Μπαμπούλες Πανεπιστημίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπαμπούλες Πανεπιστημίου
Monsters University
ΣκηνοθεσίαΝταν Σκάνλον
ΠαραγωγήΚόρι Ρέι
ΣενάριοΆντριου Στάντον
Πιτ Ντόκτερ
ΠρωταγωνιστέςΤζον Γκούντμαν
Μπίλυ Κρίσταλ
Στιβ Μπουσέμι
Κέλσι Γκράμερ
Έλεν Μίρεν
Σον Χέιζ
Τσάρλι Ντέι
Άλφρεντ Μολίνα
Ηθοποιοί φωνήςΜπίλυ Κρίσταλ, Τζον Γκούντμαν, Στιβ Μπουσέμι, Έλεν Μίρεν, Νέιθαν Φίλιον, Πίτερ Σον, Joel Murray, Sean Hayes, Dave Foley, Τσάρλι Ντέι, Όμπρεϊ Πλάζα, Τάιλερ Λαμπίν, Μπόμπι Μόινιχαν, Julia Sweeney, Μπόνι Χαντ, Τζον Κραζίνσκι, Μπιλ Χέιντερ, Μπομπ Πίτερσον, Τζον Ρατζενμπέργκερ, Τζον Σάιγκαν, Τζες Χαρνέλ, Λόρι Άλαν, Μόνα Μάρσαλ, Νταν Σκάνλον, Μάρσια Ουάλλας, Donovan Patton, Gregg Berger, Rodger Bumpass και Colleen O'Shaughnessey
ΜουσικήΡάντι Νιούμαν
ΤραγούδιΡάντι Νιούμαν
Εταιρεία παραγωγήςWalt Disney Pictures
Pixar Animation Studios
ΔιανομήWalt Disney Studios Motion Pictures
Πρώτη προβολήCountry flag 21 Ιουνίου 2013
Country flag 20 Ιουνίου 2013
Διάρκεια104 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$200 εκατ.
Ακαθάριστα έσοδα$743.6 εκατ.
ΠροηγείταιΜπαμπούλας Α.Ε.

Οι Μπαμπούλες Πανεπιστημίου (αγγλικά: Monsters University) είναι αμερικανική ταινία κινουμένων σχεδίων παραγωγής 2013. Αποτελεί πρίκουελ της ταινίας Μπαμπούλας Α.Ε. (Monsters, Inc.) του 2001 καθώς η πλοκή της προηγείται των γεγονότων της πρώτης ταινίας. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Νταν Σκάνλον και το σενάριο έγραψαν οι Άντριου Στάντον και Πιτ Ντόκτερ. Είναι η 14η ταινία της Pixar καθώς και το πρώτο της πρίκουελ. Οι Τζον Γκούντμαν και Μπίλι Κρίσταλ δανείζουν ξανά τις φωνές τους ως Τζέιμς Π. Σάλιβαν και Μάικ Βασόβσκι αντίστοιχα ενώ επιστρέφουν και οι Στιβ Μπουσέμι, Φρανκ Οζ, Νταν Γκέρσον και Τζον Ρατζενμπέργκερ. Ο Κέλσι Γκράμερ αντικαθιστά τον Τζέιμς Κόμπερν στο ρόλο του Καβούρια εξαιτίας του θανάτου του Κόμπερν το 2002.

