Το Φελαντάκι και η Μεγάλη Παρέα του Γουίνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Φελαντάκι και η Μεγάλη
Παρέα του Γουίνι

Pooh's Heffalump Movie
Ελληνικό εξώφυλλο DVD
ΣκηνοθεσίαΦρανκ Νίσσεν
ΠαραγωγήΤζέσικα Κόπλος-Μίλερ
ΣενάριοΜπράιαν Χόλφελντ
Έβαν Σπηλιωτόπουλος
Βασισμένο σεΧαρακτήρες που δημιούργησε ο Α. Α. Μιλν
Ηθοποιοί φωνήςΤζιμ Κάμινγκς
Τζον Φίντλερ
Καθ Σούσι
Νικίτα Χόπκινς
Κεν Σάνσομ
Πίτερ Κάλεν
Κάιλ Στάνγκερ
Μπρέντα Μπλέθιν
ΜουσικήΤζόελ ΜακΝίλι (μουσική)
Κάρλι Σάιμον (τραγούδια)
ΤραγούδιCarly Simon
Εταιρεία παραγωγήςWalt Disney Pictures
DisneyToon Studios
ΔιανομήBuena Vista Distribution
Πρώτη προβολή11 Φεβρουαρίου 2005[1]
Διάρκεια68 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$20 εκατομμύρια
Ακαθάριστα έσοδα$52.9 εκατομμύρια[2]
ΠροηγείταιΤο Γουρουνάκι και η Μεγάλη Παρέα του Γουίνι

Το Φελαντάκι και η Μεγάλη Παρέα του Γουίνι (πρωτότυπος τίτλος: Pooh's Heffalump Movie) είναι μια Αμερικανική περιπετειώδης ταινία μιούζικαλ κινουμένων σχεδίων παραγωγής 2005 από τη Walt Disney Pictures. Πρωταγωνιστές είναι οι χαρακτήρες που δημιούργησε ο Α. Α. Μιλν για τις ιστορίες με τον Γουίνι το Αρκουδάκι, με τα τραγούδια της ταινίας να ανήκουν στην Κάρλι Σάιμον. Η ταινία κυκλοφόρησε στις αίθουσες στις 11 Φεβρουαρίου 2005 σε διανομή της Buena Vista Distribution.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γουίνι και οι φίλοι του ακούνε έναν παράξενο θόρυβο και βρίσκουν μεγάλα, στρογγυλά αποτυπώματα στο Δάσος των Γαλάζιων Ονείρων. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το σπίτι του Τίγρη παθαίνει ζημιά, από κάτι που μοιάζε σαν σεισμό. Οι φίλοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει Φελαντάκι στο Δάσος και ο Λαγός οργανώνει μια εκστρατεία για να το πιάσουν. Ο Ρω θέλει να συμμετέχει, αλλά οι άλλοι του λένε ότι είναι πολύ μικρός και σε ηλικία αλλά και σε μέγεθος για να πάει μαζί τους. Παρόλα αυτά, ο Ρω το σκάει από το σπίτι και πάει μόνος του να ψάξει για το Φελαντάκι. Βρίσκει ένα το οποίο είναι ένα νεαρό παιχνιδιάρικο πλάσμα με το όνομα Heffridge Trumpler Brompet Heffalump IV - για συντομία «Λάμπι». Ο Ρω αρχικά φοβάται το Φελαντάκι, αλλά σύντομα οι δυο τους γίνονται φίλοι και παίζουν μαζί.

