Ζουζούνια (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζουζούνια
ΣκηνοθεσίαΤζον Λάσιτερ
ΠαραγωγήWalt Disney Pictures
Buena Vista
Pixar Animation Studios
ΣενάριοΆντριου Στάντον
Ντόναλντ ΜακΈνερι
Μπομπ Σο
ΠρωταγωνιστέςΝτέιβ Φόλεϊ
Κέβιν Σπέισι
Τζούλια Λουί-Ντράιφους
Χέιντεν Πανετιέρ
Ντένις Λίρι
Φίλις Ντίλερ
Τζο Ρανφτ
Ντέιβιντ Χάιντ Πιρς
Μπραντ Γκάρετ
Μπόνι Χαντ
Ηθοποιοί φωνήςDave Foley, Τζον Ρατζενμπέργκερ, Μπραντ Γκάρετ, Mike McShane, Μπόνι Χαντ, Μάντλιν Καν, Jonathan Harris, Ντένις Λίρι, Τζο Ρανφτ, Ντέιβιντ Χάιντ Πιρς, Χέιντεν Πανετιέρ, Τζούλια Λουί Ντράιφους, Κέβιν Σπέισι, Ρίτσαρντ Κάιντ, Φίλις Ντίλερ, Ρόντι ΜακΝτόουαλ, Ίντι ΜακΚλέργκ, Άλεξ Ρόκο και Ντέιβιντ Όσμαν
ΜουσικήΡάντι Νιούμαν
ΤραγούδιΡάντι Νιούμαν
ΦωτογραφίαSharon Calahan
ΜοντάζΛι Ούνκριτς
Εταιρεία παραγωγήςPixar Animation Studios
ΔιανομήInterCom, Netflix και Disney+
Πρώτη προβολήCountry flag 25 Νοεμβρίου 1998
Country flag 19 Φεβρουαρίου 1999
Διάρκεια95 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Τα Ζουζούνια (αγγλικά: A Bug's Life) είναι αμερικανική ταινία κινουμένων σχεδίων παραγωγής 1998 σε σκηνοθεσία Τζον Λάσιτερ. Η ταινία βασίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στο μύθο του Αισώπου "Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας", με τη διαφορά ότι τα τζιτζίκια έχουν αντικατασταθεί από ακρίδες. Αποτελεί την δεύτερη κατά σειρά ταινία μεγάλου μήκους της Pixar, που χρηματοδοτήθηκε από τη Disney και έχει φτιαχτεί εξ ολοκλήρου με ηλεκτρονικό υπολογιστή. Οι Ντέιβ Φόλεϊ, Κέβιν Σπέισι, Τζούλια Λουί-Ντράιφους, Χέιντεν Πανετιέρ, Ντένις Λίρι, Φίλις Ντίλερ, Τζο Ρανφτ, Ντέιβιντ Χάιντ Πιρς, Μπραντ Γκάρετ και Μπόνι Χαντ δανείζουν τις φωνές τους.

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 25 Νοεμβρίου 1998 στις ΗΠΑ ενώ στην Ελλάδα προβλήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1999. Τη διανομή της στην Ελλάδα ανέλαβε η εταιρεία Προοπτική και σε DVD κυκλοφόρησε από την Audiovisual.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φλικ (Ντέιβ Φόλει) είναι ένα αδέξιο, απρόσεχτο μα γενναίο μυρμήγκι που δεν έχει αναγνωριστεί από την υπόλοιπη αποικία του, της οποίας ηγείται η βασίλισσα (Φίλις Ντίλερ) που έχει δύο κόρες, τη νεαρή πριγκίπισσα Άττα (Τζούλια Λούις-Ντρέιφους) και τη μικροσκοπική Ντοτ (Χέιντεν Πανετιέρ). Η αποικία κάθε χρόνο δέχεται την επίθεση μιας ομάδα ακριδών -της οποίας ηγείται ο Χόμπλας (Κέβιν Σπέισι)- και αρπάζει την τροφή της. Όταν όμως ο Φλικ καταστρέψει κατά λάθος τα αποθέματα τροφής, ο Χόμπλας θα δώσει διορία στη βασίλισσα μέχρι το φθινόπωρο να μαζέψει ξανά τροφή. Ο Φλικ, ο υπαίτιος της καταστροφής προθυμοποιείται να πάει στην πόλη και να φέρει ζουζούνια-πολεμιστές μα τελικά φέρνει τα μέλη ενός αποτυχημένου θιάσου. Μόλις το μαθαίνει τρελαίνεται και όταν αποκαλύπτεται το μυστικό του, η πριγκίπισσα Άττα τον διώχνει απ' την αποικία. Όταν όμως οι ακρίδες καταφτάνουν, η αποικία θα χρειαστεί την βοήθεια του Φλικ για να σωθεί. Το καλοκαίρι θα βρει το Φλικ και την Άττα παντρεμένους να αποχαιρετούν το θίασο που φεύγει απ' το μυρμηγκονήσι.