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 21 Ιουνίου 2013 και σε μορφή 3D. Στην Ελλάδα διανεμήθηκε στις 20 Ιουνίου από την εταιρία feelgood, ενώ ο μεταφρασμένος της τίτλος αρχικά ήταν Μπαμπούλες με Πτυχίο.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία διαδραματίζεται δέκα χρόνια πριν τα γεγονότα της πρώτης. Ο 17χρονος Μάικλ "Μάικ" Βασόβσκι ανυπομονεί να ξεκινήσει το κολέγιο, όπου θα ειδικευτεί στο τρόμαγμα. Τα πράγματα όμως δεν πάνε όπως τα σχεδίασε καθώς ο 18χρονος Τζέιμς Π. "Σάλι" Σάλιβαν τυχαίνει να βρίσκεται στην ίδια αδελφότητα. Ο Σάλι αποδεικνύεται το ακριβώς αντίθετο από τον Μάικ. Είναι παιχνιδιάρης, νταής και εύσωμος. Ειδικεύεται κι αυτός στο τρόμαγμα, ωστόσο οι δυο τους γίνονται εχθροί και γρήγορα θα βρεθούν σε μια αντιπαλότητα που θα φέρει τα πάνω κάτω.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[1][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τζον Γκούντμαν (Αντώνης Λουδάρος στην ελληνική μεταγλώτιση) στο ρόλο του Τζέιμς "Σάλι" Σάλιβαν
  • Μπίλυ Κρίσταλ (Θανάσης Τσαλταμπάσης στην ελληνική μεταγλώτιση) στο ρόλο του Μάικ Βασόβσκι
  • Στιβ Μπουσέμι (Λεωνίδας Κακούρης στην ελληνική μεταγλώτιση) στο ρόλο του Ράνταλ
  • Τζόελ Μάρεϊ (Κώστας Τριανταφυλλόπουλος στην ελληνική μεταγλώτιση) στο ρόλο του Ντον Κάρλτον
  • Σον Χέιζ (Χάρης Βεραμόν στην ελληνική μεταγλώτιση) στο ρόλο του Τέρι Πέρι
  • Ντέιβ Φόλεϊ (Δημήτρης Μάριζας στην ελληνική μεταγλώτιση) στο ρόλο του Τέρυ Πέρι
  • Έλεν Μίρεν (Βίνα Παπαδοπούλου στην ελληνική μεταγλώτιση) στο ρόλο της Πρύτανη Καρασκιάχτρα
  • Πίτερ Σον στο ρόλο του Σκοτ "Σκουίσι" Σκουίμπλς
  • Τσάρλι Ντέι στο ρόλο του Αρτ
  • Κέλσι Γκράμερ στο ρόλο του Καβούρια
  • Φρανκ Οζ στο ρόλο του Τζεφ Φάνγκους
  • Νταν Γκέρσον στο ρόλο του Σμίτι
  • Τζον Ρατζενμπέργκερ στο ρόλο του Απαίσιου Χιονάνθρωπου
  • Άλφρεντ Μολίνα στο ρόλο του Καθηγητή Νάιτ
  • Κεν Τζεόνγκ στο ρόλο του Μακ

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχέδια για μια συνέχεια της ταινίας Μπαμπούλας Α.Ε. (Monsters, Inc.) γίνονταν από το 2005. Αφού ακολούθησαν διαφωνίες μεταξύ του τότε Προέδρου της Disney Μάικλ Άιζνερ και του Προέδρου της Pixar Στιβ Τζομπς, η Disney (που τότε είχε τα δικαιώματα για όλες τις συνέχειες των ταινιών της Pixar) ανακοίνωσε ότι μια συνέχεια θα γίνει από το θυγατρικό της στούντιο Circle 7 Animation.[2] Ωστόσο μετά από αλλαγές στη διοίκηση της Disney στα τέλη του 2005, με τον Ρόμπερτ Άιγκερ να αντικαθιστά τον Άιζνερ, έγιναν νέες διαπραγματεύσεις με την Pixar και στις αρχές του 2006, η Disney ανακοίνωσε ότι αγόρασαν το στούντιο. Τα δικαιώματα για την παραγωγή συνεχειών μεταβιβάστηκαν στην Pixar, με αποτέλεσμα την ακύρωση της συνέχειας που ανέλαβαν οι Ρομπ Μούιρ και Μπομπ Χίλγκενμπεργκ και το κλείσιμο του Circle 7. Μια συνέχεια από την Pixar επιβεβαιώθηκε το 2010.[3] Τον Απρίλιο του 2011 ανακοινώθηκε ότι η ταινία θα κυκλοφορήσει στις 21 Ιουνίου 2013. Αποτελεί τη 14η ταινία της Pixar.[4] Το Μάρτιο του 2011 επιβεβαιώθηκε ότι η ταινία θα λειτουργεί ως πρίκουελ και θα έχει τον τίτλο Monsters University.[5][6]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έκανε άνοιγμα τριημέρου στην 1η θέση με 82,4 εκατομμύρια δολάρια.[7] Οι συνολικές εισπράξεις στο αμερικανικό box office έφτασαν τα 268,4 εκατομμύρια δολάρια και στον υπόλοιπο κόσμο συγκέντρωσε 475 εκατομμύρια δολάρια.[7] Παγκοσμίως απέφερε 743,5 εκατομμύρια δολάρια.[7]

Βραβεία & Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
BAFTA[8] Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Υποψηφιότητα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Μπαμπούλες πανεπιστημίου, σε 3D από τη Feelgood». culturenow.gr. 
  2. Jim Hill (7 Αυγούστου 2005). «The Skinny on Circle Seven». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2013. 
  3. Graser, Marc (22 Απριλίου 2010). «Disney drawing 'Monsters Inc.' sequel». Variety. http://www.variety.com/article/VR1118018177. Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2013. 
  4. «Monsters University Pushed to 2012». movieweb.com. 4 Απριλίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2013. 
  5. «John Lasseter Talks CARS 2, BRAVE and the Future of Pixar». Collider. Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2013. 
  6. «Pixar Short Director Dan Scanlon Set to Helm 'Monsters University'». First Showing. Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2013. 
  7. 7,0 7,1 7,2 «Μπαμπούλες Πανεπιστημίου στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2013. 
  8. «BAFTA Awards». bafta.org. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]