Μετά από λίγο, ο Λάμπι ακούει τη μητέρα του να τον καλεί για να πάει σπίτι. Ο Ρω όμως θέλει πρώτα να γνωρίσει ο Λάμπι όλους τους φίλους του και έτσι κατευθύνονται προς το Δάσος των Γαλάζιων Ονείρων. Ο Λάμπι διστάζει να περάσει τον φράκτη, σκεπτόμενος ότι τα «πλάσματα» που ζουν από την άλλη μεριά είναι τρομακτικά, αλλά ο Ρω τον διαβεβαιώνει πως αυτό δεν είναι αλήθεια. Το Δάσος των Γαλάζιων Ονείρων όμως είναι έρημο, μιας και όλοι είναι έξω, ψάχνοντας ακόμη για το Φελαντάκι. Ο Ρω και ο Λάμπι συνεχίζουν να παίζουν κάνοντας άνω κάτω το σπίτι του Γουίνι αλλά και τον κήπο του Λαγού. Οι δύο φίλοι ακούνε και πάλι τη μητέρα του Λάμπι να τον καλεί κι έτσι ξεκινούν για να τη βρουν, αλλά δεν τη βρίσκουν πουθενά. Ο Λάμπι χρησιμοποιεί την προβοσκίδα του για να την καλέσει, αλλά δεν τα καταφέρνει. Μετά από πολλές ώρες ψαξίματος, ο Λάμπι πιστεύει ότι δε θα τη βρουν ποτέ και αρχίζει να κλαίει. Ο Ρω τον παρηγορεί με ένα τραγούδι που του έμαθε η δικιά του η μητέρα και τότε σκέφτεται πως η Κάνγκα θα μπορεί να τους βοηθήσει να βρουν τη μητέρα του Λάμπι.

Στο μεταξύ, οι άλλοι επιστρέφουν σπίτι και βλέπουν το πώς είναι το σπίτι του Γουίνι και ο κήπος του Λαγού. Συμπεραίνουν πως το Φελαντάκι ευθύνεται για αυτό και όταν βλέπουν τον Λάμπι μαζί με τον Ρω, ο Λαγός πιστεύει πως το Φελαντάκι αιχμαλώτισε τον Ρω. Όλοι μαζί κυνηγάνε τον Λάμπι οδηγώντας τον στις παγίδες που έχουν στήσει νωρίτερα. Ο Λάμπι καταφέρνει να το σκάσει αρχικά, αλλά στη συνέχεια παγιδεύεται σε ένα μεγάλο κλουβί. Ο Ρω τον βρίσκει και τον απελευθερώνει, ενώ ο Λάμπι είναι αναστατωμένος και πληγωμένος, πιστεύοντας πως ο Ρω του είπε ψέματα για τους κατοίκους του Δάσους των Ονείρων πως είναι φιλικοί. Ο Ρω απολογείται για όλα ενώ η Κάνγκα έχει δει τα πάντα από απόσταση, καταλαβαίνοντας πως ο Ρω και το Φελαντάκι είναι φίλοι.

Ο Λαγός, ο Γουίνι, ο Τίγρης και το Γουρουνάκι φτάνουν στη σκηνή και προσπαθούν και πάλι να παγιδεύσουν τον Λάμπι, ενώ ο Ρω τους φωνάζει να σταματήσουν. Η Κάνγκα λέει στον Λαγό να αφήσει τον Ρω να εξηγήσει κι έτσι ο Ρω τους λέει πως τα Φελαντάκια δεν είναι τρομακτικά ή κακά. Ενώ τους εξηγεί, ο Λάμπι σκοντάφτει και σπρώχνει καταλάθος τον Ρω πάνω σε μια γέφυρα πάνω από ένα χαντάκι. Ο Λάμπι και οι άλλοι φίλοι του Ρω προσπαθούν να τον σώσουν, αλλά τα ξύλα της γέφυρας είναι πολύ βαριά. Τότε, ο Λάμπι σκέφτεται να καλέσει τη μητέρα του για να τους βοηθήσει και μετά από μερικές προσπάθειες το καταφέρνει. Η μητέρα του Λάμπι έρχεται και πετάει τα ξύλα μακριά, ελευθερώνοντας τον Ρω.