Ηθοποιοι και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ντέιβ Φόλεϊ (στην ελληνική μεταγλώττιση ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης) στο ρόλο του Φλικ. Ο Φλικ είναι ένα αδέξιο μα γενναίο μυρμήγκι. Είναι ασήμαντο μέσα στην αποικία που ζει και για κάποιους είναι αντιπαθής γιατί κάνει πολλές γκάφες. Ο Φλικ θα αποκτήσει κύρος μόνο όταν αντιμετωπίσει τον αρχηγό των ακριδών Χόμπλα και όταν παντρευτεί την Πριγκίπισσα Άττα.
  • Κέβιν Σπέισι (στην ελληνική μεταγλώττιση ο Νίκος Γαλιάτσος) στο ρόλο του Χόμπλα. Ο Χόμπλας είναι ο αρχηγός μιας αποικίας ακρίδων. Κάθε χρόνο μαζί με την συμμορία του επισκέπτεται την αποικία των μυρμηγκιών και συλλέγει την τροφή που έχουν μαζέψει για εκείνον.
  • Τζούλια Λουί-Ντράιφους (στην ελληνική μεταγλώττιση η Πέγκυ Τρικαλιώτη) στο ρόλο της Πριγκίπισσας Άττα (Αγγλ. Princess Atta). Η Πριγκίπισσα Άττα είναι η Πριγκίπισσα μιας αποικίας μυρμηγκιών.
  • Χέιντεν Πανετιέρ (στην ελληνική μεταγλώττιση η Μαρίνα Πλατανοπούλου) στο ρόλο της Βούλας (Αγγλ. Dot). Η Βούλα είναι η αδελφή της Πριγκίπισσας Άττα και κόρη της Βασίλισσας της αποικίας.
  • Φίλις Ντίλερ (στην ελληνική μεταγλώττιση η Χριστίνα Κουτσουδάκη) στο ρόλο της Βασίλισσας.
  • Ντέιβιντ Χάιντ Πιρς (στην ελληνική μεταγλώττιση ο Ηλίας Ζερβός) στο ρόλο του Σπάγκου (Αγγλ. Slim).
  • Τζο Ρανφτ (στην ελληνική μεταγλώττιση ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος) στο ρόλο του Χάιμλιχ (Αγγλ. Heimlich). Ο Χάιμλιχ είναι μία κάμπια.
  • Ρίτσαρντ Κάιντ (στην ελληνική μεταγλώττιση ο Ακίνδυνος Γκίκας) στο ρόλο του Μάδα (Αγγλ. Molt).
  • Ντένις Λίρι (στην ελληνική μεταγλώττιση ο Γιώργος Βασιλείου) στο ρόλο του Φράνσις.
  • Τζόναθαν Χάρις (στην ελληνική μεταγλώττιση ο Γιώργος Χριστόπουλος) στο ρόλο του Μάνι.
  • Μάντελιν Καν (στην ελληνική μεταγλώττιση η Λουίζα Μητσάκου) στο ρόλο της Τσιγγάνας (Αγγλ. Gypsy).
  • Μπόνι Χαντ (στην ελληνκική μεταγλώττιση η Νατάσα Ασίκη) στο ρόλο της Ρόζι.
  • Μπραντ Γκάρετ (στην ελληνική μεταγλώττιση ο Μανώλης Γιούργος) στο ρόλο του Βλημ (Αγγλ. Dim). Ο Βλημ είναι έαν γιγάντιο σκαθάρι.
  • Τζον Ρατζενμπέργκερ (στην ελληνική μεταγλώττιση ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ) στο ρόλο του Π. Τ. Ψύλλου.
  • Μάικ Μακσέιν (στην ελληνική μεταγλώττιση ο Κώστας Γκίκας και ο Αργύρης Κανδύλης) στο ρόλο τους Ροκ και Ρολ (Αγγλ. Tuck and Roll).

