μεταγλώττιση) ως Τάιλερ
  • Τζέιμς Χονγκ (Χρήστος Συριώτης στη μεταγλώττιση) ως ο Κύριος Γκάο

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 Ανακτήθηκε στις 6  Ιανουαρίου 2022.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt8097030/fullcredits?ref_=tt_cl_sm. Ανακτήθηκε στις 13  Σεπτεμβρίου 2023.
  3. Ανακτήθηκε στις 7  Απριλίου 2022.
  4. Barnes, Brooks (2022-03-07). «With ‘Turning Red,’ a Big Red Panda Helps Break a Glass Ceiling» (στα αγγλικά). The New York Times. ISSN 0362-4331. https://www.nytimes.com/2022/03/07/movies/turning-red-movie-interview-domee-shi.html. Ανακτήθηκε στις 2022-12-27. 
  5. «Turning Red». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Turning Red στο Wikimedia Commons