Η μητέρα του Λάμπι είναι πολύ περήφανη που ο Λάμπι έμαθε να την καλεί, ενώ οι άλλοι φίλοι του Ρω συνειδητοποιούν πως το «τέρας» που φοβόντουσαν ήταν απλά μια μητέρα που έψαχνε για το παιδί της. Απολογούνται για αυτό και γίνονται όλοι φίλοι με τον Λάμπι και τη μητέρα του. Ο Ρω και ο Λάμπι κερδίζουν ακόμα λίγο χρόνο για να παίξουν μαζί, πριν ο Λάμπι επιστρέψει στο σπίτι με τη μητέρα του.

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ελληνική μεταγλώττιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Φελαντάκια πρωτοαναφέρθηκαν στα αυθεντικά βιβλία της σειράς Γουίνι το Αρκουδάκι. Εμφανίζονταν σε μια σκηνή με εφιάλτη - μαζί με τα επίσης τρομακτικά πλάσματα, τα woozles - στην ταινία μικρού μήκους του 1968 Winnie the Pooh and the Blustery Day. Αν και τα Φελαντάκια και τα woozles εμφανίστηκαν σε διάφορα μίντια, όπως η τηλεοπτική σειρά New Adventures of Winnie the Pooh, αυτή ήταν η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση που περιείχε ένα «πραγματικό» Φελαντάκι. Ο σχεδιασμός του Λάμπι είναι παρόμοιος με το Φελαντάκι που υπήρχε στην ταινία του 1968 και το τραγούδι «The Horribly Hazardous Heffalumps!» είναι στο ίδιο στυλ με το «Heffalumps and Woozles» από το Blustery Day. Η Κάρλι Σάιμον ήταν αυτή που επινόησε ολόκληρο το όνομα το Λάμπι, Heffridge Trumpler Brompet Heffalump, IV.

Αυτή ήταν η τελευταία κινηματογραφική κυκλοφορία στην οποία συμμετείχε ο Τζον Φίντλερ ως Γουρουνάκι. Σηματοδοτεί επίσης την τελευταία ταινία Γουίνι που κυκλοφόρησε ενώ ο Φίντλερ ήταν εν ζωή, αφού απεβίωσε τέσσερις μήνες μετά την κυκλοφορία.

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αμερικανή τραγουδίστρια-τραγουδοποιός Κάρλι Σάιμον έγραψε πέντε νέα τραγούδια αποκλειστικά για την ταινία και ερμήνευσε τα τέσσερα από αυτά.[3] Στο τραγούδι «The Name Game» συμμετέχουν οι Κάιλ Στάνγκερ και Νικίτα Χόπκινς ως Λάμπι και Ρω αντίστοιχα. Στο τραγούδι «The Horribly Hazardous Heffalumps!» τη Σάιμον συνοδεύουν οι Τζιμ Κάμινγκς, Τζον Φίντλερ, Κεν Σάνσομ, Πίτερ Κάλεν και Νικίτα Χόπκινς.[4]

Δύο τραγούδια της Σάιμον από το soundtrack της ταινίας Το Γουρουνάκι και η Μεγάλη Παρέα του Γουίνι περιλαμβάνονται επίσης στο soundtrack αυτής, τα «Winnie the Pooh (Theme Song)» και «With A Few Good Friends», στα οποία η Σάιμον συνοδεύεται από τα παιδιά της Μπεν Τέιλορ και Σάλι Τέιλορ.[5]

Το soundtrack περιέχει επίσης ένα ορχηστρικό κομμάτι, το «The Promise», το οποίο συνέθεσε ο Τζόελ ΜακΝίλι, καθώς και εφτά κλασικά τραγούδια από τα αδέλφια Ρίτσαρντ και Ρόμπερτ Σέρμαν.