Συμμετέχουν:Βάσια Κλάδη , Γιώργος Μικρογιαννάκης, Άρης Πανούσης Βάσια Πίτσιου, Χριστίνα Ραυτοπούλου, Ντίνος Σούτης, Ιώ Υφαντή, Τάσος Μασμανίδης, Κώστας Μπακάλης, Μαίρη Παπαμάρκου, Μάνος Πλατανόπουλος, Μάνια Ρουμελιώτη, Σταμάτης Τσάκωνας Τραγουδούν: Κατερίνα Κυριακού, Άλεξ Παναγή, Άννα Ιωαννίδου, Χριστίνα Αργύρη

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παρόμοια ταινία Antz (1998) της Dreamworks κυκλοφόρησε ένα μήνα πριν τα Ζουζούνια. Ο ΤζέφρεΪ Κάτζενμπεργκ που αποχώρησε από τη Disney το 1994 και από τότε ανήκει στο δυναμικό της Dreamworks, είπε ότι η ιδέα για το Antz ήρθε το 1991 από ένα σενάριο του Τιμ Τζόνσον.[1] Ωστόσο, η Disney δούλευε σε ένα πρότζεκτ με θέμα τα μυρμήγκια από το 1988.[2] Ο Τζον Λάσιτερ της Pixar είπε την ιδέα του για την ταινία Ζουζούνια την ημέρα που ο Κάτζενμπεργκ αποχώρησε από τη Disney, τον Αύγουστο του 1994 και είπε ότι αισθάνθηκε προδωμένος όταν έμαθε ότι το Antz είχε προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει πριν τα Ζουζούνια.[2] Σύμφωνα με τους Λάσιτερ και Στιβ Τζομπς, ο Κάτζενμπεργκ προσφέρθηκε να σταματήσει την παραγωγή του Antz αν η Disney άλλαζε την ημερομηνία κυκλοφορίας της ταινίας Ζουζούνια, ώστε να μη συμπέσει με την ταινία της Dreamworks Ο Πρίγκηπας της Αιγύπτου (The Prince of Egypt, 1998). Η Pixar αρνήθηκε.[2]

Η ημερομηνία κυκλοφορίας του Antz μετακινήθηκε από το Μάρτιο του 1999 στον Οκτώβριο του 1998 ως απάντηση στην άρνηση της Pixar.[1] Παρά το γεγονός ότι τα Ζουζούνια ήταν η πρώτη ταινία με θέμα τα μυρμήγκια, το Antz τελείωσε και κυκλοφόρησε πρώτο.[1] Ωστόσο, τα Ζουζούνια αποδείχτηκαν πιο κερδοφόρα σε σύγκριση με το Antz.

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με προϋπολογισμό 120 εκατομμύρια δολάρια[3], η ταινία άνοιξε στη 1η θέση με 33,2 εκατομμύρια δολάρια.[3] Συνολικά οι εισπράξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν τα 162,7 εκατομμύρια δολάρια ενώ παγκοσμίως απέφερε 363,3 εκατομμύρια δολάρια.[3] Ήταν η 4η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην Αμερική και η 5η παγκοσμίως για το 1998.[3] Η ταινία Antz της Dreamworks απέφερε μόλις 90 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό box office και 171,7 εκατομύρια δολάρια παγκοσμίως.[4]

Βραβεία & Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Όσκαρ Μουσική Ράντι Νιούμαν υποψηφιότητα
Χρυσές Σφαίρες Μουσική Ράντι Νιούμαν υποψηφιότητα
BAFTA Ειδικά Εφέ Μπιλ Ριβς, Έμπεν Όστμπι, Ρικ Σάιρ & Σάρον Κάλαχαν υποψηφιότητα

Έκδοση DVD[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι η πρώτη ταινία στην ιστορία του DVD, που γράφεται ψηφιακά (απ' ευθείας από τον υπολογιστή που παράχθηκε) και όχι αναλογικά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Of Ants, Bugs, and Rug Rats: The Story of Dueling Bug Movies». AP. 2 Οκτωβρίου 1998. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2011. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «Antz vs. Bugs». Business Week. 23 Νοεμβρίου 1998. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2011. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 «Ζουζούνια στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2011. 
  4. «Antz στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]