Λίστα κομματιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξώφυλλο soundtrack
Αρ. TίτλοςΜουσικήΤραγουδιστές Διάρκεια
1. "Winnie the Pooh"  Richard M. Sherman & Robert B. ShermanCarly Simon feat. Ben Taylor 2:52
2. "The Horribly Hazardous Heffalumps!"  Brian Hohlfeld & Carly SimonCarly Simon 1:53
3. "Little Mr. Roo"  Carly SimonCarly Simon feat. Kath Soucie 2:02
4. "The Name Game"  Brian Hohlfeld & Carly SimonKyle Stanger & Nikita Hopkins 0:46
5. "Shoulder to Shoulder"  Carly SimonCarly Simon με τη The Heffalump χορωδία 3:22
6. "In the Name of the Hundred Acre Wood/What Do You Do?"  Carly SimonCarly Simon με τη The Heffalump χορωδία 2:26
7. "With a Few Good Friends"  Brian Hohlfeld & Carly SimonCarly Simon feat. Ben Taylor & Sally Taylor 2:38
8. "The Promise"  Joel McNeely  2:25
9. "Heffalumps and Woozles"  Richard M. Sherman & Robert B. ShermanΧορωδία 2:04
10. "The Wonderful Thing About Tiggers"  Richard M. Sherman & Robert B. ShermanΧορωδία 0:49
11. "Up, Down, and Touch the Ground"  Richard M. Sherman & Robert B. ShermanΧορωδία 1:02
12. "Rumbly in My Tumbly"  Richard M. Sherman & Robert B. ShermanΧορωδία 1:24
13. "Little Black Rain Cloud"  Richard M. Sherman & Robert B. ShermanΧορωδία 1:27
14. "Luv-a-Bye"  Chris MartinKira Small 3:35
15. "Winnie the Pooh"  Richard M. Sherman & Robert B. ShermanΧορωδία 4:49
Συν. διάρκεια:
33:34

Υποδοχή και κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία είχε έσοδα $5.8 εκατομμύρια το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής, με μέσο όρο $2,296 ανά αίθουσα σε 2,529 αίθουσες συνολικά. Τα τελικά έσοδα της ταινίας στη Βόρεια Αμερική ήταν $18.1 εκατομμύρια και $34.8 εκατομμύρια σε άλλες χώρες, με συνολικά έσοδα παγκοσμίως $52.9 εκατομμύρια.[2]

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη σελίδα συλλογής κριτικών Rotten Tomatoes, η ταινία συγκεντρώνει ποσοστό 79% βασισμένο σε 86 κριτικές με μέσο όρο 6.6/10. Στο τμήμα ομοφωνίας της σελίδας διαβάζουμε: «Μια γοητευτική και ευχάριστη βόλτα μέσα στο Δάσος των Γαλάζιων Ονείρων για τους νεαρούς θεατές».[6]

Home media[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Φελαντάκι και η Μεγάλη Παρέα του Γουίνι κυκλοφόρησε σε DVD και VHS στις 24 Μαΐου 2005 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ταινία κυκλοφόρησε σε DVD τριλογία στις 7 Νοεμβρίου 2011, μαζί με τις ταινίες Ο Τίγρης, ο Γουίνι και η Παρέα τους και Ο Γουίνι το Αρκουδάκι.[7]

Συνέχεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια συνέχεια με τίτλο Pooh's Heffalump Halloween Movie, κυκλοφόρησε απευθείας σε βίντεο στις 13 Σεπτεμβρίου 2005.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Detail view of Movies Page». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2018. 
  2. 2,0 2,1 «Pooh's Heffalump Movie». Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=poohsheffalumpmovie.htm. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2018. 
  3. «Carly Simon Official Website - Soundtracks». Web.archive.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2015. 
  4. Internet Movie Database. «Pooh's Heffalump Movie». IMDb. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2018. 
  5. «Piglet's Big Movie». Allmusic. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2018. 
  6. «Pooh's Heffalump Movie». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2018. 
  7. «The Winnie the Pooh Movie Collection Winnie the Pooh Movie/ Heffalump Movie/ Tigger Movie DVD: Amazon.co.uk: Stephen J. Anderson, Don Hall, Jun Falkenstein, Frank Nissen, Peter Del Vecho, Clark Spencer, Cheryl Abood, Jessica Koplos-Miller». Amazon. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]